Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων μετά τον διπλασιασμό των τεστ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων μετά τον διπλασιασμό των τεστ

  • A-
  • A+

Στο προηγούμενο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εξετάσαμε πώς εξελίχθηκε η σχέση τεστ-κρουσμάτων από τον κορονοϊό σε συνδυασμό με τον αριθμό των τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους στη χώρα μας τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο (και συγκεκριμένα την 29η Ιουλίου σε σχέση με την 29η Ιουνίου) σε σύγκριση με τα άλλα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεδομένου ότι οι σχετικοί πίνακες είναι πολύ μεγάλοι και απαιτούν μεγάλο χώρο, στον πίνακα δώσαμε τα σχετικά στοιχεία μόνο για την Ελλάδα και την Ε.Ε. ως σύνολο (Ε.Ε.-27) και στον σχετικό σχολιασμό αναφέραμε τη θέση της χώρας μας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Μετά την ανάλυση των στοιχείων, το άρθρο εκείνο κατέληγε στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση της χώρας μας σε τεστ σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27 και τονίζαμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να πολλαπλασιαστούν προκειμένου να προσεγγίσουμε όσο είναι δυνατό τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτό ακριβώς έγινε τον μήνα Αύγουστο.

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε την ίδια ανάλυση με το προηγούμενο, συγκρίνοντας την εξέλιξη κρουσμάτων και τεστ τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο (και συγκεκριμένα την 29η Αυγούστου σε σχέση με την 29η Ιουλίου). Οπως και στο προηγούμενο άρθρο, τα στοιχεία είναι από τον ιστότοπο Wordmeter στον οποίο υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.-27 στις 29.7.20, στη 2η στις 29.8.20 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους στις 29.8.20 σε σχέση με τις 29.7.20. Στο δεύτερο μέρος δίνονται τα στοιχεία για τα τεστ, στο τρίτο τα τεστ ανά κρούσμα, στο τέταρτο και στο πέμπτο τα κρούσματα και τα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους (για τον υπολογισμό τους χρησιμοποιούμε τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. την 1η.1.2020 που ανακοινώθηκε από τη Eurostat στις 10.7.20).

Από τη 3η στήλη του πίνακα φαίνεται ότι στις 29.7.20 σε σχέση με τις 29.6.20 στη χώρα μας:

● Τα κρούσματα αυξήθηκαν με τετραπλάσιο ρυθμό σε σχέση με εκείνον της Ε.Ε.-27. Η αύξηση αυτή ήταν η 2η σε ύψος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Μάλτα.

● Τα τεστ αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό από εκείνον της Ε.Ε.-27. Η αύξηση αυτή ήταν η 2η σε ύψος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ελαφρά μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία.

● Τα τεστ ανά κρούσμα μειώθηκαν ενώ στην Ε.Ε. αυξήθηκαν και ήταν 4 φορές στις 29.7. και 3 φορές στις 19.8. περισσότερα απ’ ό,τι στην Ε.Ε.

● Στον αριθμό των τεστ ανά κρούσμα η χώρα μας, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κατείχε την 7η θέση τόσο στις 29.7.20 όσο και στις 29.8.20. Τα μόνα κράτη με μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά κρούσμα στις 29.8.20 ήταν η Λιθουανία, η Κύπρος, η Λετονία, η Δανία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

● Τα κρούσματα ανά 1.000.000 κατοίκους στη χώρα μας ήταν 7,8 στις 29.7. και 4,5 φορές λιγότερα στις 29.8. απ’ ό,τι στην Ε.Ε.-27. Στις 29.8. τα μόνα κράτη που είχαν λιγότερα απ’ ό,τι η Ελλάδα ήταν η Λετονία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

● Τα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους στη χώρα μας στις 29.7. ήταν 2 φορές και στις 29.8. 1,5 φορά λιγότερα απ’ ό,τι στην Ε.Ε.-27 και η Ελλάδα κατείχε την 24η και τη 19η θέση, αντίστοιχα, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27. Λιγότερα από την Ελλάδα είχαν τα κράτη: Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Κροατία.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φαίνεται ότι υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα μετά τον διπλασιασμό των τεστ. Παρά, όμως, την πολύ σημαντική αύξηση των τεστ τον Αύγουστο, η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί σε τεστ. Στην Πορτογαλία –χώρα με πληθυσμό και κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανάλογο της χώρας μας– στις 29.8.20 είχαν γίνει 1.976.482, δηλαδή υπερδιπλάσια απ’ ό,τι στη χώρα μας.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν, και αν είναι δυνατόν να διπλασιαστούν, τα τεστ –και μάλιστα δειγματοληπτικά σε όλες τις περιφέρειες– προκειμένου να διαπιστωθεί, όσο είναι δυνατό, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Προϋπολογισμού 2021 (Π.21) –με βάση τις εκτιμήσεις του για το 2020 και τις προβλέψεις του για το 2021– θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τα δύο μείζονα προβλήματα...
Χειρότερος από μνημόνια σε ΑΕΠ και χρέος ο κορονοϊός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξαρση κρουσμάτων από κορονοϊό με μεγάλες διαφορές στις περιφέρειες
Ο ΕΟΔΥ δίνει κάθε μέρα τα στοιχεία για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού στο Σύνολο Χώρας (κρούσματα, διασωληνωμένους, θανάτους και τεστ και υπάρχει και χρονοσειρά για τη διαχρονική εξέλιξή τους).
Εξαρση κρουσμάτων από κορονοϊό με μεγάλες διαφορές στις περιφέρειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΣΥ και κόστος εξετάσεων
Αναρωτιέμαι αν δεν έχω να τα πληρώσω τι θα γίνει, δεν θα μου κάνουν την εξέταση; Θα με αφήσουν να πεθάνω;
ΕΣΥ και κόστος εξετάσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι απαντούν ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία;
Κι εμείς οι ευπαθείς ομάδες έχουμε το δικαίωμα της ζωής! Εχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από τον φονικό ιό!
Τι απαντούν ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας