• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.8°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.9°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  90%
AP Photo / Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τριπλή αποτυχία Μητσοτάκη και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Η νέα πολιτική περίοδος εξελίσσεται πάνω στον καμβά της τριπλής αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται:

■ Αποτυχία στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου η Ν.Δ. ακολουθεί τη λογική της πλήρους ακινησίας, εγκαταλείποντας -μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019- την ενεργητική και πολυεπίπεδη διπλωματία που σχεδίασε και άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία πέτυχε την απομόνωση της Τουρκίας και τον περιορισμό της προκλητικότητάς της.

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση ξεχνούν πως όταν επιλέγουν την ακινησία, ο υπόλοιπος κόσμος κάθε άλλο παρά επιλέγει να μην κινείται. Και είναι ακόμα πιο προφανές ότι η χώρα μας πληρώνει σήμερα αυτή τη στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη, πασχίζοντας απλώς, ευρισκόμενη προ αρνητικών τετελεσμένων, να διαμορφώσει αντίβαρα.

■Αποτυχία στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που μας φέρνει εκεί από όπου ξεκινήσαμε, οφείλεται στην πλήρη ανυπαρξία προετοιμασίας και τις λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές. Ο χρόνος που έδωσαν οι πολίτες στην κυβέρνηση για να οργανωθούν οι κατάλληλες άμυνες, δεν αξιοποιήθηκε.

Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε, μαζικά τεστ στον πληθυσμό δεν έγιναν, ο εσωτερικός τουρισμός δεν στηρίχθηκε, η είσοδος τουριστών στη χώρα επετράπη χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Στη διαχειριστική ανεπάρκεια προστέθηκαν αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, όπως αυτή για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης ώς τα μεσάνυχτα. Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν δύναται να καλύψει το κενό της κυβερνητικής στρατηγικής. Η μεταφορά της ευθύνης στους πολίτες για την έξαρση των κρουσμάτων, μέσω του επαναλαμβανόμενου «μεταξύ σας κολλήσατε», αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο της κυβερνητικής προπαγάνδας.

■ Αποτυχία στην οικονομία, όπου η Ν.Δ. ακολούθησε τη στρατηγική της ηθελημένης αδράνειας και της «ανοσίας της αγέλης». Η μεθοδευμένη διόγκωση της ύφεσης οδηγεί στη στοχευμένη και προαποφασισμένη ασφυξία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Η «πισσαρίδειος» εκκαθάριση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μικρών επιχειρήσεων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκφράζει με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο τις μνημονιακές εμμονές Μητσοτάκη και της ομάδας του.

Η νέα πολιτική περίοδος, εκτός από την ανάγκη αντιμετώπισης των περιγραφόμενων κρίσεων, αλλά και λόγω αυτών, που γιγαντώνονται με ευθύνη της Ν.Δ., φέρνει και μια μεγάλη αναδιάταξη στις κοινωνικές συμμαχίες και τις πολιτικές τοποθετήσεις.

Με ορατά τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη και τις επιπτώσεις της στα εθνικά θέματα, τη δημόσια Υγεία και την οικονομία, κάθε πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με τα διλήμματα της επόμενης περιόδου.

Οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την ευθύνη του να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τη δική του πρόταση για τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων, εθνικών και κοινωνικών. Με βάση, όμως, αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Οχι αυτό που έχει «ανάγκη» το κόμμα ή πόσο μάλλον μια τάση του κόμματος.

Με σαφείς αποστάσεις από ένα πρόγραμμα που δεν υιοθετήσαμε, παρότι αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε. Και σίγουρα μακριά από μνημονιακά απόνερα, στα οποία -με την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018- μόνο η Δεξιά έχει λόγο και στρατηγική να «τσαλαβουτά». Αλλά, σίγουρα:

■ Με σχεδιασμό και πολιτική για την οικονομία που δεν θα καθιστά την προοδευτική παράταξη όμοια ή σχεδόν όμοια με τη Δεξιά.

■ Με λύσεις ούτως ώστε οι τράπεζες, οι οποίες αναδεικνύονται στον μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας, να παίξουν επιτέλους τον ρόλο τους ύστερα από πολλά χρόνια. Με ειδικές μέριμνες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

■ Με φορολογική πολιτική εναλλακτική από αυτήν που υποχρεωθήκαμε να ασκήσουμε. Αλίμονο αν οι πολίτες πειστούν ότι μια πολιτική αλλαγή θα οδηγήσει σε φορολογικό μείγμα το οποίο θα ακουμπά στην ίδια φιλοσοφία που είχαν μέρη του προγράμματος που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε την περίοδο 2015-2019.

Για να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ανάγκες της νέας φάσης, οφείλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση την οργανωτική του πύκνωση και ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του. Με μια αυτονόητη, διαρκή και επίμονη στόχευση για τη συσπείρωση των δυνάμεων από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Με άνοιγμα ρητό, συνεχές και αποτελεσματικό σε προοδευτικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των επαγγελματικών επιμελητηρίων, των εμπορικών συλλόγων και γενικότερα της οργανωμένης μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στους καιρούς των μεγάλων κρίσεων, η κοινωνία πολύ λίγο ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των κομμάτων. Και σίγουρα, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα προβλήματα επιμέρους τάσεων εντός των κομμάτων. Οσο παλιές, διαρκείς και αναλλοίωτες στον χρόνο και αν είναι αυτές.

Σε αυτές τις συνθήκες η αίσθηση της αυτάρκειας, η αυταρέσκεια μίας και μόνης από τις ιστορικές διαδρομές της Αριστεράς είναι αναντίστοιχη με τα ζητούμενα του προοδευτικού κόσμου και της κοινωνίας.

Και αν κάποιος νομίζει ότι κάποια παράδοση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου περισσεύει, κάνει λάθος.

Και αν νομίζει ότι κάποια παράδοση της Αριστεράς μπορεί από μόνη της, κάνει επίσης τεράστιο και ιστορικό λάθος.

Ευτυχώς, κανένα από τα δύο παραπάνω λάθη δεν περιλαμβάνεται στα ομόφωνα ψηφισμένα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ευτυχώς, γιατί δεν είναι καιρός για λάθη.

* Τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και την αρχική αίγλη που της προσέδωσε η σχετικά έγκαιρη λήψη των μέτρων καραντίνας, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε σοβαρά μέτρα στήριξης...
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση σε υγεία - εισόδημα και το προοδευτικό πολιτικό αντίδοτο
Η εδώ και ενάμιση χρόνο μονοθεματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η μετατροπή του σε σύστημα υγείας μιας νόσου είναι μια ιδιαίτερα επισφαλής και προβληματική εξέλιξη και για την υγεία αλλά και...
Κρίση σε υγεία - εισόδημα και το προοδευτικό πολιτικό αντίδοτο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Νέα Εποχή»; Νέα Αριστερά;
Σίγουρα επείγει η ανασυγκρότηση της Αριστεράς, αλλά για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξανασκεφτεί τον εαυτό του, τι ήταν, τι έγινε κατά την κυβερνητική του θητεία και τι θέλει να γίνει...
«Νέα Εποχή»; Νέα Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας
Η θερινή περίοδος με τα προβλήματα που προέκυψαν ανέδειξε με τον πιο σαφή και εύγλωττο τρόπο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αστοχεί μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, αλλά αδυνατεί...
Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος του προγράμματος
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόσφατα καταθέσει συγκεκριμένες (αντι)προτάσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο φιλόδοξος στόχος του «Νέου ΕΣΥ», που αποτιμάται σε 2-3 δισ. Αλλά, περιέργως,...
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος του προγράμματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας