• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 14.0°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 10.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Θύελλα
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.7°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 10.6°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.6°C / 9.5°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 6.0°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας

 • A-
 • A+

Γράφει ο ποιητής: εδώ κοιμάται η καταγωγή της αξιοπρέπειάς μας. Το αληθινό, το συγκεκριμένο, η λευτεριά, η δικαιοσύνη. Ακριβώς στην εποχή της πιο μεγάλης καταχνιάς, έχει αξία ο αγώνας για την υπεράσπιση αυτής της αξιοπρέπειας.

Σε όλους τους μαζικούς χώρους, στην εργασία, σε κάθε έκφανση της ζωής, έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε το αληθινό, αποκαλύπτοντας τα ψέματα που μας κυβερνούν. Εχουμε χρέος να μιλάμε για το συγκεκριμένο και όχι να κρυβόμαστε πίσω από αόριστους μεσσιανισμούς.

Να παλεύουμε ενάντια σε ό,τι και όποιους μας απαγορεύουν την ελευθερία της σκέψης και μας καλούν για το «καλό μας» να σιωπήσουμε.

Στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου ρεαλισμού, μας έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο «αύριο», μας περιορίζουν στα πρότυπα που οι ίδιοι έχτισαν για να αναπαράγουν την εξουσία τους.

Και η δικαιοσύνη; Το να ξεχνάς τις αρχές σου, τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσες και κλήθηκες και εσύ όπως και τόσοι άλλοι -και με μεγαλύτερο κόστος- να υπερασπιστείτε, είναι και αυτό μέρος του συνολικού προβλήματος, η δική σου ευθύνη για τη σημερινή κατάντια.

Γιατί το να ξεχνάς δεν σε κάνει καλύτερο από τον εχθρό.

Μην ξεγελιέσαι από τις Σειρήνες, ο αγώνας είναι καθημερινός και συνεχής και δεν μπορεί να αποσιωπηθεί με υποσχετικές.

Αγώνας και για την ανάδειξη και καταπολέμηση οποιασδήποτε συμπεριφοράς θέτει σε κίνδυνο αυτό που οι προηγούμενοι έχουν κερδίσει με το αίμα τους, αυτό που εσύ ονειρεύεσαι για μια κοινωνία που δεν θα διακρίνει την ανθρώπινη ύπαρξη σε κανονικούς και άλλους, δεν θα βάζει εμπόδια στη βάση διακρίσεων φύλου, τόπου όπου γεννήθηκες, αριστερής ιδεολογίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και ηλικίας.

Αγώνας ενάντια σε αυτούς που έχουν την ευθύνη των αδιαφανών και παράτυπων πρακτικών που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος διακρίσεων σε κάθε εργασιακό χώρο, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια.

Και αυτοί που έχουν τέτοια ευθύνη, είναι αυτοί που λόγω της θέσης και της εξουσίας που κατέχουν, αναλώσιμοι υπαλληλίσκοι και οι ίδιοι -γνώση που δεν κατέχουν μέχρι να γίνει μιντιακό θέ(α)μα-, πράττουν αντίστοιχα για να γίνουν αρεστοί στους «απάνω».

Εμπρός, λοιπόν, στην αποκάλυψη και όχι στην υπεράσπιση του κρυφού. Μην αφήσουμε την επιβαλλόμενη αντίληψη του «φταίμε όλοι» να μας κάνει σιωπηλούς. Να υπερασπιζόμαστε ή να καταδικάζουμε την κάθε περίπτωση ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη και όχι να κρυβόμαστε πίσω από γενικόλογες αερολογίες που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Να διακρίνουμε πάντα τη σύνδεση αυτών των πράξεων και συμπεριφορών με το ζήτημα της εξουσίας και της πρακτικής εφαρμογής πολιτικών ανελευθερίας που θέλουν να αφαιρέσουν την ανθρωπιά και να μας κάνουν διαχειριζόμενα εργαλεία. Και να αναδεικνύουμε αυτό που μας ξεχώριζε και μας ξεχωρίζει.

Τις αξίες της Αριστεράς, τις αξίες της ζωής μας, το ότι τολμάμε να ονειρευτούμε, να ζητάμε και να ετοιμάζουμε ένα καλύτερο «αύριο».

*καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την αποσυμφόρηση των φυλακών
Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει σχετικά με τον νέο νόμο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την...
Για την αποσυμφόρηση των φυλακών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απονομή... δικαιοσύνης
Στην αδράνεια της Δικαιοσύνης οι πολιτικοί κάθε φορά που ανακύπτει έστω κάποια έρευνα ή απόπειρα ελέγχου των πεπραγμένων τους κάνουν πλάκα, διότι προφανώς γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα ελέγξει τα λεγόμενα και...
Απονομή... δικαιοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός.
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραμύθι απ’ την αρχή
Τον φοβάμαι τον φόβο. Ισως γι’ αυτό μ’ αρέσει να γράφω συχνά γι’ αυτόν. Μιλώντας γι’ αυτά που μας φοβίζουν συχνά τα ξορκίζουμε. Οσο μεγαλύτερη απόσταση παίρνουμε από αυτά τόσο πιο κοντά μας έρχονται.
Παραμύθι απ’ την αρχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Επίτιμοι»
Ο λόγος για τους θεσμούς και πάλι. Λόγος συχνός, αλλά και φλύαρος πολλές φορές στην τρέχουσα νεοελληνική πραγματικότητα, με ευδιάκριτη σκοπιμότητα και διαφανή κίνητρα, επιλεκτικός και αντιφατικός, κατά την...
Οι «Επίτιμοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας