Η νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης «K-Gold Temporary Gallery» του εικαστικού επιμελητή Νικόλα Βαμβουκλή, που ιδρύθηκε το 2014, παρουσιάζει στη Λέσβο την έβδομη έκθεσή της, «Sleeping with a tiger», από 7 Αυγούστου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου ’20, σε ένα θαυμάσιο αρχοντικό της κωμόπολης της Αγίας Παρασκευής με έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, γλυπτά, φωτογραφίες, video και performances των εξής δεκαπέντε καλλιτεχνών: Ηρώ Βασάλου, Mike Bourscheid, Alex Cecchetti, Oliviero Fiorenzi, Ody Icons, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ana Mendieta, Yoshua Okón, Μαρία Παπαδημητρίου, Józef Robakowski, Virginia Russolo, Sasha Streshna, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Pinar Yolaçan και Cosima von Bonin.
Η πλατφόρμα πραγματοποίησε εκδηλώσεις και στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κολονία, Λονδίνο, Λωζάννη, Μαδρίτη, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, Πράγα, Σικάγο, Στοκχόλμη, Τίρανα και Ναντ, στην οποία διακρίθηκε ως καινοτόμος ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Εστιάζοντας στην αναφορά του δελτίου των εκδηλώσεων, ότι «η έκθεση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό», παραθέτω τέσσερις καταγραφές της σχέσης της Λέσβου με τα ζώα, με κυρίαρχο το έθιμο της ταυροθυσίας που διασώζεται στο νησί:
α) Ο Πλούταρχος κατέγραψε την ταυροθυσία την οποία διέπραξαν οι Αιολείς στην είσοδο του Κόλπου Καλλονής Λέσβου προκειμένου να ευχαριστήσουν τον Ποσειδώνα για το ταξίδι τους, που άρχισε με τον Ορέστη, εξήντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας, όταν κυνηγημένοι από τους Δωριείς εποίκησαν τη Λέσβο το 1054 π.Χ., με αρχηγό τον Γρα, τον τρισέγγονο του Αγαμέμνονα!
β) Ο Ηρόδοτος παρέθεσε τον μύθο κατά τον οποίο ο Μηθυμναίος λυρικός ποιητής Αρίων (7ος-6ος π.Χ. αιών) διασώθηκε από ένα δελφίνι που τον άκουσε να τραγουδά τον «όρθιο νόμο».
γ) Ο Λέσβιος ποιητής Λόγγος έγραψε τον 2ο μ.Χ. αιώνα το πρώτο διεθνώς βουκολικό μυθιστόρημα «Δάφνις και Χλόη» περιγράφοντας την αρχαία Πύρρα της Λέσβου.
δ) Ο Αριστοτέλης έγραψε στο βιβλίο του «Των περί τα ζώα ιστοριών», πώς αφαιρούσαν στην αρχαιότητα τη βαφή από τις πορφύρες-κοχύλες του Πυρραίου Ευρίπου, δηλαδή του Κόλπου Καλλονής, προκειμένου να παρασκευασθεί η πανάκριβη πορφυροβαφή με την οποία έβαφαν πορφυρά τα ρούχα των αρχόντων, όταν μετά την εκεί έρευνά του, την τριετία 345-342 π.Χ., θεμελίωσε την επιστήμη της Βιολογίας, φιλοξενούμενος από τον Ερέσιο μαθητή του Θεόφραστο, που τότε θεμελίωσε τη Βοτανική. Η καταγραφή του Αριστοτέλη αποτελεί τη βάση παρασκευής της Λεσβιακής πορφυροβαφής, για τα μυστικά της οποίας Χετταίοι πορφυροβαφείς, μεταμφιεσμένοι σε ιερείς, επισκέφθηκαν το 1.300 π.Χ. τα εργαστήρια του ναού της αρχέγονης Αφροδίτης, της πόλης Lazpa στο κέντρο της νήσου Lazpa, όπως εκείνοι ονόμαζαν την πόλη αλλά και τη νήσο Λέσβο!
* συγγραφέας
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας