• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  94%
Tatyana Zenkovich, Pool Photo via AP, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χορογραφημένη κλιμάκωση

 • A-
 • A+

Πρόσω εξωτερικό είναι η ονομασία που έχουν δώσει στη Μόσχα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες από την επόμενη μέρα της διάλυσης της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991.

Πρόκειται για μια ντε φάκτο αμφισβήτηση της πλήρους κυριαρχίας των χωρών αυτών.

Στη χειρότερη περίπτωση παραπέμπει στο Δόγμα Μπρέζνιεφ περί περιορισμένης κυριαρχίας των χωρών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που διατυπώθηκε δημόσια μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968.

Στην καλύτερη παραπέμπει στη φιλανδοποίηση, στην αναγνώριση δηλαδή από το Ελσίνκι την περίοδο 1945-91 ενός άτυπου βέτο της Μόσχας στη θέση της Φινλανδίας στη διεθνή σκηνή.

Στον βαθμό που οι εξελίξεις στην Λευκορωσία απειλήσουν την μέχρι τώρα προνομιακή επιρροή της Μόσχας στο Μινσκ, το Κρεμλίνο θα καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές που αν καταπατηθούν θα παρέμβει.

Το σκηνικό είναι γνώριμο: παραπέμπει στη σύγκρουση στην Ουκρανία τον χειμώνα του 2013-14 αλλά και στην παγωμένη σύρραξη της Ρωσίας με τη Γεωργία.

Χωρίς προνομιακή επιρροή στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία η Ρωσία μοιραία θα διολισθαίνει προς τη γεωπολιτική της περιθωριοποίηση στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Η Ρωσία άλλωστε ήταν μια περίκλειστη αχανής έκταση στις παρυφές της Ευρώπης, όταν τον 18ο αιώνα ο Πέτρος ο Μέγας στην αρχή και η Μεγάλη Αικατερίνη στη συνέχεια έδωσαν στη χώρα πρόσβαση στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε στρατηγική θέση καθώς συνορεύει με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, ενώ λίγες δεκάδες χιλιόμετρα τη χωρίζουν από τον παράκτιο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, τη μέχρι το 1945 Ανατολική Πρωσία.

Εξυπακούεται ότι αν υπάρξει ανεξέλεγκτη ανάφλεξη στη Λευκορωσία, θα βραχυκυκλωθεί για το ορατό μέλλον κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ολα τα παραπάνω είναι η βαριά υποθήκη στην ασφάλεια της Ευρώπης που χαράχθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την οποία επέλεξαν ο Γέλτσιν και η ομάδα του για να διώξουν τον Γκορμπατσόφ από το Κρεμλίνο.

Ο Γέλτσιν επέβαλε στους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας τη διάλυση της ΕΣΣΔ ως δήθεν κοινή επιλογή των τριών Σλαβικών Δημοκρατιών.

Αν η κλιμάκωση της έντασης στη Λευκορωσία συμπέσει με ήττα του Τραμπ, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρξει ψυχροπολεμική κλιμάκωση στη βορειοανατολική Ευρώπη με την Πολωνία, τις τρεις βαλτικές χώρες, την Φινλανδία και τη Σουηδία να ζητούν ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το παραπάνω σκηνικό θα θέσει πιεστικά στρατηγικά διλήμματα στο Βερολίνο πού να επενδύσει κατά προτεραιότητα: στην ειδική σχέση με τη Μόσχα ή στη στερέωση της ήδη εγκαθιδρυμένης προνομιακής γερμανικής επιρροής στην Κεντρική-Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη;

Είναι αυτονόητο ότι το Βερολίνο δεν θα μπορεί να απειλεί το Κρεμλίνο με κυρώσεις για την ανάμειξή του στη Λευκορωσία και ταυτόχρονα η στρατηγική ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών να παραμένει στο απυρόβλητο.

Τέλος, σε περίπτωση υποτροπής της κρίσης στη Λευκορωσία είναι φανερό ότι η Γερμανία θα χρειαστεί τη στήριξη της Γαλλίας, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα περισσότερη σύγκλιση με τη γραμμή που έχει χαράξει στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Μεσόγειο στο Μινσκ
Την ώρα που η προεδρεύουσα της Ε.Ε., Γερμανία, αναπτύσσει πυρετώδη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λευκορωσία αιφνιδιάζουν το Βερολίνο.
Από τη Μεσόγειο στο Μινσκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παρενέργειες μιας διεύρυνσης
Μια ματιά στον χάρτη είναι αρκετή για να κατανοήσουμε τη γεωπολιτική δύσπνοια της Ρωσίας που έχει πλέον δύο μικρές προσβάσεις στη Βαλτική: την παράκτια περιοχή μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και τον θύλακα του...
Οι παρενέργειες μιας διεύρυνσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επόμενος σταθμός Βαλκάνια;
Θα αρκούσε μια δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ προς την ένταξη της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να προκαλέσει βίαια αντίδραση του σερβικού αναθεωρητισμού.
Επόμενος σταθμός Βαλκάνια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύνδρομο της Ντοβίλ!
Τον Οκτώβριο του 2010 η πολιτική μυωπία του Βερολίνου και η άνευ όρων παράδοση του Παρισιού προκάλεσαν μια πρωτοφανή πίεση των αγορών. Δώδεκα χρόνια μετά, η Ε.Ε. αυτοπυροβόλησε τα πόδια της.
Το σύνδρομο της Ντοβίλ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακύρωση μιας επετείου
Η επέτειος της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σκιάζεται από την εύλογη ανησυχία που προκαλεί μέρα με τη μέρα η μετάλλαξη της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας.
Η ακύρωση μιας επετείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας