• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μαθηματικά της πολιτικής

 • A-
 • A+

Τελευταία ημέρα του Αυγούστου χθες. Επιστροφή στην προτελευταία σελίδα της εφημερίδας. Την ώρα λοιπόν που άνοιξα το αρχείο για να γράψω, η συμβία μου απάντησε στην ισχυρή πίεσή μου να δοκιμάσει τα νερά του Ιονίου. Δεκαετίες τώρα περιορίζεται σε οπτική σχέση με τη θάλασσα. Εχω κάνει σαράντα μπάνια, μου απάντησε. Παρέκαμψε την απορία μου ισχυριζόμενη πως έχει κοντά τον ενάμιση μήνα μπάνια, αφού ο ίδιος κοντεύω τους τρεις μήνες.

Ουδέποτε είχα αμφιβολία για την άριστη σχέση της με τα μαθηματικά. Αν δε οι ποικιλώνυμοι λογαριασμοί και οικιακοί προγραμματισμοί ανέμεναν την αρσενική παρέμβαση, τότε θα είχαν βουλιάξει στην ατυχή πρόβλεψη και τη δημιουργική λογιστική, ομοιάζοντας με τον πολύπαθο προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους. Ο χιουμοριστικός σχολιασμός συνέβαλε στην απεμπλοκή της από την πίεση, ωστόσο δεν αποκατέστησε την πραγματικότητα.

Αυτό το κλίμα είναι διάχυτο στον δημόσιο λόγο τον τελευταίο καιρό. Εχουν επιστρατευτεί στερεοτυπικά σχήματα λογικής, ατεκμηρίωτα, που έρχονται από το γνωστό ανέκδοτο για τη σχέση του μπουζουκιού ως οργάνου και του χωροφύλακα. Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια γενική παραδοχή σ’ όσους συμμετέχουν στην εξιστόρηση του ανεκδότου. Γνωρίζουν και αποδέχονται, χάριν παιγνίου, ότι το συμπέρασμα (ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι) παραβιάζει κάθε νόμο λογικής. Ολοι και όλες έχουν συνείδηση πως η κατάληξη είναι προϊόν μορφολογικών αναλογιών που δεν λαμβάνουν υπόψη το ουσιαστικό περιεχόμενο των λέξεων.

Θα ανέμενε κάποιος πως η δημιουργική λογιστική θα είχε την ίδια αντιμετώπιση. Ωστόσο, τα μαθηματικά αποκτούν μια υποκειμενική διάσταση, μόλο που οι αριθμοί έχουν αντικειμενική ύπαρξη. Οταν όμως μεταφέρονται στην οικονομία, τότε χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως, όχι για να υπηρετήσουν την αλήθεια, αλλά για να υποστηρίξουν τις προθέσεις των διαχειριστών. Πολλάκις αυτά τα χρόνια παρακολουθήσαμε τα δόλια μαθηματικά να σκώπτουν την πραγματικότητα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι η κορύφωση εκδήλωσης μιας τέτοιας αλλοτρίωσης των αριθμών. Συμποσούνται οι πολλοί φτωχοί με τους πλούσιους και έτσι βιάζεται η αδυσώπητη κοινωνική πραγματικότητα.

Είναι τα μαθηματικά της πολιτικής. Τα είδαμε να χρησιμοποιούνται πρόσφατα με αφορμή τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς και τον αριθμό των μαθητών/τριών σε κάθε αίθουσα. Αντί η συζήτηση να γίνεται με εστίαση στη δημόσια υγεία και τη δυνατότητα άντλησης πόρων για την αντιμετώπισή της, όπου κάθε επιχείρημα θα ήταν καλοδεχούμενο, επιστρατεύονται τα μαθηματικά της πολιτικής.

Τα μαθηματικά γίνονται σαν τον φούρνο του Χότζα. Τα μεταχειριζόμαστε για να υποστηρίξουν τη θέση μας, όχι για να δοθεί λύση σε υπαρκτό ζήτημα. Και τότε ο φούρνος του Χότζα έτεκεν τον μέσο όρο και τον βιασμό της λογικής. Το χειρότερο απ’ όλα συμβαίνει την ώρα που ο επιστήμονας θέτει την επιστημονική του γνώση στην υπηρεσία της σκοπιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομισμός και θετικιστική κοσμοθεώρηση
Ο οικονομισμός, ως μία αντιδημοκρατική, αυταρχική ιδεολογία, δεν βάζει μόνο την οικονομία πάνω από την πολιτική, αλλά πολύ πιο θετικιστικά και αντικοινωνικά προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις του μέσα σε ένα...
Οικονομισμός και θετικιστική κοσμοθεώρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα βήμα πριν την Ακροδεξιά και τον Φασισμό και εμείς τυφλοί;
Οι μέρες του '67 και της δικτατορίας δεν είναι μακριά. Με τη μόνη διαφορά ότι η ακροδεξιά και ο φασισμός δεν χρειάζονται πραξικοπήματα για να επικρατήσουν. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει και με δημοκρατικό τρόπο...
Ένα βήμα πριν την Ακροδεξιά και τον Φασισμό και εμείς τυφλοί;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλύτερα και τα χειρότερα για το 2019
Η ζωή συνεχίζεται μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, μεταξύ προσδοκιών και διαψεύσεων –όπως τότε στον Μεσοπόλεμο. Αλλά όπως έλεγε ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ «οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο∙ αν όμως η...
Τα καλύτερα και τα χειρότερα για το 2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας