Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα από την Κορσική ο οικοδεσπότης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής Μακρόν έχει τη σκέψη του συγκεντρωμένη στο πρώτο φθινοπωρινό ραντεβού των «κίτρινων γιλέκων»...
Το ζητούμενο δεν είναι ο όγκος των κινητοποιήσεων και η εξεγερσιακή ένταση την οποία συνήθως πυροδοτούν με τις προληπτικές τους παρεμβάσεις οι αστυνομικές δυνάμεις.
Το ζητούμενο είναι τι στίγμα μπορεί να εκπέμψει ένα ετερόκλητο και ακηδεμόνευτο μέχρι στιγμής κίνημα που προκάλεσε τις σοβαρότερες αναταράξεις στη Γαλλία μετά τον Μάη του ‘68.
Πώς θα επηρεαστούν τα «κίτρινα γιλέκα» από την πανδημία;
Θα υπάρξουν συνθήματα και δράσεις που θα παραπέμπουν στη διαδήλωση κατά της μάσκας στο Βερολίνο, που παραλίγο να οδηγήσει στην κατάληψη του Ράιχσταγκ;
Με δυο λόγια, θα μολυνθούν τα «κίτρινα γιλέκα» από τους αρνητές της πανδημίας και τις αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας που επικαλούνται;
Ή ως κίνημα διαμαρτυρίας με εξεγερσιακές εκφάνσεις, που εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2018, θα τοποθετηθεί πολιτικά απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας;
Μέχρι στιγμής η κυρίαρχη ρητορική ή αφήγημα για την πανδημία είναι η ερμηνεία της ως ατυχήματος, ως φυσικής καταστροφής, ως παρένθεσης και απόκλισης από την κανονικότητα μιας δεδομένης προόδου και ανάπτυξης.
Μια άλλη προσέγγιση που να ερμηνεύει την πανδημία ως προαναγγελθέν ατύχημα μιας φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και μιας ταυτόχρονης συρρίκνωσης και απαξίωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας παραμένει ζητούμενη σε εθνικό και παγκόσμιο πλαίσιο.
Πέρα από αρθρογράφους και αναλυτές που μιλούν για την ανάγκη αποφασιστικής στροφής με αναβάθμιση του κρατικού παρεμβατισμού, η πανδημία και η διαχείρισή της αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής ως ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που σε συνθήκες κανονικότητας είχαν απαγορευτικό κοινωνικό κόστος.
Είναι σαφές ότι το stress test του φθινοπώρου στη Γαλλία αφορά τους πάντες, από τον Μακρόν μέχρι και τα «κίτρινα γιλέκα», καθώς πέραν της κινδυνολογίας και της συνολικής απόρριψης, μια στρατηγική για την επόμενη μέρα της πανδημίας παραμένει ζητούμενη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας