• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 29.0°C
  2 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.2°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.1°C / 21.0°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 10.6°C / 22.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 29.0°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  21%
Το παλιό Νοσοκομείο της Χαλκίδας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παλιό Νοσοκομείο της Χαλκίδας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του ’19, είχα καταθέσει δημόσια τις σκέψεις και τις προτάσεις μου για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Την επανακαταθέτω έχοντας πια το δεδομένο της μεταφοράς του στα νέα κτίρια και της νέας κατάστασης που δημιουργείται για την ευρύτερη περιοχή. Αν το κτίριο δεν αξιοποιηθεί έγκαιρα, τότε είναι δεδομένο ότι θα επέλθει οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός, μιας και γύρω από το νοσοκομείο είχαν από πολλά χρόνια δημιουργηθεί πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν σχέση μ’ αυτό: φαρμακεία, είδη ένδυσης και υπόδησης, καταστήματα υγειονομικού υλικού, ιατρικών βοηθημάτων, μίνι μάρκετ κ.ά.

Η ιδιοκτησία του κτιρίου είναι κοινή (υπουργείο Υγείας και Δήμος Χαλκιδέων) και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα προγραμματική συμφωνία των δύο φορέων για τη μελλοντική χρήση του, πριν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί. Ας ανοίξει ο διάλογος και η διαβούλευση μέσα στην κοινωνία και τους φορείς της. Να υπάρξει και να οργανωθεί μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πρέπει να πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη χρήση του θα πρέπει να είναι η κοινωνική ωφελιμότητα και συνοχή, η οικονομική επιβίωση της περιοχής.

Τα ζητήματα των νέων αναγκών που θα προκύψουν με τη νέα χρήση είναι ζήτημα εμπεριστατωμένης μελέτης από εξειδικευμένους επιστήμονες για τη νέα διαρρύθμιση των χώρων.

Κυρίαρχο θεωρώ το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας του κτιρίου, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλά σε τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;

● Το νέο Νοσοκομείο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το υπάρχον. Εχει τμήματα και κλινικές που θα φιλοξενούν για αρκετό χρονικό διάστημα ασθενείς απ’ όλη την Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Χαλκίδα. Η μακροχρόνια παραμονή των ασθενών στις κλινικές συνεπάγεται και την παραμονή στη Χαλκίδα συνοδών και συγγενών με τη δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση. Δεν μας είναι ξένη η εικόνα να κοιμούνται σε καρέκλες συνοδοί και συγγενείς ή να βολοδέρνουν όλη νύχτα στους χώρους του νοσοκομείου ή στο προαύλιο. Θα μπορούσε λοιπόν ένα μέρος (π.χ. ένας όροφος) να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία συνοδών και συγγενών των ασθενών που θα ήθελαν να είναι κοντά στους αγαπημένους τους.

● Επίσης το ημιυπόγειο (εκεί που σήμερα βρίσκονται τα Εξωτερικά Ιατρεία) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση (με υπνωτήριο) και φροντίδα των αστέγων της πόλης.

● Στο μισό ισόγειο μπορεί να λειτουργήσει Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, αστικού τύπου, για τις ανάγκες των πολιτών, όπως μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ΚΕΠ Υγείας.

● Να μεταφερθούν τα γραφεία και οι υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως του παλιού ΟΠΑΔ (που τώρα λειτουργούν σε νοικιασμένο κτίριο).

● Στο άλλο μισό μπορεί να λειτουργήσει τμήμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, με δανειστική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε και εμπλέξουμε τα ζητήματα του πολιτισμού και της φιλαναγνωσίας.

● Είναι πασιφανές το μεγάλο θέμα που υπάρχει στην πόλη και δεν μπορεί να κρυφτεί πια: τα ουσιοεξαρτημένα άτομα, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Οι ανύπαρκτες ή υπολειτουργούσες δομές δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικά μέτρα. Πρέπει να βρεθεί χώρος που θα στεγάσει τον ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα ελεγχόμενης χρήσης, με ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.

● Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε «ξενώνα προστασίας κακοποιημένης γυναίκας και παιδιού», θέτοντας υπό προστασία γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί εντός και εκτός οικογένειας, μαζί με τα παιδιά τους. Είναι θετική η εμπειρία από τη λειτουργία –με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν- του Συμβουλευτικού Σταθμού στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου στον Δήμο της Χαλκίδας.

Είναι μεγαλεπήβολες και ανέφικτες οι προτάσεις; Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση και την κατάθεση και άλλων σκέψεων…

Νομίζω ότι οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι μόνο για ζητήματα διαχείρισης, είναι και για τα δύσκολα! Πρέπει να βάζουν τα στοιχήματα και να τα κερδίζουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι το «όραμα» για τη διαχείριση των δύσκολων κοινωνικών προβλημάτων… και βέβαια η πολιτική βούληση αυτών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της τύχης του δήμου για την επόμενη περίοδο.

*Μαθηματικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χαλκίδας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο «Θριάσιο» των COVID-19 περιστατικών
Ενα τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι κλειστό μόνο και μόνο για 130 κλίνες COVID-19 αφήνοντας ακάλυπτη μια περιοχή με πολλά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.
Στο «Θριάσιο» των COVID-19 περιστατικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αργός θάνατος ενός νοσοκομείου
Το νοσοκομείο Κυπαρισσίας που δημιουργήθηκε και εκσυγχρονίστηκε από τις δωρεές των συμπολιτών μας και διαθέτει μια τεράστια περιουσία η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη, έρχονται σήμερα και το εξαφανίζουν από...
Ο αργός θάνατος ενός νοσοκομείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παλιό νοσοκομείο της Χαλκίδας
Είναι προφανές ότι εκτός από το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους εργαζόμενούς του, ο δήμος έχει σαν περιουσία και το κτιριακό του απόθεμα… τα δημοτικά κτίρια, τα κληροδοτήματα, τα σχολικά κτίρια κ.ά.
Το παλιό νοσοκομείο της Χαλκίδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταμοσχεύσεις μικρών ασθενών με μεσογειακή αναιμία
Ο υπουργός Υγείας επείγει να ενδιαφερθεί πώς λειτουργεί η ΜΜΜΟ του «Αγία Σοφία» χωρίς να υπάρχει μεταμοσχευτής ιατρός για τους μικρούς ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Κανένας ιατρός της ΜΜΜΟ δεν έχει δηλώσει...
Μεταμοσχεύσεις μικρών ασθενών με μεσογειακή αναιμία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η καισαρική και η αλλαγή κουλτούρας
Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να καλύψει το «ιατρογενές» κόστος της «βιομηχανοποίησης» της μαιευτικής. Το σώμα των γυναικών δεν μπορεί να είναι πεδίο άσκησης κερδοσκοπικών πολιτικών. Είναι σημαντικό να ληφθούν...
Η καισαρική και η αλλαγή κουλτούρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικά «παράθυρα» υποστήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Ακόμη και στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας διακρίνεται ένα σημαντικό πεδίο εξοικονόμησης πόρων. Πέρα από την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων και τις μνημονιακές επιταγές, υπάρχουν οικονομικά...
Οικονομικά «παράθυρα» υποστήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας