• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 35.1°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.9°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 35.9°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 24.0°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.1°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  32%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δαγκωτό» Τζο Μπάιντεν θα έριχναν οι Ελληνες

 • A-
 • A+
Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. επιλέγουν τον Ντ. Τραμπ σε ποσοστό 10%, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ενώ σχετικά χαμηλό είναι τo ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΚΕ υπέρ του Τζο Μπάιντεν (52%) ● Δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης επιλέγουν τον σημερινό πρόεδρο, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που διάκεινται φιλικά στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι επικίνδυνες για την κοινωνική ειρήνη

Το πρώτο σχόλιο που μπορεί να κάνει κανείς σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι διαφαίνεται μια κοινή τάση στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων των βασικών κοινοβουλευτικών κομμάτων (με δύο υποπεριπτώσεις διαφοροποίησης που θα αναλύσουμε στη συνέχεια) σχετικά με την πρόθεσή τους για την επιλογή του προέδρου στις ΗΠΑ.

Ετσι παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25) -με την εξαίρεση των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης- τοποθετούνται με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν (πάνω από 80%) σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κινείται σε μονοψήφια ποσοστά.

Οι δύο υποπεριπτώσεις διαφοροποίησης αναφέρονται: α) στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι οποίοι επιλέγουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε ποσοστό 10%, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων -αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. υιοθετούν παρόμοια πολιτική ατζέντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή νεοφιλελευθερισμό στην οικονομία και συντηρητικές πολιτικές στο κοινωνικό πεδίο (μετανάστευση, Νόμος και Τάξη, έμφαση στη θρησκεία κ.ά.)- και β) το σχετικά χαμηλό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΚΕ υπέρ του Τζο Μπάιντεν που είναι στο 52%, κάτι που φαίνεται να «δικαιολογείται» λόγω του ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζει την κυρίαρχη αντίληψη της ηγεσίας του κόμματος με περιορισμό των αναφορών στα εργατικά συνδικάτα και στις πολιτικές του κοινωνικού κράτους και έμφαση σε σοσιαλφιλελεύθερη πολιτική ατζέντα, πολιτικές που συναντούν τη δυσπιστία παραδοσιακών κοινωνικών στρωμάτων τα οποία αυτο-τοποθετούνται στην ευρωπαϊκή αριστερή παράδοση.

Η Ελληνική Λύση

Από την άλλη οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζουν την αντίστροφη εκλογική συμπεριφορά, καθώς οι δύο στους τρεις επιλέγουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης οι ψηφοφόροι των πολιτικών κομμάτων τα οποία δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση όπως και οι αδιάφοροι και no politica πολίτες/ψηφοφόροι ενώ τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν με ποσοστά γύρω στο 45%, ένα ποσοστό γύρω στο 20% τάσσεται υπέρ του προέδρου των ΗΠΑ.

Ενα πρώτο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει είναι ότι μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στους Ελληνες ψηφοφόρους (71%), ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (14%) το οποίο υποστηρίζει τον πρόεδρο Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι στην ελληνική κοινωνία έχει διαμορφωθεί μια πολιτική πλατφόρμα η οποία συνδυάζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία, με εξαιρετικά συντηρητικές πολιτικές για την κοινωνία κατά τα πρότυπα του Tea Party των ΗΠΑ, το οποίο, ενώ δεν εκφράζεται εκλογικά μέσω κάποιου κόμματος (αλλά διαπερνά ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελληνικής Λύσης και ένα μεγάλο κομμάτι από εκείνους που αυτο-τοποθετούνται ως no politica), δημιουργεί ωστόσο μια κοινή αντίληψη για την πολιτική και την κοινωνία που πιέζει για αυταρχικού τύπου πολιτικές.

Αυτό το σημείο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη στάση που κρατούν οι ψηφοφόροι σε σχέση με τη θετική στάση σχετικά με την κίνηση/αντίδραση των παικτών του NBA κατά των διακρίσεων και της αστυνομικής βίας με ποσοστό 77%, ενώ σε σχέση με τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας των ΗΠΑ και των ακτιβιστών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 57% και υπάρχει μια μεγάλη μερίδα 43% που τις θεωρεί είτε μάταιες, είτε ακόμα και επικίνδυνες.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται και η επιρροή των ΜΜΕ τα οποία δίνουν μεγάλη θετική έμφαση στις κινητοποιήσεις των «celebrities» παικτών του NBA, ενώ είναι επιφυλακτικά σε σχέση με τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικοτήτων της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να εγείρουν τον φόβο της «καταστροφής» και της «αλλαγής» και αντανακλαστικά «νόμου και τάξης» σε συντηρητικά ακροατήρια της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που διάκεινται φιλικά στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι επικίνδυνες για την κοινωνική ειρήνη, σε αντίθεση με την κοινή άποψη που εκφέρουν οι πολίτες που κινούνται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις και η κοινωνική διαμαρτυρία δεν αποτελούν θέμα για την κοινωνική ειρήνη.

Παρατηρούμε επίσης μια σημαντική επιρροή/διείσδυση των «παραδοσιακών» μέσων, ιδίως της τηλεόρασης, σε όσους παρακολουθούν καθημερινά σε σχέση με τους πολίτες οι οποίοι δεν παρακολουθούν τα «παραδοσιακά» μέσα, καθώς ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζεται από περίπου 78% όσων παρακολουθούν καθημερινά σε σχέση με το περίπου 58% που τον υποστηρίζει όσων δεν παρακολουθούν τα «παραδοσιακά μέσα», μια πρακτική η οποία δεν συναντάται στα social media τα οποία φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την άποψη των πολιτών ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του μέσου.

Μπάιντεν οι γυναίκες

Σε σχέση με το φύλο, οι γυναίκες ψηφοφόροι φαίνεται να τοποθετούνται πιο θετικά υπέρ του Τζο Μπάιντεν σε σχέση με τους άντρες, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο παρουσιάζεται στην ηλικιακή κατηγοριοποίηση όπου οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 35-54 φαίνονται πιο συντηρητικοί τόσο σε σχέση με τους νεότερους όσο και σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

Αυτό ίσως εξηγείται γιατί είναι οι παραγωγικές ηλικίες που νιώθουν ότι πλήττονται περισσότερο από τη δεκαετή οικονομική κρίση, καθώς δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις προσδοκίες οι οποίες καλλιεργήθηκαν την εποχή πριν από την κρίση, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους οι οποίοι έχουν κάποια κοινωνική προστασία μέσω σύνταξης ή και ιδιοκτησίας και τους νεότερους οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν χαμηλές προσδοκίες γιατί ακριβώς μεγάλωσαν στην εποχή της κρίσης.

Επίσης ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η τοποθέτηση των ανέργων, οι οποίοι είναι η κατηγορία με τις περισσότερες θετικές ψήφους (23,7%) υπέρ του προέδρου Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι τα κοινωνικά στρώματα τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν είναι πιο εύκολο να έχουν μια μη συμβατή εκλογική συμπεριφορά και να αναζητούν μια εναλλακτική από το «κατεστημένο» πολιτική επιλογή, ιδίως όταν το «κατεστημένο» δεν μπορεί να εγγυηθεί τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, όπως έγινε στις ΗΠΑ με την επικράτηση του Ντ. Τραμπ επί της Χ. Κλίντον κατά τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και στην Ελλάδα στις διπλές εκλογές του 2012.

ΕΡΕΥΝΑ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΙΔΟΣ: ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου. ΔΕΙΓΜΑ: γενικός πληθυσμός άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο Επικράτειας. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.551 ερωτηματολόγια. Αστάθμιστα αποτελέσματα. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 31 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου 2020

* Διδάσκει Πολιτική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Απόφοιτος του προγράμματος Study of the US Institute for Scholars on American Politics and Political Thought, University of Massachusetts, Donahue Institute.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μία ψήφο
Από ό,τι φαίνεται, η πανδημία έδωσε τη νίκη στον Μπάιντεν, με τον Τραμπ και τον τραμπισμό να περιμένουν στη γωνία για να ελέγξουν το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο...
Για μία ψήφο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δύσκολη εβδομάδα του Μπάιντεν
Τα αποτελέσματα από τη Βιρτζίνια θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την επικύρωση από το Κογκρέσο δύο κρίσιμων για την ατζέντα Μπάιντεν νομοσχεδίων.
Η δύσκολη εβδομάδα του Μπάιντεν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εκλογές που αλλάζουν τις ΗΠΑ
Ένα είναι βέβαιο. Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Αμερική από σήμερα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Όσο για τα καθ’ ημάς σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, οι προεκλογικές δηλώσεις των δύο...
Οι εκλογές που αλλάζουν τις ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλινόρθωση ή εκτροχιασμός;
Βέβαιο είναι ότι όποιος περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 21.1.2021 η κρίση που έχει διχάσει τις ΗΠΑ και έχει βραχυκυκλώσει το πολιτικό τους σύστημα θα συνεχιστεί.
Παλινόρθωση ή εκτροχιασμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμερικανικό όνειρο
Το παράδοξο σήμερα, λίγες ώρες πριν από την ημέρα των εκλογών είναι η δημοσκοπική αύξηση της επιρροής του Τραμπ στους ισπανόφωνους.
Αμερικανικό όνειρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΗΠΑ σε σταυροδρόμι
Μια διχασμένη Αμερική με την κατασταλτική βιαιότητα της Αστυνομίας να πυροδοτεί εξεγερσιακές διαμαρτυρίες, θα παραμένει εσωστρεφής και αναδιπλωμένη όποιος και να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας