Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα

  • A-
  • A+

Παρά την οικονομική κρίση, μια βαθιά διχασμένη κοινωνία και σειρά εσωτερικών αντιφάσεων, η Τουρκία παραμένει μια ισχυρή χώρα, που οι γεωπολιτικές αλλαγές των μεταψυχροπολεμικών χρόνων την έχουν αναδείξει σε περιφερειακή δύναμη. Μια δύναμη που μπορεί να προβάλλει ταυτόχρονα ισχύ στη Συρία, στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με συνέχεια στο επίπεδο της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και με ιδιαιτερότητες, η Τουρκία του Ερντογάν κινείται σε πολλαπλά επίπεδα: επιχειρεί να αναδειχθεί σε ηγέτιδα χώρα της σουνιτικής umma (κοινότητας πιστών), να γκρεμίσει τον κεμαλισμό (εκεί παρέπεμπαν τόσο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όσο και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης) και να αποτρέψει τον αποκλεισμό και την περικύκλωσή της στην Αν. Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να θέτει την ατζέντα και που έχει αποφασίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της δεν υπάρχει, οπότε και δεν νιώθει δεσμευμένη από υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η σχέση της πλέον με την Ευρώπη είναι μια σχέση συναλλακτική, σχέση ανταλλαγμάτων: πουθενά δεν είναι πιο σαφές αυτό από το προσφυγικό. Με τις ΗΠΑ, στη σκιά μιας προσωπικής σχέσης Ερντογάν-Τραμπ, αισθάνεται ότι μπορεί να διαπραγματεύεται ως ίσος προς ίσο. Η ιστορία των S400, όπου ο Ερντογάν υποχρέωσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να υποχωρήσουν στο ζήτημα των πυραύλων, είναι διδακτική.

Η συμμαχία της με τη Ρωσία και η όξυνση των σχέσεων με το Ισραήλ ανέτρεψαν από καιρό την περιφερειακή ισορροπία, κάνοντας την Τουρκία έναν αυτόνομο ισχυρό παίκτη, που πλέον, όσο και να την ενδιαφέρει η Δύση, δεν νιώθει αγκιστρωμένη σε αυτήν.

Σε σχέση με τη χώρα μας, από τα Ιμια και μετά, η γείτων ακολουθεί μια πολιτική «φινλανδοποίησης»: χωρίς να προστρέχει στη χρήση βίας, και μόνο με την απειλή της, στόχος της είναι να εμποδίσει την Ελλάδα στην άσκηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Παράλληλα, έχει μια συντριπτική υπεροπλία έναντι της Ελλάδας, αλλά και στρατιωτική υπεροχή με στρατιώτες με εμπειρία στο πεδίο των μαχών.

Τι σημαίνει αυτή η πραγματικότητα για την Ελλάδα;

  1. Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό προφανέστατα είναι συνδεδεμένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζουμε άκριτα τον κυπριακό απορριπτισμό σε όλα ή την ακαμψία.
  2. Κάθε συμμαχία είναι σημαντική λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Το ίδιο και η τριμερής με Κύπρο-Ισραήλ, Κύπρο-Αίγυπτο καθώς και η αντίστοιχη τετραμερής, οι οποίες πάντως, έως τώρα, έχουν αποδειχθεί αμφίβολου αποτελέσματος όπως και ο East Med. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούν κανενός είδους θωράκιση για τη χώρα αλλά ούτε για την Κύπρο. Στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση είδαμε το ΝΑΤΟ να παραμένει βουβό, τις ΗΠΑ να τηρούν ίσες αποστάσεις, ενώ το Ισραήλ παρέμεινε ουδέτερο. Η Ε.Ε., με την Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας σε εμβρυακή μορφή, είναι αμφίβολο αν θα δράσει την κρίσιμη ώρα. Η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα που έδειξε ότι μπορεί και θέλει να σταθεί απέναντι στην Τουρκία.
  3. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως θετική η επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, με προτροπή της γερμανικής προεδρίας. Ο διάλογος πρέπει να είναι διαρκής, ουσιαστικός και σε όλα τα επίπεδα. Στη χώρα μας συχνά αυτό δαιμονοποιήθηκε ως δείγμα τάχα ενδοτισμού, ενώ το «δεν κάνουμε τίποτα» θεωρήθηκε πιο ασφαλής επιλογή. Ομως ό,τι κερδίσαμε ποτέ στις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., το πετύχαμε μέσα από εντατικό και επίμονο διάλογο.

Ενας κορυφαίος διπλωμάτης που έχει φύγει από τη ζωή από καιρό, συνήθιζε να λέει: Για να καταλάβεις πόσο η Τουρκία θα αντισταθεί σε κάθε μορφή αποκλεισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, κοίτα τον χάρτη. Μεταφέροντας αυτή τη σκέψη στη σημερινή κατάσταση είναι σαφές ότι οποιαδήποτε στρατηγική η οποία πιστεύει ότι μπορεί να αποκλειστεί ή να απομονωθεί η Τουρκία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η διεθνής πολιτική δεν διαμορφώνεται με τους ευσεβείς μας πόθους αλλά με ρεαλιστική ανάγνωση και κατανόηση της πραγματικότητας. Μας αρέσει ή όχι, ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρξει, αν η Τουρκία δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ας ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές επαφές που αρχίζουν μέσα στον μήνα θα ανοίξουν ένα ουσιαστικό παράθυρο συνεννόησης.

* αναπλ. καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατολική Μεσόγειος και «μεταεθνική» συνθήκη
Οταν μιλάμε για προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά αναφερόμαστε σ’ ένα πρόβλημα το οποίο έχει τεχνικό χαρακτήρα: πώς θα γίνει η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) ανάμεσα σε όλα...
Ανατολική Μεσόγειος και «μεταεθνική» συνθήκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;
Οι διαδοχικές ελληνοτουρκικές κρίσεις αλλά και οι υφέσεις τους οδηγούν σε κάποιες διαπιστώσεις.
Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας
Βρισκόμαστε, όπως φαίνεται, ένα βήμα πριν ανακοινωθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, η έναρξη του διαλόγου για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο σύγχρονων εθνικών κρατών.
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλουμε ή δεν θέλουμε λύσεις;
Η Ελλάδα για να ενεργοποιήσει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να συμφωνήσει με την Τουρκία για τα όριά της. Το ίδιο, εάν επιδιώκει να κατοχυρώσει και ΑΟΖ, η οποία δεν έχει νόημα στο Αιγαίο
Θέλουμε ή δεν θέλουμε λύσεις;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου συνήλθε η σύνοδος υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία εξέτασε τη στήριξη που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη στην περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα.
Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει η προσφυγή στη Χάγη
Οι αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων, Ελλάδας και Τουρκίας οξύνονται επικίνδυνα, βάζοντας σε δοκιμασία την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
Τι σημαίνει η προσφυγή στη Χάγη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας