• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.9°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 32.2°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 36.1°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 34.4°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 35.6°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 31.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 30.6°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.1°C / 34.4°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.0°C / 28.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 35.6°C
  4 BF
  22%
Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι πολίτες εφαρμόζουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων (ποινικές, αστικές, διοικητικές, εκόντες άκοντες, στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων και των συναδόντων προς το Σύνταγμα σχετικών νόμων (κωδίκων) με αναγκαστική εκτέλεση (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Το πρόβλημα αναφύεται, και μάλιστα ενίοτε με ένταση, όταν πρόκειται για εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, όταν ο ένας διάδικος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, δηλονότι η εκτελεστική εξουσία.

Ο μοναδικός σκοπός της επιστήμης είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο, ιδίως αυτό προσήκει στην επιστήμη του Δικαίου την οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι λειτουργοί του.

Στην πολιτική κατά κανόνα επικρατούν σκοπιμότητες, και μάλιστα με τρόπο ανόητο, βλακώδη ή και απάνθρωπο, που είναι αντίθετες στο Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αρέσκεται και εναβρύνεται να συγκρίνει τον εαυτό του και την πολιτική του δράση με αυτήν του Ελευθερίου Βενιζέλου, όμως προφανώς διέλαθε την προσοχή του ότι ο μεγάλος εκείνος πολιτικός άνδρας, όταν ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα το 1929, στην πανηγυρική ημέρα των εγκαινίων είπε: «Πρώτος εγώ θα σας συγχαρώ αν ακυρώσετε μία πράξη μου».

Ο λόγος αυτός του Ελευθερίου Βενιζέλου αντικατόπτριζε τη μεγάλη συνταγή, το μεγάλο σύμβολο μιας λαμπρής εποχής στην ιστορία του ανθρώπου. Τον είχε πει τον μεγάλο, τον ιστορικό αυτό λόγο, γιατί τον είχε βρει μπροστά του, ως θεμελιώδες παράγγελμα της εποχής, στην οποία ανήκε και στην οποία πίστευε. Τι έγινε όμως όταν ο έλεγχος από προσδοκία απλή, έγινε πράξη; Οταν μετά από λίγους μήνες φάνηκε πως θα ακυρωνόταν ένα βασικό διάταγμά του, ανησύχησε, ενοχλήθηκε πολύ.

Δεν μπορούσε βέβαια να πάρει πίσω τον λόγο του. Ομως προέβη σε μία δήλωση καταπληκτική, που έδειχνε πόσο μεγάλη κλίμακα διέθετε η ευστροφία της σκέψης του. Οπως έγραψε ο Τύπος τότε, είπε: «Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει αυτό το σπουδαίο διάταγμα, η κυβέρνηση θα σκεφθεί αν πρέπει, σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ, να υποβάλει την παραίτησή της στη Βουλή». Βέβαια, πίεση ήταν αυτή, αλλά πίεση αριστοτεχνικά σκεπασμένη με έναν βαθύτατο σεβασμό στα σχήματα του ελέγχου.

Ο καθένας σκεπτόμενος μπορεί να κάνει τη σύγκριση με όσα συντελέστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής και την κατακρεούργηση της απόφασης του ΣτΕ και μάλιστα με επιχειρήματα που να δημιουργούν ενοχές στους δικαιούχους-συνταξιούχους και να απολήξει η όλη διαδικασία στη σκέψη που διατύπωσε σε ανύποπτο χρόνο ο Pascal: «Η δύναμη χωρίς τη Δικαιοσύνη είναι τυραννική», με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει αυτή η υπέρμετρη, άκριτη και υπερφίαλη επίκληση της δύναμης της πλειοψηφίας, ως οιονεί πανάκειας.

Η δύναμη δεν μπορεί να ενωθεί με τη Δικαιοσύνη με συμβιβασμό. Αν θυσιάσει ένα μέρος της, παύει να είναι Δικαιοσύνη. Ενώ η δύναμη, εάν θυσιάσει ένα μέρος της, δεν παύει να είναι δύναμη. Αυτή η σκέψη όπως διατυπώθηκε από τον ανωτέρω διανοούμενο δεν μπορεί να σημαίνει παρά ότι η δύναμη αναγνωρίζει τη Δικαιοσύνη και υποτάσσεται στη λογική που διέπει τη Δικαιοσύνη, ώστε να υπάρχει αυτοπεριορισμός (Μάνεσης) και να λειτουργεί το Κράτος Δίκαιου.

Οι προβεβλημένοι και οι αφανείς συγκυβερνήτες-συνταγματολόγοι θα έπρεπε να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό από το ολίσθημα της αυθαίρετης φαλκίδευσης των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά φαίνεται ότι περί άλλα τυρβάζουν ως συνήθως και τα ΜΜΕ τους επαινούν ως «σπουδαίους» για ήσσονος σημασίας θέματα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως πρώην πρόεδρος του ΣτΕ έχει άποψη. Μπορεί να την εκφράσει;

* δικηγόρος, τέως γ.γ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μυστικά και ψέματα
Η κατάπτυστη «δημοσιογραφία» (η λέξη σε πολλά εισαγωγικά) της κλειδαρότρυπας την οποία διακονούν διάφορα δύσοσμα (η λέξη χωρίς εισαγωγικά) σάιτ αποδεικνύει με τρόπο εκκωφαντικό πόσο επιτακτική και επείγουσα...
Μυστικά και ψέματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια απάντηση στον κ. Βενιζέλο
«Θεσμικό τρόμο» προκάλεσε στον κ. Βενιζέλο η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη ότι «... το ΣτΕ...
Μια απάντηση στον κ. Βενιζέλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια δίκαιη υπόθεση
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι της αθλιότητας, και κάποια στιγμή τα θεσμικά αντίβαρα, για τα οποία διαβάζουμε στα εγχειρίδια, πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.
Μια δίκαιη υπόθεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιοσύνη: κλίμα ζόφου
Εχουν γράψει και πει: Μην εμπιστεύεστε κάποιους που μιλούν χωρίς συγκρατημό για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν την πιστεύουν. Απλώς την κολακεύουν. Αργότερα τη χειραγωγούν.
Δικαιοσύνη: κλίμα ζόφου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της ενημέρωσης
Αυτές τις ημέρες παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή του φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης περίπου 30.000 ασφαλισμένων στα μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας.
Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της ενημέρωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρομά, παραβατικότητα και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη
Αν λοιπόν υπάρχουν –που φυσικά υπάρχουν– εγκληματίες, ανεύθυνοι ή παραβατικοί Ρομά, η ευθύνη των υπολοίπων δεν έγκειται στο να κάνουμε απλουστευτικές γενικεύσεις. Ευθύνη είναι το να ενισχύσουμε και να...
Ρομά, παραβατικότητα και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας