• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  5 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  66%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οριζόντια ενίσχυση σε όσους πλήττονται αλλά και κοινωνικές αντιστάσεις στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο

 • A-
 • A+

Ολο το προηγούμενο διάστημα πληθώρα κοινωνικών ομάδων, όπως οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι της αλυσίδας του πολιτισμού, οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε ταξί και τουριστικά λεωφορεία, οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν λάβει από καμία έως ελάχιστη στήριξη από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών και υποχρεώσεών τους εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, στην οποία η ελληνική κοινωνία έδειξε για μία ακόμα φορά σοβαρότητα και αλληλεγγύη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις στήριξης των πολιτών, στις οποίες εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης το οποίο θα δίνεται σε όλους τους πολίτες που είδαν να μειώνεται ή να μηδενίζεται το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας.

Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης παρέχεται ανεξάρτητα από την ένταξη σε άλλα εργαλεία στήριξης και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του νοικοκυριού, με τον κύριο δικαιούχο να λαμβάνει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400€, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 200€ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 100€ για κάθε παιδί.

Η κυβέρνηση όμως, με τα ανεπαρκέστατα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που μάλιστα λήφθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και αποσπασματικά, δεν ενίσχυσε το εισόδημα των πολιτών και την ενεργό ζήτηση με αποτέλεσμα οι συνέπειες της ύφεσης να είναι πολύ μεγαλύτερες και να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες στρατιές ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σοβαρή όξυνση των ανισοτήτων.

Είναι επιτακτική ανάγκη, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να προβλέψει μια έκτακτη και οριζόντια οικονομική ενίσχυση προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν λιγότερο ή περισσότερο πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αλλωστε, στην καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο και στις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε το τελευταίο διάστημα, κοινή συνισταμένη και απαίτηση ήταν ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία αξιοποιώντας τα 37 δισ. που της κληροδότησε από τις θυσίες του ελληνικού λαού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί για την Αριστερά να αποτελούν προτεραιότητα σε κάθε περίοδο κρίσης ή ανάπτυξης η προστασία των θέσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών, η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και η πρόσβαση για όλους χωρίς εξαιρέσεις, η εξασφάλιση της παροχής ενέργειας και νερού στο σύνολο του πληθυσμού, οι δημόσιες επενδύσεις σε κοινωφελή έργα υποδομής και πολλά άλλα, όμως αποδείχτηκε ότι η λειτουργία των επιδομάτων, όπως το ΚΕΑ, το επίδομα τέκνων από το πρώτο παιδί, το επίδομα στέγασης, το επίδομα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ήταν πολύ σημαντική τόσο για την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαιούχων όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Οπως επίσης αποδείχτηκε και αποδεικνύεται ότι το κίνημα και οι δομές αλληλεγγύης ποτέ δεν χάνουν τον ρόλο τους ακόμα κι όταν μειώνονται οι ανισότητες, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, πολύ δε περισσότερο σήμερα που έχουμε και πάλι χιλιάδες συνανθρώπους μας μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, της ανέχειας, την αστεγίας και της ίδιας της καθημερινής επιβίωσης.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά κρίσιμο πέρα από τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και συγκρούσεις που απαιτούνται τους επόμενους μήνες με τη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική στρατηγική της Ν.Δ., να στηρίξουμε και να δημιουργήσουμε θύλακες, εγχειρήματα και δομές αλληλεγγύης που θα συνδράμουν όλους αυτούς που αφήνονται να επιβιώσουν μόνοι τους μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αλλά που θα θέσουν και πάλι στο προσκήνιο εκείνες τις κοινωνικές αντιστάσεις και τους όρους που θα αξιώνουν την αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

*Βουλευτής Κορινθίας, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επόμενη ημέρα
Ζήσαμε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους. Ωστόσο, είναι χρέος της γενιάς μας να μετατρέψουμε τις πολλαπλές αυτές προκλήσεις σε μια ευκαιρία για επανεκκίνηση ή αναστοχασμό στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό,...
H επόμενη ημέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
Παρά το δήθεν «καλοσχεδιασμένο» άνοιγμα του τουρισμού το 2021, δεν προβλέφθηκε καν το ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των αναψυκτηρίων τους!
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
Τουλάχιστον όσοι ασκούν πολιτική θα καταλάβουν μετά την πανδημία ότι χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική και όχι οριζόντια μέτρα όπως σε όλη τη χώρα;
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαύλος κύκλος
Μετά από λίγο να ακούς ότι για τις υποκλοπές θα γίνει έρευνα. Και μέσα σε όλα αυτά, 60.000 κρούσματα και 300 θάνατοι την εβδομάδα. Αλλά η τελευταία είδηση να περνάει στα ψιλά, μιας και είναι Αύγουστος και μια...
Φαύλος κύκλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θυμάμαι από την πανδημία 2,5 χρόνια μετά
Η απομόνωση, ο εγκλεισμός, τα ρεπορτάζ στα κανάλια, οι καθημερινές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Τι θυμάμαι από την πανδημία 2,5 χρόνια μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός: μαθήματα με αφορμή την πανδημία
«Θυσίες»; Φέτος στην ποδιά του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης θυσίασε –και- την υγεία των Ελλήνων. Είχαν προηγηθεί εξίσου βαριές θυσίες. Αρχικά θυσιάστηκε η «αυτάρκεια».
Τουρισμός: μαθήματα με αφορμή την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας