• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.0°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.5°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  94%
ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ελληνικά δάση στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 • A-
 • A+

Η Ν.Δ. θυσιάζει τα δάση για τα κέρδη λίγων, εφόσον, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, «κάποια στιγμή θα καούν». Τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης επιχειρείται μια σχεδιασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην ελληνική ύπαιθρο, κλείνοντας το μάτι σε «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια πολιτευτών της Δεξιάς. Αυτή η επιλογή της Ν.Δ. δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών, εφόσον αφήνει τα δάση απροστάτευτα εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Πίσω από ένα προσωπείο φιλοτεχνημένο από τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα -και όχι μόνο- ο κ. Χατζηδάκης υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών και της πολιτικής περιβάλλοντος:

 1. Η χαριστική βολή στα δάση είναι η ακύρωση των δασικών χαρτών με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20, με πρόσχημα την επίλυση των αντιρρήσεων και την ενσωμάτωση νόμιμων πράξεων του Δημοσίου. Ομως οι πράξεις του Δημοσίου ενσωματώνονται και αναμορφώνουν τον κυρωμένο δασικό χάρτη σύμφωνα με τον 3889/10 (άρθρο 20), ενώ η επιτάχυνση των επιτροπών αντιρρήσεων επιλυόταν άμεσα με τις προσλήψεις δασολόγων-δασοπόνων, που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης πάγωσε το 2019!
  Η Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε στο 55% της έκτασής της αναρτημένους και στο 44% κυρωμένους δασικούς χάρτες, ενώ στο υπόλοιπο 45% έτοιμους χάρτες για ανάρτηση. Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη συνταγματική υποχρέωση Δασολογίου, η Ν.Δ. μάς φέρνει ξανά στο μηδέν, ναρκοθετώντας και το Κτηματολόγιο και ανοίγοντας νέο θέμα καταδίκης και προστίμων από την Ε.Ε.
  Η Ν.Δ. νομοθέτησε με τον 4685/20 (προφανέστατα αντισυνταγματικά) να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη περιοχές με πράξεις και έγγραφα αμφιβόλου εγκυρότητος (όπως τα πληροφοριακά έντυπα για τον δασικό ή μη χαρακτήρα), ενώ έχει κριθεί το αντίθετο ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ξεκαθάρισε και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή.
  Με δικαιολογία τις αντιρρήσεις για το 7% των αναρτημένων χαρτών ακυρώνει τους κυρωμένους χάρτες (δηλαδή το 93% των αναρτημένων), όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, κλείνοντας το μάτι σε καταπατήσεις, αλλοιώσεις του δασικού χαρακτήρα και αυθαιρεσίες, ακόμα και στα αναντίρρητα και αδιαμφισβήτητα σημεία των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Από την άλλη ακυρώνει τις αποφάσεις των επιτροπών αντιρρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, το έργο των δασικών υπηρεσιών αλλά και τις αντιρρήσεις και τα έξοδα που έκαναν οι πολίτες.
  Τελικά οι δασικοί χάρτες παραπέμπονται στις καλένδες, η ελληνική ύπαιθρος μένει χωρίς ένα εργαλείο ανάπτυξης και κράτους δικαίου και αναμένονται νέες ακυρώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς κυρωμένους χάρτες δεν προχωράνε ούτε οι υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
 2. Συστηματική απαξίωση των δημόσιων δασικών υπηρεσιών με πάγωμα των εγκεκριμένων προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ (200 για το 2019) και των προσλήψεων του προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών (350 τριετείς συμβάσεις έργου για το 2019-2022) και μη επαναπροκήρυξη των ετήσιων συμβάσεων δασολόγων και δασοπόνων για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά και του προγράμματος των νέων επιστημόνων για τις δασικές υπηρεσίες.
 3. Απαξίωση της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ-2863 /Β/2019), ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εγκριθεί από το ΠΔΕ και ιδιαίτερα των πιλοτικών σχεδίων πρόληψης πυρκαγιάς στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας και των έργων αναβάθμισης και καθαρισμού, και άρα αναζωογόνησης, των δασικών οικοσυστημάτων. Μια ολιστική πολιτική πρόληψης, η οποία σε συνδυασμό με την ΚΥΑ Γεροβασίλη-Φάμελλου (181752/2-5-19, ΦΕΚ 1525/Β) για τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, δημιουργούσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πλαίσιο πρόληψης και καλής διακυβέρνησης με συντονισμό υψηλής υπεραξίας, όπως ζητούσε και η Ε.Ε.
  Η καθυστέρηση των καινοτόμων δράσεων αυτού του σχεδίου δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας, τουριστικών και περιαστικών οικιστικών πυκνώσεων και άτυπων οικισμών, όπου η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδίου, η μίξη των δασικών και οικιστικών χρήσεων και η αυθαιρεσία, σε συνθήκες ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
 4. Πάγωμα της πρώτης Δασικής Στρατηγικής για την Ελλάδα, που συντάχθηκε με πλήρη διαβούλευση και συμμετοχή όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των δασών και της ελληνικής περιφέρειας (ΦΕΚ 5351/Β/2018), μιας μεγάλης μεταρρύθμισης αξιοποίησης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία εργασίας και οικονομικού προϊόντος ύψους 1% του ΑΕΠ και την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας της υπαίθρου.
 5. Η διακοπή χωρίς επαναπροκήρυξη και χωρίς αξιολόγηση και αξιοποίηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος των 5.066 θέσεων εργασίας κοινωφελούς απασχόλησης δασοπροστασίας, που για 18 μήνες έδωσε άριστα αποτελέσματα στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, με καθαρισμούς και έργα σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, το οποίο με την ανάληψη της διακυβέρνησης πάγωσε η Ν.Δ. χωρίς να το αντικαταστήσει με κανένα μέτρο ή δράση, αφήνοντας έτσι εργατικό και τεχνικό δυναμικό, έμπειρο και εξοπλισμένο, στην αδράνεια και τα δασικά οικοσυστήματα ακάλυπτα, αφύλακτα και γεμάτα καύσιμη ύλη.
  Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι έχουμε ξαναγυρίσει στο μηδέν όσον αφορά τον χαρακτηρισμό, την προστασία και την αξιοποίηση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Για άλλη μία φορά μια κυβέρνηση της Δεξιάς καταδικάζει τη χώρα μας στην οπισθοδρόμηση και ακυρώνει τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου προστασίας των δασών μας.
  Ενας σημαντικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πόρος παραδίδεται απροστάτευτος στα τοπικά μικροσυμφέροντα, οι υπηρεσίες και το κράτος δικαίου αποδομούνται και απαξιώνονται, η υγιής επιχειρηματικότητα δεν προχωράει αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών παραμονεύει, γιατί τα δάση μας είναι πιο απροστάτευτα από ποτέ.

*Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέσσερα χρόνια στασιμότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Το εμβληματικό έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα καρκινοβατεί, καθώς δεν έχει αναδειχθεί ούτε ο ανάδοχος του έργου, τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου του επιβατικού σταθμού παρατάθηκαν για το 2025, ενώ δεν...
Τέσσερα χρόνια στασιμότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο στόχαστρο των κυβερνητικών παρεμβάσεων ο Ολυμπος
Η συγκυρία της θέσπισης εισιτηρίου στον Ολυμπο και έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της χλωρίδας και ορνιθοπανίδας στην προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου ανά ζώνες μάλλον δεν είναι τυχαία.
Στο στόχαστρο των κυβερνητικών παρεμβάσεων ο Ολυμπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενεργητική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να υποστηρίξει ως μία από τις «εκ των ουκ άνευ» λύσεις στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών την επανεισαγωγή στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας της σχετικά παραδοσιακής γεωργίας...
Ενεργητική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα στη χώρα με και για το περιβάλλον
Για την Ελλάδα το περιβάλλον αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητας του τόπου και βασικό στοιχείο ευημερίας του τόπου και προσφέρεται ελεύθερα στους πολίτες χωρίς κόστος, σε αντίθεση με το υπέρογκο...
Σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα στη χώρα με και για το περιβάλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν ξεχνιέται η πρόληψη τα δάση εξαφανίζονται
Επιτυχής πρόληψη είναι αυτή που μειώνει μέχρι μηδενισμού τις πιθανότητες ανάφλεξης. Επιτυχής καταστολή υπάρχει όταν μέσα σε 10-15 λεπτά από την έναρξη του επεισοδίου της φωτιάς γίνει επέμβαση.
Οταν ξεχνιέται η πρόληψη τα δάση εξαφανίζονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας