Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυνική εκθεμελίωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυνική εκθεμελίωση

  • A-
  • A+

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κ. Πατέλης, στη συνέντευξή του έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Αμεση προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την άμεση μετάβαση στο μοντέλο του «ασφαλιστικού Πινοσέτ», όταν το μοντέλο αυτό, λόγω κατάρρευσης των χρηματαγορών μετά το 2008, εγκαταλείπεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόστηκε, με τεράστιο κόστος που το πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι, πλέον, σε όλους σαφές ότι η κυβέρνηση, έχοντας ως σημαία τις σκληρές νεοφιλελεύθερες αρχές της, απαξιώνει συνεχώς τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, σχεδιάζοντας παράλληλα τη διάλυση και την ιδιωτικοποίησή της.

Δυστυχώς, ο κ. Πατέλης, με τη δήλωσή του ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», δυναμιτίζει τα θεμέλια του δημόσιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, που στηρίζεται στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του και στην αλληλεγγύη των γενεών. Στις αρχές αυτές στηρίχθηκε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κατάφερε να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του.

Πρόκειται, βεβαίως, για μια θλιβερή, εμπρηστική και πλήρως κατακριτέα δήλωση, που προωθεί τον αντιεπιστημονικό κυνισμό και την ξεδιάντροπη εφαρμογή του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, με τον αντιεπιστημονικό του λόγο, δεν διστάζει να διχάσει την κοινωνία, χωρίζοντάς τη σε στρατόπεδα.

Κατά τη λογική του, για την καταβολή των συντάξεων των «κακών» ηλικιωμένων «αναγκάζονται» οι νέοι να δίνουν τις εισφορές τους. Το κυβερνητικό επιτελείο βεβαίως γνωρίζει ότι οι σημερινές εισφορές είναι αυτές που στηρίζουν και εγγυώνται τις σημερινές συντάξεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να απαντήσει η κυβέρνηση συνολικά στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

● Αν σταματήσουν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων να ενισχύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, πώς θα συνεχίσουν να πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις;

● Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κολοσσιαίο έλλειμμα των πολλών δισ. ευρώ που θα προκύψει στα ασφαλιστικά ταμεία;

● Πόση ασφάλεια θα μπορεί να νιώθει ένας νέος ασφαλισμένος όταν μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει ως σκοπό της το κέρδος και διατρέχει τον κίνδυνο της πτώχευσης, θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τις ασφαλιστικές εισφορές του;

● Γιατί μεταφέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο στους νέους μας, που τους ονομάζουν «επενδυτές» και τους αναθέτουν, χωρίς εγγυήσεις, το ρίσκο απώλειας των εισφορών τους;

● Γιατί εφαρμόζουν τέτοια καταστροφική πολιτική για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία όταν γνωρίζουν ότι η απάντηση στη βιωσιμότητά τους είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα συνδέεται με τη δίκαιη ανάπτυξη, με τη σταθερή εργασία και με τους αξιοπρεπείς μισθούς, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και η σίγουρη και διαφανής διαχείριση των αποθεματικών τους;

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδιαφορεί πλήρως για τον ασφαλισμένο και τον συνταξιούχο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτές τις επιλογές της θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Με την περίφημη «Εκθεση Πισσαρίδη», που είναι κομμένη και ραμμένη στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος, προτείνεται η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν παραπάνω αναδιανεμητικό απ’ ό,τι έπρεπε.

Η κυβερνητική ρητορική, διά στόματος του κ. Πατέλη, προκειμένου να πείσει για το ορθό του σχεδίου της, δεν διστάζει να στιγματίσει τους ηλικιωμένους, χρεώνοντάς τους, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι εξαιτίας τους δήθεν «χάνονται» οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Μια άποψη εντελώς λανθασμένη στον πυρήνα της, αλλά συνάμα και προβοκατόρικη. Οι συνταξιούχοι εδώ και τόσα χρόνια έχουν καταβάλει τις εισφορές τους και με το παραπάνω, συνεπώς τις συντάξεις που λαμβάνουν τις δικαιούνται στο ακέραιο. Επομένως, είναι άδικο, μα και ανήθικο, να στιγματίζονται άνθρωποι που τόσα χρόνια μόχθησαν και εσκεμμένα να γίνονται μέρος, με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη, μιας ανυπόστατης «διαμάχης» με τους νέους ασφαλισμένους.

Η άσκηση κοινωνικού αυτοματισμού από στελέχη του επιτελείου της κυβέρνησης έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, τη δημιουργία «φανταστικών» εχθρών, ενώ παράλληλα το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης θα παίρνει σάρκα και οστά, βάζοντας σε αχρείαστες περιπέτειες το ασφαλιστικό σύστημα.

Εχουμε τονίσει και με προηγούμενη αρθρογραφία μας ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης όχι μόνο δεν θα φέρει λύσεις, αλλά θα δημιουργήσει τεράστιες ρωγμές στους πυλώνες της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να ανοίξει ο «ασκός τους Αιόλου», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το δημόσιο, αναδιανεμητικό, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

*Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, πρ. διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
Κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ● Οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία –και όσοι ήδη εργαζόμενοι επιθυμούν– θα καταθέτουν τι εισφορές σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές...
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΔΙΤ στην Υγεία: Βήμα επιθετικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
Η συζήτηση για τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας δεν είναι καινούργια. Δεν αποτελούν κάποια καινοτομία στην πολιτική Υγείας, ούτε είναι επινόηση της κυβέρνησης.
ΣΔΙΤ στην Υγεία: Βήμα επιθετικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστήμιο και νεοφιλελεύθερη στρατηγική
Στην Ελλάδα, όπου η κυρίαρχη κοινωνικο-οικονομική δομή είναι ο «καπιταλισμός της αρπαχτής», τέτοια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ανώτατη παιδεία από το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν είναι εφικτή, ούτε με καθαρά...
Πανεπιστήμιο και νεοφιλελεύθερη στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατηγικά αδιέξοδα και κοινωνικά μέτωπα
Οι νεοφιλελεύθεροι βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να προσπαθούν διαρκώς να αποκρύψουν τις ευθύνες των πολιτικών τους επιλογών τόσο για τη διεθνή οικονομική κρίση όσο και για την κρίση χρέους από την...
Στρατηγικά αδιέξοδα και κοινωνικά μέτωπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνικό κράτος και αποδιάρθρωση της Ευρώπης
Ιστορικά το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη δημιουργήθηκε ως θεσμός, μεταξύ των άλλων, άμβλυνσης, με τη χορήγηση παροχών σε είδος και σε χρήμα, των ανισοτήτων που προκαλούνται από τις συνθήκες αναπαραγωγής της...
Κοινωνικό κράτος και αποδιάρθρωση της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητικός εμπαιγμός με ψίχουλα ελεημοσύνης
Οι συνταξιούχοι και οι συλλογικοί φορείς τους δεν πρέπει να αποδεχτούν και να θεωρήσουν τετελεσμένη τη λεηλασία των συντάξεών τους από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η...
Κυβερνητικός εμπαιγμός με ψίχουλα ελεημοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας