Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 9.4°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  2 BF
  65%
Περί ατομικής ευθύνης και άλλων… δαιμονίων
AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί ατομικής ευθύνης και άλλων… δαιμονίων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θέλετε να μιλήσουμε περί ατομικής ευθύνης, κύριοι της κυβέρνησης; Δεν νομίζω ότι θέλετε. Δεν αντέχετε ούτε τον ορισμό. Την επικαλείστε και τη χρησιμοποιείτε, τεμαχίζοντάς την κατά το δοκούν και επιλεκτικά. Η χρήση της είναι a la carte και προσαρμοσμένη στα εκάστοτε επικοινωνιακά σας παιχνίδια. Τη διαχωρίζετε με έναν τρόπο μαγικό από τη συλλογική ευθύνη.

Εξαντλείτε την ατομική ευθύνη στη χρήση μάσκας, όπως και πριν από ελάχιστους μήνες την εξαντλούσατε στη μη χρήση, όταν οι ανάγκες ήταν διαφορετικές και οι μάσκες περιζήτητες. Και αργότερα, όταν από εικαστικούς επικοινωνιακούς παραδείσους καλούσατε τους απανταχού οικονομικούς χορηγούς να ενισχύσουν την Ελλάδα, προτάσσοντας το χρήμα και όχι τη δημόσια υγεία. Τότε που θυσιάζατε τη δημόσια υγεία για τον τουρισμό. Αποδείξατε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κριτήριο της κυβέρνησής σας δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με τον τουρισμό.

Παρακολουθείτε κατά γράμμα τις υποδείξεις των συμφερόντων αυτών. Απόδειξη, η επιστολή που έστειλε στις 17 Ιούλη η Πανελλήνια Ενωση Ξενοδόχων προς την κυβέρνηση και της συστήνει οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους. Κάτι ακριβώς που επανέλαβε και ο κ. Χαρδαλιάς αυτές τις μέρες!!!

Ετσι επιβάλατε σιωπή στα κρατικοδίαιτα πλέον ΜΜΕ και δημιουργήσατε στον συλλογικό συνειρμό την πλασματική εικόνα ότι ο ιός δεν υπάρχει. Και τώρα στα δύσκολα και πάλι αποποιείστε την όποια ευθύνη σάς βαρύνει και διά μαγείας επανέρχεστε στην ατομική ευθύνη. Μετακυλίετε τις πολιτικές σας ευθύνες στους άλλους. Αγνοείτε την προτροπή του παππού Σόλωνα: «Ευθύνας ετέρους διδόναι κι αυτός ύπεχε» (Οταν αξιώνεις να έχουν οι άλλοι ευθύνες, πρέπει και εσύ να αναλαμβάνεις τις δικές σου)... Καλλιεργείτε την εικόνα της σύνεσης, της πυγμής και της αποτελεσματικότητας, μεταθέτοντας ευθύνες, κατασκευάζοντας ενόχους και προβάλλοντας βολικά αφηγήματα. Εκεί, όμως, που τελειώνουν τα επικοινωνιακά τερτίπια αρχίζει η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να την κρύψει. Επιλέγει να εναποθέτει στην ατομική ευθύνη τη διαχείριση της πανδημίας και να στοχοποιεί τη νεολαία, προκειμένου να μην αναλάβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ατομική ευθύνη, όμως, δεν σταματά εκεί που η κυβέρνηση και οι άλλοι συνοδοιπόροι ορίζουν και φυσικά επιθυμούν. Η ατομική ευθύνη δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη συλλογική ή κοινωνική ευθύνη, ούτε με την ευθύνη της πολιτείας και των θεσμών απέναντι στον πολίτη. Δεν αποτελεί μια «μετάθεση» της ευθύνης στον έναν.

Η ατομική ευθύνη αναφέρεται σε πολίτες ζωντανούς και ενεργούς, σε πολίτες που νοιάζονται, παλεύουν και διεκδικούν: ένα ικανό δημόσιο σύστημα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, ουσιαστική βοήθεια στους εργαζομένους που πλήττονται και αντίσταση στον φόβο και την τρομοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν.

Αυτή είναι η ατομική ευθύνη. Και σχετίζεται άμεσα με τη συλλογική ευθύνη. Την αντέχετε;

* πανεπιστημιακός, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
Η αλλαγή στρατηγικής που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από κοινού με ολόκληρη την αντιπολίτευση.
Η Zero Covid δεν είναι ακατόρθωτη ως στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πόλη χωρίς πολίτες
Οι έννοιες της πόλης, του πολίτη με το πολιτικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, της αμφισβήτησης και πολύ περισσότερο της ομαδικής αντίδρασης εμπίπτουν στην απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πόλη χωρίς πολίτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
Χρειάζεται βαθιά ανάλυση και συγκριτική μελέτη με άλλες χώρες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης και συμπεριφοράς των κυβερνώντων μας προς τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας.
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ετών 25
Η πολιτεία φαίνεται να ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Ετών 25
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωτική άμυνα απέναντι στην πανδημία που μας θερίζει.
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας