Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ειρήνη με δικαιοσύνη στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ειρήνη με δικαιοσύνη στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο

  • A-
  • A+
Το σχήμα «επιτιθέμενη Τουρκία-αμυνόμενη Ελλάδα» είναι ψευδές

Ανεξάρτητα από τους αλλοπρόσαλλους και εκατέρωθεν ιδιοτελείς συνδυασμούς διπλωματίας των κανονιοφόρων και μυστικής διπλωματίας, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακροβατούν σε επικίνδυνα όρια. Τούτο εκτός από το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου ή και στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, με πρωτοστατούντα τα ΜΜΕ, απογειώνει τον εθνικισμό και νομιμοποιεί στην κοινωνική συνείδηση εξωφρενικούς εξοπλισμούς, ιδιαίτερα απεχθείς σε συνθήκες πανδημίας, κρίσης και ύφεσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πολιτεύεται με αυταρχικό τρόπο στο εσωτερικό της χώρας, διαπράττει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη και ακολουθεί πολιτική επίδειξης στρατιωτικής ισχύος στον ανταγωνισμό της με την ελληνική πλευρά. Αν όμως μείνουμε μόνο σε αυτά, αποσιωπώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στη διαμάχη με την Τουρκία, λέμε ψέματα και εκτός του ότι γινόμαστε συνένοχοι στην απογείωση του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας, αδυνατούμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά στις δύο πλευρές του Αιγαίου για ειρηνική επίλυση της διένεξης προς όφελος των λαών μας.

Εξηγούμαστε: Αν και είμαστε από θέση αρχής κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, λόγω των καταστροφικών συνεπειών τους στο περιβάλλον και στην κλιματική κρίση, με ποιο δικαίωμα η Ελλάδα και η Κύπρος τις επιχειρούν χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα την Τουρκία; Αυτή η αυθαιρεσία, σε συνδυασμό με τον προϋπάρχοντα ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, είναι άσχετη με την ακόλουθη επίδειξη ισχύος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή; Στην προκειμένη περίπτωση ποιος είναι ο «επιτιθέμενος» και ποιος ο «αμυνόμενος»; Και με ποιο δικαίωμα το ελληνικό κράτος απολύτως αυθαίρετα καθορίζει τον μεθοριακό εναέριο χώρο του στα δέκα μίλια, ενώ (ορθά) ο θαλάσσιος είναι έξι; Ή πώς η ελληνική πλευρά αποφασίζει μονομερώς και παράνομα τα όρια της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, αναφερόμενη σε «κυριαρχικά δικαιώματα» και αποκλείοντας ουσιαστικά τη θαλάσσια διέλευση της Τουρκίας – και όχι μόνο; Τελικά, στ’ αλήθεια, το πολιτικό προσωπικό του ελληνικού κράτους, ενάντια σε κάθε λογική ανάγνωση των γεωγραφικών, πληθυσμιακών, γεωπολιτικών και στρατιωτικών συσχετισμών σε βάρος της Ελλάδας, μπορεί να αντιμετωπίζει το Αιγαίο σαν ελληνική λίμνη;

Ολα τα προηγούμενα, μαζί με επιδιώξεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως του νεοαποικιοκράτη εμπόρου όπλων Μακρόν, επιβαρύνουν εξαιρετικά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και των λαών τους. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ο αντιτουρκισμός βρίσκεται στο ζενίθ και συμβαδίζοντας με την αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική (μέχρι Τούρκους πράκτορες πίσω από την πυρκαγιά στη Μόρια ανακάλυψαν πολλά ΜΜΕ…) χειραγωγεί ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Τούτη η επικίνδυνη κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν η εξ αριστερών κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), αλλά και μεγάλο τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν παρέπαιαν μεταξύ της «εθνικής πλειοδοσίας» και του «αντιιμπεριαλιστικού πατριωτισμού».

Θεωρούμε, λοιπόν, πως μια γενικόλογη ρητορική κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, εφόσον δεν συγκρούεται με τον πυρήνα του ελληνικού εθνικισμού, τα «εθνικά δίκαια», τη «διαχρονική επιθετικότητα της Τουρκίας» και το «αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», αν δεν είναι υποκριτική, είναι απλώς άχρηστη. Αντίθετα, προτείνουμε μια συγκεκριμένη πολιτική αντιπαράθεση πρωτίστως με το ελληνικό κράτος σε σημεία όπως αυτά που προαναφέρουμε και βεβαίως κινηματικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο αντιμιλιταριστικού και διεθνιστικού χαρακτήρα.

*Μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
Το 1987 και το 1996 η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ήταν μια παραφωνία σε ένα σχετικά σταθεροποιημένο γεωπολιτικό τοπίο. Σήμερα η ένταση είναι μία από τις πτυχές ενός περιφερειακού αναθεωρητισμού της...
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέμα εθνικής αξιοπρέπειας
Μπορούμε να συμβιβαστούμε και να βρούμε λύσεις με την Τουρκία, μπορούμε ακόμα και να πολεμήσουμε με την Τουρκία, αν χρειαστεί, εκείνο που δεν μπορούμε είναι να θίγουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια εμφανιζόμενοι...
Θέμα εθνικής αξιοπρέπειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερική επέκταση στα 12 μίλια;
Θα επικεντρωθώ στο Αιγαίο γιατί από την επέκταση εκεί ή όχι κρίνονται όλες οι διαφορές του Αιγαίου και το κατά πόσο θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με ανυπολόγιστη ζημία και για τις δύο πλευρές.
Μερική επέκταση στα 12 μίλια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Αγκυρα. Για να γίνει πράξη ένας ουσιαστικός διάλογος, πρέπει...
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποκλιμάκωση, διάλογος και mare nostrum
Φαίνεται πως αρκετοί θα προτιμούσαν να πάμε στην ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής με ακραία ένταση, αν όχι και με προηγηθέν θερμό επεισόδιο. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για απόψεις ακραίων. Τέτοιες λογικές φαίνεται...
Αποκλιμάκωση, διάλογος και mare nostrum
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία
Μπορεί η ατζέντα να προσδιορίζει τη σύνοδο ως φόρουμ διαβουλεύσεων και αποφάσεων για το μέλλον των σχέσεων των 27 με την Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή.
Συγκοινωνούντα δοχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας