• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.3°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.7°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  2 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.4°C / 12.5°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.7°C / 10.8°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3 Σεπτέμβρη 2020: ανάγκη διατύπωσης προγράμματος ανακούφισης της αδύναμης κοινωνίας των πολιτών από την Κεντροαριστερά

 • A-
 • A+

Χιλιάδες πολίτες έχουν «στριμώξει» τα όνειρά τους και τη ζωή τους αυτή την περίοδο. Χιλιάδες εργάζονται με μειωμένο ωράριο, πολλοί δεν γνωρίζουν εάν θα παραμείνουν στην εργασία πλήρους ή μειωμένης απασχόλησης ή αν θα απειληθούν από την ανεργία. Χιλιάδες ηλικιωμένοι ζουν με τη συμπιεσμένη τους σύνταξη. Χιλιάδες νέοι σπουδάζουν, με υπολείπουσα και ελλειμματική την εκπαιδευτική διαδικασία.

Με αφορμή τα 46 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, φρονούμε ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα οφείλει να αφυπνιστεί.

Πρέπει να «στριμώξει» τα σχέδιά της, τα σύμβολά της, τα κόμματά της, με στόχο σύντομα να κυβερνήσει με ένα μεγάλο σχέδιο: τη μεγάλη αναδιανομή πλούτου να την αναδείξει σε κεντρικό της θέμα υπέρ της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών. Το πρόβλημα αυτής της περιόδου της οικονομικής ύφεσης δεν είναι η ανακούφιση μόνο της μεσαίας τάξης, αλλά οι ανάγκες του 95% του κοινωνικού συνόλου, των πιεσμένων οικονομικά νοικοκυριών.

Οι ισχυροί ώμοι της οικονομίας θα πρέπει να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη από τους αδύναμους ώμους της κοινωνίας. Οι οικονομικές ελίτ του 5% πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και απέναντι στην ευθύνη τους προς ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών, και ιδιαίτερα του 95% των αδύναμων νοικοκυριών.

Με τη σταδιακή φορολόγηση του πλούτου του 5%, θα μπορέσει να βγει η χώρα από την οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία συνέβαλε και η πανδημία.

Η Κεντροαριστερά οφείλει να ανοίξει τα αυτιά της στις αντίστοιχες φωνές των κομμάτων της Ευρώπης, π.χ. το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ (Εμείς ο λαός | We the People means all the people).

Να ανοίξει επιτακτικά τις φόρμες διαλόγου, ακόμα και τώρα που έχουν εκλείψει οι παραδοσιακές συναινετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως στην περίοδο του πολύπειρου Αντώνη Λιβάνη.

Να εγκαθιδρύσει σταθερά φόρουμ διαλόγου, όπως για παράδειγμα με αφορμή την 3η Σεπτέμβρη, προγραμματικό φόρουμ διαλόγου «Ανδρέας Παπανδρέου», ή προγραμματικό φόρουμ διαλόγου «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», αντίστοιχα.

Ο διάλογος οφείλει με ταχέα βήματα να διαμορφώσει το σχέδιο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση για τις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών, που σήμερα αντιμετωπίζουν τα θεμελιώδη ερωτήματα για τη ζωή τους, όπως θα τα διατύπωνε ενδεχομένως κι ο Μάρκος Αυρήλιος: Αραγε, σήμερα ζούμε; Και πότε θα βγούμε από αυτό το άγνωστο, αβέβαιο και θολής ευκρίνειας τούνελ της απειλούμενης υγειονομικά, οικονομικά και όχι μόνο καθημερινότητας;

Τώρα που οι σημαντικές ηγετικές μορφές της μεταπολίτευσης είναι ελλείπουσες, η Κεντροαριστερά οφείλει να αποκτήσει μέσα από έναν ταχύ διάλογο συγκλίσεις, ευκρίνεια και ξεκάθαρους στόχους, για την κοινωνία των πολιτών, αλλά και για την αναστήλωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Να ανακτήσει το κυρίαρχο γι’ αυτήν έδαφος του διαρκούς αξιόπιστου διαλόγου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Οφείλει να στείλει το δικό της καθαρό μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης: οι μεγαλύτεροι νικητές της κρίσης του κορονοϊού οφείλουν να συμμετάσχουν περισσότερο στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Το μέλλον των αδύναμων νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι τα vouchers επιδομάτων, αλληλεγγύης και άλλων μικροδικαιωμάτων, μέσα από τα εμπόδια και τους φραγμούς για τους φτωχούς, της δήθεν ηλεκτρονικότητας και των μέσων όρων.

Οφείλει να χτίσει τις γέφυρες που απαιτούνται για να καλυφθούν όλα τα χάσματα στην κοινωνία, στην εργασία, στην πολιτική, στο ενιαίο κόμμα.

* Συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος της «Γέφυρας», writer[@]mycosmos.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θόρυβος του… καταλύτη
Υπάρχει μια υφέρπουσα διαμάχη γύρω από το αν εγείρει ακουστικά, ιδεολογικά ή σημασιολογικά προβλήματα η λέξη «σοσιαλισμός». Στη Σουηδία, σίγουρα δεν εγείρει. Στην Ελλάδα, μάλλον ναι.
Ο θόρυβος του… καταλύτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σοσιαλιστική προοπτική
Ενα από τα κείμενα καλύπτει το θέμα «Τι σημαίνει σοσιαλισμός σήμερα;». Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει έκπληκτος ότι πολλά από το υπό ερώτηση ζητήματα και οι σχετικές απαντήσεις διατηρούν την «επικαιρότητά» τους,...
Η σοσιαλιστική προοπτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει το κέντρο;
Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται, η δε Ιστορία κρατά μόνο ό,τι έχει κοινωνικές αναφορές και αντιστοίχιση. Οχι παρέες «λογικής».
Υπάρχει το κέντρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι προέχει και τι προτρέχει στην Κεντροαριστερά σήμερα
3η του Σεπτέμβρη 1974. Μια ιστορική τελικά, όπως αποδείχτηκε, διακήρυξη, που συμπύκνωσε ό,τι συσσωρευόταν για 50 χρόνια στην ψυχή του δημοκρατικού κόσμου και δεν μπόρεσε ποτέ μέχρι τότε, λόγω του...
Τι προέχει και τι προτρέχει στην Κεντροαριστερά σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
Ο «πατριωτικός»-ελληνορθόδοξος αυριανισμός αφενός και ο πασοκικός «εκσυγχρονισμός» αφετέρου, που βλέπουμε στις μέρες μας να αναπαράγονται στο εσωτερικό πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παρά τα δύο σκέλη μιας...
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη λαβίδα της πασοκοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»
Οι «εσωστρεφείς» εγκαλούνται πως δεν θέλουν ούτε τη μεν ούτε τις δε. Που σημαίνει απλώς ότι η «εσωστρέφειά» τους συνίσταται στο ότι δεν θέλουν ούτε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε συμμαχία με τη σημερινή...
Η φιλολογία περί «εσωστρέφειας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας