• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  7 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.6°C
  5 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 19.3°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  8 BF
  81%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 13.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  98%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι δυο πόλοι της Δημόσιας Διοίκησης: Η Δημοκρατία απέναντι στο πελατειακό κράτος

 • A-
 • A+

Η οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης βασίζεται σε αξίες που αφενός έχουν διαμορφωθεί από το νομικό πολιτισμό και τη διοικητική επιστήμη, αφετέρου έχουν κανονιστική διάσταση και αποτελούν οδηγό για το πολιτικό και κοινωνικό πράττειν. Αξίες όπως η αμεροληψία, η διαφάνεια, η ίση μεταχείριση των πολιτών, η αξιοκρατία, η λογοδοσία και η νομιμότητα πλέον αποτελούν κεκτημένα και προϋποθέσεις μιας σύγχρονης, ορθολογικής και δημοκρατικής δημόσιας διοίκησης. Δημιουργούν το πλαίσιο συνδιαλλαγής και αντίληψης του κράτους από και με τους πολίτες. Δεσμεύουν τη Διοίκηση ως προς τον προορισμό αλλά όχι ως προς το δρόμο και τα μέσα που θα επιλέξει. Ταυτόχρονα υποδεικνύουν τους άξονες κριτικής της κατάστασης στο συγκεκριμένο πεδίο.

Στην περίπτωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σχεδόν κάθε νέα κυβέρνηση διακηρύττει την βούληση της να προάγει τις παραπάνω αξίες. Αυτό συμβαίνει διότι η εμπέδωση αυτών των αξιών τόσο στην εσωτερική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης όσο και στον τρόπο συναλλαγής της με τους πολίτες αποτελεί βασική προϋπόθεση αναπτυξιακής και ποιοτικής αναβάθμισης της χώρας.

Αντίστοιχα λοιπόν και η τωρινή κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης από την αρχή της διακυβέρνησης της, νομοθετώντας τον Ιούλιο του 2019 τον ν.4622, «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης». Η στοχοθεσία εμπέδωσης των παραπάνω αξιών γίνεται πολύ εμφανής από την ίδια την αιτιολογική έκθεση του νόμου όπου κανείς διαβάζει πλείστες φορές λέξεις όπως «αξιοκρατία», «ακεραιότητα», «λογοδοσία» να επαναλαμβάνονται ως επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα περίμενε κανείς ότι η επαγγελματική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, με μόνιμο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, μέσα από διαδικασίες που να βασίζονται στην αξιοκρατία και στην ισότητα ευκαιριών αποτελεί τη μόνη εγγύηση της αποτελεσματικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, έπειτα από ένα χρόνο διακυβέρνησης τα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά εμφανίζονται. Ο αριθμός μετακλητών υπαλλήλων και άρα εξαρτημένων εργασιακά από την διάρκεια της τωρινής κυβέρνησης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, θυμίζοντας έντονα εποχές ευνοιοκρατίας και κομματοκρατίας που ακόμη και για την Ελλάδα θεωρούσαμε ότι είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πάντα βέβαια η εκάστοτε πολιτική ηγεσία είχε και πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει μια ομάδα συνεργατών που την συνεπικουρούν στην υλοποίηση του κυβερνητικού της έργου. Το ζήτημα όμως είναι ότι πλέον το μετακλητό – πελατειακό σύστημα πέρα από το ότι διογκώνεται, καταλαμβάνει θέσεις αμιγώς διοικητικές χωρίς καμία διαδικασία αξιοκρατίας ή/και λογοδοσίας πέρα από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Αυτή είναι η περίπτωση σύστασης είκοσι οκτώ (28) θέσεων μετακλητών υπαλλήλων, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες μάλιστα «καταργούνται αυτοδικαίως την 31η Μαΐου 2023», δηλαδή κοντά στη λήξη της κυβερνητικής θητείας (άρθρο 37 - Νόμος 4704/2020). Ενώ άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η δυνατότητα διορισμού μετακλητού υπαλλήλου ως προϊσταμένου διεύθυνσης της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου με απόφαση του οικείου Υπουργού (άρθρο 106 ν. 4670/2020).

Δηλαδή ένας εξωτερικός συνεργάτης, με μόνη δέσμευση ευθύνης απέναντι στον Υπουργό που τον προσέλαβε, θα έχει δικαίωμα υπογραφής, συμβασιοποίησης και υλοποίησης έργων υψηλού προϋπολογισμού του Υπουργείου. Το τελευταίο σχετικό παράδειγμα σχετίζεται με το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την στελέχωση θέσεων ευθύνης σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, όπου δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια επιλογής η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του οργανισμού που έχει αναλάβει να εκπαιδεύει και να τροφοδοτεί το Δημόσιο με στελέχη για θέσεις ευθύνης, ενώ την ίδια στιγμή μοριοδοτείται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτές τις επιλογές πολιτικής είναι πλέον πολύ ορατό το πισωγύρισμα της Δημόσιας Διοίκησης σε εποχές πελατειακών σχέσεων, αδιαφανών διαδικασιών και αναξιοκρατίας, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε έλλειψη ελέγχου και διαφθορά. Αναδεικνύεται ένα αξιακό πλαίσιο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής αλλά και από αυτό που η ίδια η κυβέρνηση διακηρύσσει.

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, η υποχρεωτική επανενεργοποίηση του ΑΣΕΠ σε όλες τις διαδικασίες προσλήψεων και εξέλιξης στην Δημόσια Διοίκηση, καθώς και η αξιοποίηση σε θέσεις ευθύνης του στελεχιακού δυναμικού των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αποτελούν δυο άμεσες λύσεις για την επαναπροσέγγιση και εμπέδωση όλων εκείνων των αξιών που μια σύγχρονη και δημοκρατική Δημόσια Διοίκηση οφείλει να υπηρετεί.

Η ελληνική πολιτεία ήδη διαπνέεται από μια κρίση εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους θεσμούς της. Η ρητορική παράθεση θετικών λέξεων χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα πράξεων αποτελεί μια διολίσθηση αυτής της σχέσης και οδηγεί στον ευτελισμό των ίδιων των εννοιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλέον δεν φτάνει η Δημόσια Διοίκηση να φαίνεται σύγχρονη και δημοκρατική οφείλει και να είναι.

*Απόφοιτοι ΕΣΔΔΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εργα για τα έργα;
Το υπουργείο Υποδομών ανήγγειλε την αναβάθμιση της ήδη ανακαινισθείσης γραμμής, με προϋπολογισμό 815 εκατ. και με πρώτο στοιχείο αναβάθμισης τη «μετατροπή της γραμμής σε διπλή». Αλλά ούτε ο κυκλοφοριακός...
Εργα για τα έργα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοτέμ και ταμπού: κράτος και δημόσια διοίκηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Η συγκρότηση του λεγόμενου επιτελικού κράτους υπήρξε ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Δύο χρόνια μετά αυτό που ξεκίνησε ως το λατρευτικό τοτέμ της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη...
Τοτέμ και ταμπού: κράτος και δημόσια διοίκηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσιες Βιβλιοθήκες: «Οι ακυβέρνητες πολιτείες» του υπουργείου Παιδείας
Το κακό είναι πως το υπουργείο φαίνεται να αδιαφορεί για τις Βιβλιοθήκες και τα ΓΑΚ και αυτό είναι ορατό με μια πρώτη ματιά στο οργανόγραμμα του υπουργείου.
Δημόσιες Βιβλιοθήκες: «Οι ακυβέρνητες πολιτείες» του υπουργείου Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών – Μέρα γιορτής, δράσης κι αντίστασης
Μόνο μια ισχυρή δημόσια διοίκηση με δικαστήρια, εφορίες και αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτρέψει την κακοδιαχείριση των κονδυλίων και να...
Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών – Μέρα γιορτής, δράσης κι αντίστασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι αλλάζει με την αναθεωρημένη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός
Οι κυριότερες αλλαγές ως προς τα τεχνικά έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπεται να υλοποιηθούν από την ΕΧ σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο. 
Τι αλλάζει με την αναθεωρημένη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;
Πώς φτάσαμε έπειτα από περίπου 10 χρόνια κρίσης οι τράπεζες να έχουν ρουφήξει πακτωλούς χρημάτων από το Δημόσιο και ακόμα και σήμερα να βρίσκονται στην εντατική; Η Τράπεζα Πειραιώς είναι χαρακτηριστική...
Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του λαού;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας