• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  3 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  4 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 17.9°C
  4 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 19.8°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 14.8°C / 19.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  3 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι προέχει και τι προτρέχει στην Κεντροαριστερά σήμερα

 • A-
 • A+

3η του Σεπτέμβρη 1974. Μια ιστορική τελικά, όπως αποδείχτηκε, διακήρυξη, που συμπύκνωσε ό,τι συσσωρευόταν για 50 χρόνια στην ψυχή του δημοκρατικού κόσμου και δεν μπόρεσε ποτέ μέχρι τότε, λόγω του κατακερματισμού του, να εκφραστεί με ενιαίο τρόπο. Ο Ανδρέας, με βάση το αξιακό φορτίο του ιστορικού αυτού κειμένου, συγκρότησε και δημιούργησε ένα Κίνημα, του οποίου ο αταλάντευτος προσανατολισμός και η στρατηγική του επιδίωξη, χωρίς αποκλίσεις, υπήρξε η ανατροπή τού επί 50 χρόνια μονοκομματικού καθεστώτος της δεξιάς διακυβέρνησης.

Ο Ανδρέας, βαθύτατος πολιτικός αναλυτής, αλλά και με ευρύτατη ιστορική γνώση των πολιτικών πραγμάτων στη νεότερη Ελλάδα, ήξερε πολύ καλά τις αιτίες που για 50 χρόνια καθήλωναν τη χώρα στη στασιμότητα. Και αυτές ήταν όχι μόνον οι σκοτεινοί μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν το ξένο και το ελληνικό κατεστημένο, αλλά και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης σε κόμματα και κομματίδια, που απέτρεπε τη δημιουργία ενός μετώπου κατά του μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς, με ό,τι σήμαινε αυτό για τον λαό.

Η δημοκρατική παράταξη αποτελούσε, όπως έχει αποδειχτεί, και το 1956 και το 1964, τη μεγάλη πλειοψηφία. Παρά ταύτα οι δικές της αδυναμίες, λόγω των υπέρμετρων προσωπικών φιλοδοξιών των ηγετών της, ήταν μία από τις συνθήκες που άφησαν χώρο για να χτιστεί το κράτος των κοινωνικών φρονημάτων, του χωροφύλακα, της βίας και της νοθείας, που όσοι έζησαν εκείνες τις δεκαετίες το ένιωσαν στην ψυχή και στο πετσί τους.

Ο Ανδρέας επέλεξε συνειδητά να πορεύεται με στόχο τη Δεξιά. Απέφυγε συστηματικά την τριβή και με το τότε κέντρο και με την παραδοσιακή Αριστερά. Αδιαπραγμάτευτος και ασυμβίβαστος στόχος του ήταν η πτώση της Δεξιάς και των αναχρονιστικών πολιτικών της.

Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερο πολιτικό DNA, που όσοι διαβάζουν τα ψιλά γράμματα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι κυοφορεί. Αρκεί να δούμε πώς το 8ωρο θα γίνει 11ωρο και ο νοών νοείτω.

Και τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη; Υπάρχει μήπως σε εξέλιξη μια εν δυνάμει δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού μετώπου, χτισμένου σε προγραμματική σύγκλιση, πάνω σε κρίσιμα, κυρίαρχα, ζωτικά, για την πατρίδα και την κοινωνία ζητήματα, όπως το εθνικό πρόβλημα (η ακεραιότητα της χώρας), τα κοινωνικά ζητήματα (με επίκεντρο την οικονομία και τα εργασιακά) και το ζήτημα της στήριξης ενός δημόσιου, αξιόπιστου, υγειονομικού συστήματος, με ισχυρά κοινωνικά και υγειονομικά αντανακλαστικά, χτισμένου πάνω σε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ευέλικτη, λειτουργική, αποτελεσματική, χωρίς τις αγκυλώσεις του κρατισμού, στην εν λόγω βαθμίδα;

Αν αφουγκραστεί κανείς τα τεκταινόμενα στο χώρο της αντιπολίτευσης, θα διαπιστώσει ότι κυριαρχεί ένας στείρος πολιτικός ανταγωνισμός και ότι ευδοκιμεί το σαράκι της εσωστρέφειας και του πολιτικού μηρυκασμού τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και μεταξύ τους, όταν θα έπρεπε να προέχει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Προτρέχει όμως το ποιος κατέχει την μοναδική αλήθεια, ποιος «ορθοτομεί το λόγο της αληθείας», ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τον επικίνδυνο δρόμο της αυτάρκειας, φαίνεται ότι απολαμβάνει, ουσιαστικά ανενόχλητη, αυτή την εσωστρέφεια των πολιτικών της αντιπάλων. Την εντολή του ελληνικού λαού και στον ΣΥΡΙΖΑ του 32% και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. του 8% οφείλουμε να την αναγνώσουμε σωστά και, κατά την άποψή μου, είναι ιστορική η ευθύνη και στους δύο χώρους να κάνουν την υπέρβαση, να βρουν τα σημεία σύγκλισης και να υπερασπιστούν αποφασιστικά, από τη θέση που τους έταξε ο λαός, την κοινωνία και τον τόπο από τον κατακλυσμό της Δεξιάς, που αρχίζει να διαφαίνεται. Ο Ανδρέας απεχθανόταν την εσωστρέφεια. Γι’ αυτό κατόρθωσε να ενώσει τη γενιά του ΕΑΜ, του 114 και του Πολυτεχνείου και να φέρει κοντά του τελικά τους κεντρώους, με τον αείμνηστο Γεώργιο Μαύρο και τους Αριστερούς, με τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία.

Ολοι οφείλουν να γνωρίζουν, και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι αυτά που έρχονται και θα βάλουν σε τρομακτική δοκιμασία την κοινωνία, οι επώνυμοι και στον έναν χώρο και στον άλλον δεν θα τα ζήσουν ούτε θα τα λουστούν. Θα τα λουστεί για άλλη μια φορά η κοινωνία, όπως τα λούστηκε από το 1932 ώς το 1951, όταν και τότε οι πολιτικοί ηγέτες περί άλλα τύρβαζαν.

*Πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει το κέντρο;
Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται, η δε Ιστορία κρατά μόνο ό,τι έχει κοινωνικές αναφορές και αντιστοίχιση. Οχι παρέες «λογικής».
Υπάρχει το κέντρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
3 Σεπτέμβρη 2020: ανάγκη διατύπωσης προγράμματος ανακούφισης της αδύναμης κοινωνίας των πολιτών από την Κεντροαριστερά
Με αφορμή τα 46 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, φρονούμε ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα οφείλει να αφυπνιστεί.
3 Σεπτέμβρη 2020: ανάγκη διατύπωσης προγράμματος ανακούφισης της αδύναμης κοινωνίας των πολιτών από την Κεντροαριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
Ο «πατριωτικός»-ελληνορθόδοξος αυριανισμός αφενός και ο πασοκικός «εκσυγχρονισμός» αφετέρου, που βλέπουμε στις μέρες μας να αναπαράγονται στο εσωτερικό πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παρά τα δύο σκέλη μιας...
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
Οι «εσωστρεφείς» εγκαλούνται πως δεν θέλουν ούτε τη μεν ούτε τις δε. Που σημαίνει απλώς ότι η «εσωστρέφειά» τους συνίσταται στο ότι δεν θέλουν ούτε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε συμμαχία με τη σημερινή...
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε ένα κείμενο-απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο γίνεται ένας απολογισμός-αυτοκριτική της επταετίας ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019).
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το τίμημα της προσαρμογής
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;
Ολες οι ώς τώρα διαδικασίες περί διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται αρκετά πειστικά στη σύνθεση του πρόσφατα ιδρυθέντος Πολιτικού Συμβουλίου, που καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην...
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: αναγέννηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας