• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το στριπτίζ του... Αυγούστου

 • A-
 • A+

Ο Αύγουστος είναι παράξενος. Μοιάζει με λαχταριστό μήλο. Ομως κάποιες φορές, καθώς το μαχαίρι βουλιάζει στην τρυφερή σάρκα του και το στόμα πλημμυρίζει από το υγρό της προσμονής, ανακαλύπτεις ότι κάτω από τη φλούδα τα σκουλήκια έχουν χτίσει την αποικία τους. Ηταν Αύγουστος όταν κατέρρευσε το μικρασιατικό μέτωπο. Ηταν Αύγουστος όταν το πληγωμένο «Ελλη» αναπαύτηκε στα νερά της Τήνου, θύμα του φασισμού.

Ηταν Αύγουστος όταν έκλεισε το βιβλίο και οι Ελληνες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: των νικητών και των ηττημένων. Οι ελληνικές ηγεσίες προσπάθησαν να τον εξωραΐσουν με το άρωμα της ξεγνοιασιάς και τη γεύση του αλατιού της θάλασσας. Του κρέμασαν την ταμπέλα «Μπάνια του Λαού» και τον περιέφεραν ως μοντέλο ξεγνοιασιάς.

Ομως ο φετινός Αύγουστος θαρρείς ότι εκδικήθηκε όλους αυτούς που τον περιέφεραν σαν κλόουν. Αυτό θα φανεί από τον Σεπτέμβριο κιόλας, όταν οι περισσότεροι θα βρεθούμε κατάφατσα με την πραγματικότητα. Τα ελληνοτουρκικά, η διαχείριση της πανδημίας και η οικονομία, που τον Αύγουστο «έδειξαν τα δόντια τους», είναι τρία μεγάλα αγκάθια που θα πληγώνουν τη χώρα για πολύ καιρό και που σήμερα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το εύρος της απειλής που κρύβουν και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσουν.

Ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,199 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.106 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.966 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν στα 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ). Ο τουρισμός κατέρρευσε.

Ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν από τα ελληνικά αεροδρόμια έφτασε τα 9 εκατομμύρια, όταν πέρυσι είχαν διακινηθεί 34,7 εκατομμύρια επιβάτες. Πάνω από 170.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο. Οι προβλέψεις για μαζικά λουκέτα επαναλαμβάνονται.

Οι εξαγωγές συρρικνώνονται. Πλέον, τα στοιχηματικά γραφεία μπορούν να προσφέρουν στους τζογαδόρους στοιχήματα για τα ποσοστά της ύφεσης. Κλάδοι καταρρέουν. Χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στις δίνες που προκαλούν το επιλεκτικό «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης και η τραπεζική αναλγησία. Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για ανάπτυξη 4% ακούγονται –και αντιμετωπίζονται- σαν κακόγουστο αστείο. Οι υποσχέσεις για τους ενθουσιώδεις επενδυτές μοιάζουν με φτηνή και κακοστημένη ταινία τρόμου. Η πανδημία μπορεί να είναι η αιτία αυτών των δεινών αλλά ταυτόχρονα ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για την κυβέρνηση, η οποία απέκτησε άλλοθι για να εφαρμόσει τα πιο καλά κρυμμένα σχέδιά της, όπως τα ανακοίνωσε διά... αντιπροσώπου.

Ολες οι πολιτικές που εφαρμόζει για να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι επιλεκτικές, με διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Καμία οριζόντια παρέμβαση για να στηρίξει τους ευάλωτους, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε μικροεπιχειρηματίες. Αντί να σχεδιάσει προγράμματα προσφοράς εργασίας και χρηματοδοτικής στήριξης, μετέτρεψε την εργασία σε λάστιχο, που την τραβούν ή τη μαζεύουν ανάλογα με τις προτεραιότητες, και τη μικροεπιχειρηματικότητα σε ρώσικη ρουλέτα.

Ολον αυτόν τον καιρό δεν άκουσα από κανέναν κυβερνητικό ή και αντιπολιτευόμενο πολιτικό κριτική για το αναπτυξιακό μοντέλο της εξωστρέφειας που επέβαλαν οι δανειστές και υιοθέτησαν όλες -ανεξαιρέτως- οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο τουρισμός, οι εξαγωγές, η οικονομία των υπηρεσιών της εστίασης και των καφενείων δεν άντεξαν.

Ηταν άλλωστε από γεννησιμιού τους ασθενικές και ευάλωτες. Η πολιτική των ανοιχτών αγορών, που διαδέχτηκε τον στόχο της αυτάρκειας, αποδείχτηκε καταστροφική. Η κυβέρνηση, αντί να ομολογήσει την αποτυχία του μοντέλου και να αναζητήσει κάτι πιο στέρεο, ανθεκτικό και πιο ασφαλές, εμφάνισε έναν κύριο Πισσαρίδη που αράδιασε θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες τον λογαριασμό -ακόμα και του φετινού ελλείμματος- πρέπει να πληρώσουν αυτοί με τις τρύπιες τσέπες και το μαύρο μέλλον. Τους επόμενους μήνες θα επιστρατευτούν η φιλοπατρία, η ευθύνη και το πατριωτικό χρέος και αγκαζέ με τον τρόμο της πείνας θα οδηγήσουν τους περισσότερους Ελληνες αυτοβούλως σε ολοκληρωτική παράδοση.

Μπήκαμε την άνοιξη -και σωστά- σε καραντίνα για να μην αρρωστήσουμε και καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αν και δεν μπορούμε να επαινέσουμε την κυβέρνηση για την πρωτοτυπία των επιλογών της -με καραντίνες αντιμετώπιζαν τις επιδημίες από την εποχή των Φαραώ και του Θουκυδίδη- εντούτοις δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επιτυχία της. Οταν τελείωσε η καραντίνα, η Ελλάδα ήταν καθαρή.

Ο αριθμός των νοσούντων μετριόταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μετά ανοίγει τα σύνορα και ο κορονοϊός επιστρέφει. Δεν χρειάζεται να έχεις περάσει από το Χάρβαρντ για να καταλάβεις ότι μια χώρα που έχει καθαρθεί, δεν μολύνεται από τα μέλη της. Η μόνη περίπτωση να μολυνθεί είναι από τις... εισαγωγές. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την οικονομία, υποκρίνεται ότι δεν «τρέχει τίποτε». Από τους συνωστισμούς στις πλατείες που διαλύθηκαν με τα κλομπ, φτάσαμε στις παραλιακές «συγκεντρώσεις» που αντιμετωπίζονται με... κατανόηση.

Αποτέλεσμα; Οι «αριθμοί» του Αυγούστου να ακυρώσουν την καραντίνα της άνοιξης. Και η κυβέρνηση; Φορτώνει την ευθύνη στους «καθαρούς», απενοχοποιεί τους «περαστικούς», ξεχνά τα χθεσινά άλλοθι και τα επιχειρήματα, εφαρμόζει μέτρα αφού ξέφυγε το... κακό και αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε σήμερα η υγειονομική κατάρρευση να φαίνεται αναπόφευκτη. Αναρωτιέται κανείς: Γιατί; Διότι σε μια εξασθενημένη, φοβισμένη και τρομοκρατημένη από την απειλή της πείνας κοινωνία μπορεί τα σχέδια να εφαρμοστούν με λιγότερες αντιστάσεις και περισσότερα περιθώρια επιτυχίας.

Και όταν μιλάμε για σχέδια σε τι αναφερόμαστε; θα αναρωτηθούν κάποιοι. Μιλάμε για ό,τι είχε κατά νου πριν από τον Ιούλιο 2019 και τα έκρυβε είτε για να κερδίσει τις εκλογές είτε επειδή υπολόγιζε τις αντιδράσεις. Σήμερα με ανθρώπους τρομοκρατημένους, πανικόβλητους και απελπισμένους, πιστεύει ότι μπορεί να φέρει την ελληνική κοινωνία στα μέτρα της και να επιβάλει τα πιο απόκρυφα και τρελά όνειρά της, ακόμα και αν αυτά ορίζονται με... γεωγραφικές συντεταγμένες.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοκ! Η πανδημία δεν σεβάστηκε την πρόβλεψη του Άδωνι !
Είναι γνωστό ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη διαθέτουν «μάστερ» όχι μόνο στην επιδημιολογία-λοιμωξιολογία αλλά και «διδακτορικό» στη... μελλοντολογία.
Σοκ! Η πανδημία δεν σεβάστηκε την πρόβλεψη του Άδωνι !
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
Η χαλάρωση των μέτρων γενικά και η απρόσμενα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό είχαν αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας, που είχε «γονατίσει» με τα διαδοχικά lockdown και τα...
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επόμενη ημέρα
Ζήσαμε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους. Ωστόσο, είναι χρέος της γενιάς μας να μετατρέψουμε τις πολλαπλές αυτές προκλήσεις σε μια ευκαιρία για επανεκκίνηση ή αναστοχασμό στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό,...
H επόμενη ημέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
Παρά το δήθεν «καλοσχεδιασμένο» άνοιγμα του τουρισμού το 2021, δεν προβλέφθηκε καν το ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των αναψυκτηρίων τους!
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξελίξεις και προοπτικές της αγοράς ακινήτων
Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες και για την αγορά ακινήτων, οι οποίες φαίνεται ότι, έως έναν...
Εξελίξεις και προοπτικές της αγοράς ακινήτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι παραγωγικό πρότυπο προωθεί το «Ελλάδα 2.0»;
Το πιο σημαντικό δίδαγμα της πανδημικής κρίσης είναι ότι η οικονομία μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της. Η μεγάλη εξάρτησή της από τις υπηρεσίες αναδεικνύεται...
Τι παραγωγικό πρότυπο προωθεί το «Ελλάδα 2.0»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας