Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κορονοϊός, η τεχνολογία και η Θεσσαλονίκη
ΜOTIONTEAM/ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κορονοϊός, η τεχνολογία και η Θεσσαλονίκη

  • A-
  • A+

Ο πλανήτης πλέον κινείται στον αστερισμό της μάσκας. Ο κόσμος έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα: «τους νομιμόφρονες» και τους «αρνητές». Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επιλέξει στρατόπεδο, απλώς ακολουθούν τους «κανόνες» και κινούνται είτε στο κενό που χωρίζει τους δυο «στρατούς» είτε στον περίγυρο των «στρατοπέδων», όμοια με το τσούρμο που ακολουθούσε τις εκστρατείες των ιπποτών του Μεσαίωνα.

Οι «σοφοί» της εποχής προτιμούν την τετριμμένη οδό της διαχείρισης της νέας υγειονομικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας: πρόληψη, θεραπεία, εμβόλια, οικονομία, πολιτική, γεωπολιτική... Συμπεριφέρονται λες κι αυτό που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα είναι μια «παρεκτροπή», που μόλις ελεγχθεί, όλα θα επιστρέψουν στον κανονικό ρυθμό. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι πολιτικές ελίτ, οι οποίες επικεντρώνονται στη διαχείριση της πανδημίας και αρνούνται συστηματικά να αναφερθούν στο πώς θα είναι η ανθρωπότητα μετά την πανδημία και πόσο βοήθησε σ’ αυτό ο κορονοϊός.

Από αυτόν τον ιδιότυπο πολιτικό καθωσπρεπισμό, δεν μπορούσε να είναι εξαίρεση ο κ. Μητσοτάκης. Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ήταν το πρότυπο ενός πολιτικού που μιλά για το σαλόνι του σπιτιού του, τη στιγμή που ολάκερη η γειτονιά έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Ούτε λέξη για την Ελλάδα μετά την πανδημία. Για τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί, για τις ζωές των ανθρώπων και τις θυσίες που θα κληθούν να κάνουν στο όνομα της προσαρμογής, για το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει κατά νου, προκειμένου ο τόπος να επιβιώσει στις νέες και απάνθρωπες συνθήκες που συνοδεύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πλανήτη. Γιατί, ανεξάρτητα απ’ ό,τι πιστεύει ο καθένας για τον κορονοϊό, η αλήθεια είναι ότι αυτός εμφανίστηκε σε μια στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στην αυγή μιας νέας Βιομηχανικής Επανάστασης, αυτήν τη φορά μιας ψηφιακής επανάστασης. Ο αντίκτυπός της θα είναι, αν μη τι άλλο, ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν της πρώτης και ο χρόνος που θα απαιτηθεί εξαιρετικά βραχύς.

Οταν κοιτάζουμε το παρελθόν δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίσουμε ότι το πιο σημαντικό γεωπολιτικό χαρακτηριστικό του 19ου αιώνα ήταν η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να καθορίζει την πολιτική και οικονομική οργάνωση της ανθρωπότητας. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε μεσαία τάξη και καμία πραγματική πίεση για δημοκρατία. Δεν θα υπήρχε καπιταλιστική επανάσταση, επειδή τα αγροτικά κράτη δεν τη χρειάζονται. Δεν θα υπήρχε αποικιοκρατία, για να ικανοποιήσει την ακόρεστη πείνα της βιομηχανικής οικονομίας για πρώτες ύλες. Δεν θα υπήρχε ολοκληρωτικός πόλεμος χωρίς φτηνό χάλυβα και κατασκευές ακριβείας.

Η ψηφιακή επανάσταση, που είναι η μεγαλύτερη γεωπολιτική επανάσταση στην ανθρώπινη Ιστορία, έχει ήδη ξεκινήσει. Η τεχνητή νοημοσύνη ή ΑΙ (Artificial Intelligence) αντιπροσωπεύει ό,τι το «κάρβουνο» στη Βιομηχανική Επανάσταση. Στη Βιομηχανική Επανάσταση ο κόσμος άλλαξε, καθώς οι ανθρώπινοι μύες αντικαταστάθηκαν από τις μηχανές. Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι όμως ήταν απαραίτητοι για να κατασκευάσουν, να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν τα μηχανήματα και αυτό έφερε πολλές καλές θέσεις εργασίας για όλους. Η ψηφιακή επανάσταση ήρθε για να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εξ ορισμού οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, θα είναι σε θέση να κάνει και η τεχνητή νοημοσύνη. Τα έξυπνα ρομπότ θα έχουν τόσο τους μυς για να κάνουν τη δουλειά όσο και το πνευματικό δυναμικό για να λειτουργούν από μόνα τους. Ο κίνδυνος ο Homo Sapiens να είναι σύντομα παρωχημένος, είναι πλέον ορατός.

Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν τελικά και πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν; Διαφορετικοί ειδικοί προσφέρουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά όλοι συμφωνούν ότι οι αριθμοί είναι τρομακτικά μεγάλοι και τα χρονικά πλαίσια είναι τρομακτικά μικρά. Μια ανάλυση του 2017 προβλέπει ότι το 38% όλων των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «υψηλού κινδύνου από τον αυτοματισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 2030». Μέχρι τη δεκαετία του 2040, όπως προβλέπουν οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης, οι υπολογιστές θα μπορούν να διεξάγουν πρωτότυπες έρευνες στα μαθηματικά, να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις, να γράφουν μυθιστορήματα και να κάνουν οποιαδήποτε άλλη εργασία με παρόμοιες γνωστικές απαιτήσεις.

Σε έναν κόσμο όπου η ανεργία στο 10% χαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη απειλή και στο 20% θα είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, τα ρομπότ μπορεί να κάνουν το ένα τέταρτο ή και παραπάνω από όλες τις εργασίες. Και σε αντίθεση με τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να ξεδιπλωθεί πραγματικά, οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της ψηφιακής επανάστασης θα γίνουν σε λίγες δεκαετίες. Αυτή τη φορά, η επανάσταση δεν θα γίνει σε ένα έθνος καταστηματαρχών, αλλά σε έναν κόσμο πολύ εξειδικευμένων πολυεθνικών εταιρειών, που κυνηγούν ανελέητα τα κέρδη. Και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η πιο κερδοφόρα τεχνολογία που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων θα είναι βασικά ένας ανταγωνισμός μεταξύ της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Ο φυλετισμός δεν θα έχει σημασία: Ποιος θα νοιάζεται για την ταυτότητα, αν όλη η δουλειά γίνεται από ρομπότ; Η φιλελεύθερη δημοκρατία ίσως να εξακολουθεί να έχει σημασία, αλλά θα μετεξελιχθεί, θα αλλάξει μορφή και όρια και θα δοκιμαστεί από κυβερνητικά συστήματα, τα οποία θα έχουν «κατασκευαστεί» με βάση τις νόρμες της ψηφιακής επανάστασης.

Ο χρόνος -αν λάβουμε υπόψη τις προβλέψεις για το 2030 και το 2040- γίνεται βραχύτερος και πιο δυναμικός και ο κορονοϊός με τις «παρεμβάσεις» που έγιναν εξ ονόματός του, τον έκανε ακόμη βραχύτερο και δυναμικότερο. Και το μείζον ερώτημα αφορά το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι’ αυτές τις βίαιες αλλαγές που βρίσκονται μπροστά μας. Φυσικά, για να προετοιμαστούμε θα πρέπει προηγουμένως να πληροφορηθούμε. Και ο κ. Μητσοτάκης προχθές εξακολούθησε την επιλογή της παραπληροφόρησης, της αποσιώπησης και της παραπλάνησης που είναι απαραίτητη για έναν πετυχημένο αιφνιδιασμό.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλώς μια προσωπική άποψη
Τα κανάλια που δέχθηκαν τα παχυλά ποσά επιμένουν να δηλώνουν ότι το σύστημα υγείας έχει αναβαθμιστεί, ενώ οι γιατροί το αρνούνται πεισματικά.
Απλώς μια προσωπική άποψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σηκώνει τα χέρια τώρα ο Μητσοτάκης… από το Εγώ στο Εσείς
Ο κυνισμός με τον οποίο αναφέρθηκε στις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση του συνωστισμού και της διασποράς του ιού, κυρίως στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ξεπερνά τη λογική και την...
Σηκώνει τα χέρια τώρα ο Μητσοτάκης… από το Εγώ στο Εσείς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνδικάτα και ψηφιακή εποχή
Σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού, οι ψηφιακές τεχνολογίες όχι μόνο δεν δίνουν ελπιδοφόρες προοπτικές, αλλά εντείνουν το «δυστοπικό μέλλον» της μισθωτής εργασίας και σε μεγάλο βαθμό του ίδιου του συστήματος.
Συνδικάτα και ψηφιακή εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kερδοληψία
Η πρώτη λέξη που έρχεται στον νου είναι η «ιδεοληψία». Αναφέρομαι στην εμμονή της κυβέρνησης να λύσει όλα τα συγκοινωνιακά και νοσοκομειακά προβλήματα μέσω της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της ατομικής ευθύνης.
Kερδοληψία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομηροι της ψηφιακής ευνομίας
Πλέον, το αίτημα του διαλόγου για να τεθούν όρια, δικλίδες ασφαλείας και διαδικασίες ελέγχου είναι επιτακτικό, προκειμένου οι άνθρωποι να μη βιώσουν την εφιαλτική πραγματικότητα των ψηφιακών κελιών που...
Ομηροι της ψηφιακής ευνομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ψέμα και η πολιτική
Ο Αντρέ Φοντέν είχε γράψει ότι «από καταβολής κόσμου το ψέμα έχει γίνει η δεύτερη φύση στις κυβερνήσεις». Αυτά όμως που τώρα συμβαίνουν στον τόπο μας έχουν ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο.
Το ψέμα και η πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας