Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορεί η Ν.Δ. να γίνει εκσυγχρονιστική δύναμη;
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορεί η Ν.Δ. να γίνει εκσυγχρονιστική δύναμη;

  • A-
  • A+

Στις εκλογές του 2019 μέρος του εκλογικού σώματος ψήφισε Ν.Δ. με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα ενεργούσε ως εκσυγχρονιστική δύναμη. Σχηματικά την προσδοκία θέσπισης και λειτουργίας έλλογων κανόνων και θεσμών που προστατεύουν τις ατομικές ελευθερίες, προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Τέτοιες αρχές σύμφωνα με το φιλελεύθερο φαντασιακό είναι η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα, ο σεβασμός του άλλου. Τα τελευταία χρόνια η Ν.Δ. δεν είχε δώσει πολλά δείγματα στο επίπεδο αυτό. Οι προσδοκίες στηρίχθηκαν κυρίως στην παρουσία και στον λόγο του νέου ηγέτη, του Κ. Μητσοτάκη.

Εναν χρόνο μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν δεδομένα που να συντηρούν την προαναφερθείσα προσδοκία. Κατ' αρχήν, η Ν.Δ. ως κόμμα και ως κυβέρνηση δεν συγκρότησε ταυτότητα με συνεκτικές αρχές. Και σίγουρα δεν εκφέρει έναν λόγο που θα ονομάζαμε εκσυγχρονιστικό. Ας πούμε μικρό το κακό. Τα περισσότερα κόμματα εξουσίας, ιδιαίτερα εκείνα που την ασκούν, έχουν εσωτερικές διαφορές, συχνά και εντάσεις, τις οποίες συνήθως παραμερίζουν προσωρινά. Αυτό θα μπορούσε να λεχθεί και για το κυβερνών κόμμα.

Από μία μάλιστα άποψη θα έλεγε κανείς ότι αυτό σήμερα είναι πιο ομοιογενές από ό,τι στο παρελθόν. Η «λαϊκή Δεξιά» όπως εκφραζόταν από τους καραμανλικούς έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Οι φιλελεύθερες φωνές ακούγονται όλο και λιγότερο. Περισσότερο ακούγονται η σαμαρική πτέρυγα και, κατά διαστήματα, κάποιοι τεχνοκράτες.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με τάσεις και εσωτερικές διαφωνίες. Αλλά με ένα κόμμα και μία κυβέρνηση φεουδαλικού χαρακτήρα χωρίς συνεκτική στρατηγική όπου, παρά την ύπαρξη του «επιτελικού κράτους», ο/η κάθε υπουργός ενεργεί σχετικά αυτόνομα. Στο πλαίσιο αυτό τα κυβερνητικά στελέχη, τουλάχιστον τα περισσότερα, κινούνται με γνώμονα το εκλογικό ακροατήριο ενόψει των επόμενων εκλογών. Στη συνθήκη αυτή προσφεύγουν σε δύο κυρίως πρακτικές: την επικοινωνία και, παράλληλα, τη συγκρότηση πελατειακών δικτύων και την ικανοποίησή τους.

Οι δυο αυτές πρακτικές είναι έκδηλες. Δεν θα αναφερθώ στην επικοινωνία που κυριαρχεί στην πολιτική μας ζωή. Εύλογα σ’ έναν βαθμό. Ζούμε σε κοινωνίες του θεάματος ή του σταρ σίστεμ, όπου πολλοί πολιτικοί συμπεριφέρονται όπως οι αστέρες του θεάματος. Κυρίως ενδιαφέρουν, και ενοχλούν, οι πελατειακές πρακτικές που ανακαλούν άλλες εποχές.

Δίχως αμφιβολία, κάθε κόμμα έχει ψηφοφόρους και υποστηρίζεται από ομάδες συμφερόντων. Εύλογα αποσκοπεί, υπό προϋποθέσεις βέβαια, στην ικανοποίησή τους. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω. Πριν κλείσει χρόνο στη διακυβέρνηση, και παρά τη ρητορική της για περιορισμό τους κράτους, η κυβέρνηση έσπασε τον Ιούνιο δύο ρεκόρ δεκαετίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των μετακλητών έφτασε ήδη τους 2.853 και των συμβασιούχων (ορισμένου χρόνου, έργου, ωρομίσθιων σε ΝΠΔΔ) τους 120.818, κοντά διπλάσιος από πέρυσι. Εννοείται ότι πολλοί από αυτούς μπήκαν από το παράθυρο. Μόνο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε 10 μήνες «μπήκαν» 155 με απευθείας ανάθεση. Να θυμίσουμε τις κομματικές επιλογές στελεχών σε λιμάνια, σταθμούς και σε τρένα ή τα αθρόα ρουσφέτια ημετέρων από κυβερνητικούς βουλευτές με αποσπάσεις, μεταθέσεις κ.λπ.

Η πελατειακή πολιτική μάς φέρνει δεκαετίες πίσω. Στην εποχή οι δικοί μου και οι δικοί του ή σε πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Επιπλέον, ενισχύει την κακοφωνία και τις τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στις αρχές τις πανδημίας είχαμε τέτοια φαινόμενα όπως η μη ενίσχυση των καλλιτεχνών ή η επιμόρφωση των επιστημόνων που κατέληξε στο περίφημο σκοιλ ελικικού.

Κάτι ανάλογο συνέβη τις μέρες αυτές με τις μάσκες στα σχολεία και τα εμβόλια. Ο Κ. Μητσοτάκης -μετά από παρέμβαση του Τ. Θεοδωρικάκου- άδειασε τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Παιδείας που υποστήριζε λίγα λεπτά πριν ότι τα έξοδα για τις υποχρεωτικές στο σχολείο μάσκες καταβάλλονται από τους μαθητές όπως οι κασετίνες και τα μολύβια.

Πόσο εκσυγχρονιστικά είναι όλα αυτά; Οι θεωρητικοί του εκσυγχρονισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρούσαν προϋποθέσεις γι' αυτό την κινητοποίηση της κοινωνίας, τον στοιχειώδη προγραμματισμό, τη θέσπιση απρόσωπων κανόνων συντελεστικών στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και τη νομιμοποίηση της εξουσίας. Τίποτε από όλα αυτά. Απουσία προγραμματισμού, αστοχίες, πολυγλωσσία, εσωτερικές τριβές, προσωπικές βλέψεις. Ευρηματική η πρακτική παρέμβασης του πρωθυπουργού ως από μηχανής σωτήρα, αλλά για πόσο;

* καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πετάει ο γάιδαρος;» -«Πετάει ακόμη, αλλά σαν κότα»!
Υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πανέτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα με διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές. Υποσχόταν ότι έχει αλλάξει και καλούσε τους πολίτες να την...
«Πετάει ο γάιδαρος;» -«Πετάει ακόμη, αλλά σαν κότα»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
Εν όψει της κρισιμότητας τόσο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και της μέχρι σήμερα συμπεριφοράς και των προθέσεων της Τουρκίας, επιβάλλεται η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών.
Με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανύπαρκτο κράτος μεσούσης της πανδημίας
Ο αντίκτυπος του ιού για τη χώρα μας έγινε ακόμα πιο έντονος, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ανύπαρκτο κράτος μεσούσης της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. πέτυχε ευρεία νίκη. Μεγάλο μέρος εκείνων που την εγκατέλειψαν από το 2009 και μετά επανέκαμψε. Η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που πέτυχε ως κόμμα μετά...
Η παράδοξη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδοστρωτήρες και στα λιμάνια
Η προεκλογική εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. για τον οδοστρωτήρα που θα ισοπέδωνε τα «εμπόδια» που δεν επιτρέπουν την «ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας υλοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια από την κυβέρνηση.
Οδοστρωτήρες και στα λιμάνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και την αρχική αίγλη που της προσέδωσε η σχετικά έγκαιρη λήψη των μέτρων καραντίνας, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε σοβαρά μέτρα στήριξης...
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας