• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  5 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.3°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  33%
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς σύγκρουση κορυφής;

 • A-
 • A+

Κάθε μέρα που περνά αναδεικνύει ως αποφασιστικής κρισιμότητας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τη σύνοδο κορυφής των 27 της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Η Ε.Ε.-ευρωζώνη πριν καν συνέρθει από το ψυχόδραμα της σκληρής διαπραγμάτευσης για το Ταμείο Ανάκαμψης μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα να μην μπορεί να διαμορφώσει μια ομόφωνη στάση απέναντι στην αποσταθεροποίηση που προκαλεί η Τουρκία του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο της απουσίας ομόφωνης στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην Αγκυρα είναι η ανυπαρξία κοινού γαλλογερμανικού παρονομαστή για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ετσι, η κοινή πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου δεν μπορεί να καταγραφεί ως ολική επαναφορά του γαλλογερμανικού διδύμου αλλά ως τακτική σύμπλευση ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989-91 διδάσκει την ύπαρξη μιας σχέσης συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης και διαμόρφωσης ομοφωνίας στην αντιμετώπιση κρίσεων και εντάσεων.

Το δεύτερο εξάμηνο του 1991 η τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα των 12 αδυνατούσε να διαμορφώσει κοινό παρονομαστή για τη σύνοδο κορυφής του Μάαστριχτ, που θα ήταν η αφετηρία της πορείας προς την ΟΝΕ, και ταυτόχρονα να υιοθετήσει κοινή πολιτική απέναντι στην πολεμική σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία.

Ο συμβιβασμός Κολ-Μιτεράν για το Μάαστριχτ οδήγησε σχεδόν την επόμενη μέρα στη διαμόρφωση κοινής φόρμουλας διαχείρισης της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Σχεδόν δώδεκα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2003, ύστερα από μια τρίχρονη αντιπαράθεση Γαλλία και Γερμανία διαμόρφωσαν μια συμβιβαστική πρόταση για τη θεσμική εμβάθυνση της Ε.Ε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η κοινή εναντίωση Παρισιού - Βερολίνου στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, με τους Σρέντερ και Σιράκ να εγκαινιάζουν τριμερείς συνόδους κορυφής με τον Πούτιν.

Η υπερδραστηριοποίηση του Μακρόν απέναντι στην παρεμβατική πολιτική Ερντογάν επιβεβαιώνει, τρία χρόνια μετά, τα όσα εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος στις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη: Θεσμική πολιτική αναβάθμιση της ευρωζώνης συν κοινή άμυνα για την Ε.Ε., με τη Γαλλία να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μέχρι και την έκρηξη της πανδημίας η Γερμανία αγνοούσε τις προτάσεις Μακρόν για την ευρωζώνη και άφηνε να εννοηθεί ότι δεν είναι πρόθυμη να εκχωρήσει στο Παρίσι την ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία σε θέματα άμυνας και διπλωματίας.

Το Βερολίνο πολύ προσεκτικά αναζητούσε φόρμουλα εξισορρόπησης της Γαλλίας στους ευρωπαϊκούς αμυντικούς συσχετισμούς με την προώθηση μιας ειδικής σχέσης με δύο από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά εκτός Ε.Ε. χώρες, τη Βρετανία και την Τουρκία.

Ετσι θα υπήρχε αντίβαρο στην υπεροχή της Γαλλίας, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πυρηνική δύναμη.

Με τα σημερινά δεδομένα και ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση Ελλάδας-Τουρκίας μια συμβιβαστική φόρμουλα Γαλλίας–Γερμανίας για την αντιμετώπιση της Τουρκίας του Ερντογάν προβάλλει ως ανέφικτη όχι μόνον μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη του μήνα αλλά και για το ορατό μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποστολή της εθνικής ατζέντας
Είναι φανερό ότι η Γερμανία, που ήδη συνηγορεί υπέρ μιας ειδικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., θα κάνει ό,τι μπορεί για να χορηγηθεί παρόμοιο status στην Τουρκία.
Υποστολή της εθνικής ατζέντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην αφετηρία;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι 27 δεν μπορεί να απαντηθεί με παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ύστερα από μια συγκρουσιακή διαπραγμάτευση μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου.
Επιστροφή στην αφετηρία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλο­γερμανική αβεβαιότητα
Η γερμανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι παρένθεση ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας και όχι στρατηγική επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης όπως θα ήθελε η Γαλλία.
Γαλλο­γερμανική αβεβαιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται την ενισχυμένη συνεργασία;
Το ψυχόδραμα του βέτο της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιμονή του Βερολίνου να προωθηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της ομόφωνης έγκρισής του από τους 27 και όχι από τους 19 της...
Ποιος φοβάται την ενισχυμένη συνεργασία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βέτο ή αυτογκόλ;
Λίγους μήνες μετά την ανταρσία των Φειδωλών του Βορρά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βραχυκυκλώνει τη γραμμή πλεύσης που χάραξε η Γερμανία από το 2005.
Βέτο ή αυτογκόλ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας