• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  66%
AP Photo/Burhan Ozbilici
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νηνεμία (;) στο Αιγαίο

 • A-
 • A+

Οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έχουν αρχίσει από το 1973 και έκτοτε συνεχίζονται, προσαρμοζόμενες κάθε φορά στις εσωτερικές, περιφερειακές και διεθνείς συγκυρίες. Παράλληλα, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα πολιτικά λάθη της Αθήνας, όπως η απόσυρση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πράγμα που επέτρεψε στην Αγκυρα να θέσει υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε σημαντικές θαλάσσιες περιοχές, αμφισβητήσεις που επεκτείνει του λοιπού συνεχώς.

Στη συνέχεια, η ελληνική θέση συνοψίστηκε στο «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα», πράγμα που αποτέλεσε ένα ευφυές πολιτικό εύρημα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά οδήγησε σε ένα θεμελιώδες σφάλμα τακτικής εν όψει διαπραγματεύσεων, αφού η ελληνική πλευρά παραιτήθηκε κάθε διεκδίκησης από την τουρκική. Ως εκ τούτου, εάν και όποτε γίνονταν διαπραγματεύσεις, η αποτυχία τους θα βάρυνε την Ελλάδα.

Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις έκτοτε χαρακτηρίζονται από περιόδους ύφεσης αλλά και από κρίσεις, οι οποίες εντείνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις, που πλέον εκφράζονται ανοικτά με τη διεκδίκηση της «γαλάζιας πατρίδας» από τον πρόεδρο Ερντογάν ήδη από το 2017. Αυτό σημαίνει ότι η Αγκυρα διεκδικεί ευθέως την επέκταση της επιρροής –αν όχι της κυριαρχίας– της σε όλες τις θάλασσες που κάποτε έβρεχαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παράλληλα, προετοιμάζεται, ώστε να μετατραπεί σε ναυτική δύναμη, για να καταστήσει αξιόπιστες τις απειλές της προς όλες τις γειτονικές της χώρες, ενώ δεν διστάζει να αναμειγνύεται στους πολέμους δι’ αντιπροσώπων που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, χρηματοδοτώντας τζιχαντιστικές ομάδες, που δρουν υπέρ των προστατευομένων της, όπως του Σαράτζ στη Λιβύη. Υπό αυτούς τους όρους υπεγράφη και το περιβόητο Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο, που αποσκοπεί όχι μόνο στην έμπρακτη κατάργηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο αλλά και θέτει ένα ακόμα εμπόδιο στην κατασκευή του EastMed, εάν και όποτε γίνει.

Η λογική της Αγκυρας είναι απλή: υπέρμετρες διεκδικήσεις, προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες είναι ταυτόχρονα εξοργιστικές και γελοίες, κλιμάκωση της έντασης, όπως έγινε με την πρόσφατη navtex για τη διεξαγωγή παράνομων υποθαλάσσιων ερευνών στο Αιγαίο από το «Ορούτς Ρέις», που βεβαίως συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Ακολουθεί αποκλιμάκωση της έντασης με το πάγωμα των ερευνών και πρόσκληση της Τουρκίας σε διάλογο ή και διαπραγματεύσεις, στις οποίες προφανώς προτίθεται να θέσει όλες τις διεκδικήσεις που έχει συσσωρεύσει εν τω μεταξύ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν είναι προς διαπραγμάτευση, αφού είναι αντίθετες τόσο ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 όσο και ως προς το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο πλέον είναι υποχρεωτικό ακόμα και για τα κράτη που δεν το έχουν προσυπογράψει.

Με την τακτική αυτή, η Τουρκία εμπαίζει και ταυτόχρονα απειλεί την Ελλάδα, επιδιώκοντας να κάμψει το ηθικό της και να τη σύρει σε έναν διμερή διάλογο, που δεν μπορεί να έχει ουσιώδες αποτέλεσμα, μια και ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να κατακτήσει είτε διπλωματικά είτε στρατιωτικά αυτό που θεωρεί ότι του ανήκει, υποδυόμενος τον Μωάμεθ τον Πορθητή και επιδιώκοντας την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία μπορεί να δρα ανενόχλητη ως περιφερειακός ταραξίας, διότι ευνοείται από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Συνθήκες που χαρακτηρίζονται από την τάση αποδόμησης της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων, την απαξίωση του διεθνούς δικαίου, την εδραίωση αυταρχικών ηγετών, την ανελέητη πάλη για απόκτηση ή διεύρυνση ζωνών επιρροής, τις κυμαινόμενες συμμαχίες, τις αυξανόμενες ασύμμετρες απειλές, τις περιφερειακές κρίσεις και την αστάθεια που παράγουν και διαχέουν.

Σε αυτό το μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον, περιτριγυρισμένη από περιφερειακές κρίσεις, αντιμέτωπη με το προσφυγικό πρόβλημα, πληττόμενη όλο και περισσότερο οικονομικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Στόχος της θα πρέπει να είναι η απόκτηση ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος, καταρχήν διπλωματικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να υπολογίζει στην ουσιαστική υποστήριξη των συμμάχων της –παραδοσιακών ή νεόκοπων– σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιώσει με στοχευμένες επιλογές τις αμυντικές της δυνατότητες, εφαρμόζοντας το δόγμα της αποτροπής του λιγότερο ισχυρού μέρους προς το ισχυρότερο, καθιστώντας έτσι αρνητικό το ζεύγος κόστος - ωφέλεια για τον επιτιθέμενο.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η νέα κρίση στο Αιγαίο έχει αποσοβηθεί. Ομως δεν είναι απίθανο να ξεσπάσει μία νέα κρίση στο άμεσο μέλλον, μια και η συμπεριφορά της ερντογανικής Τουρκίας θα συνεχίσει να είναι ίδια και απαράλλακτη, για όσο χρόνο τής το επιτρέπουν οι συνθήκες.

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
Η γεωφυσική ιδιομορφία του Αιγαίου δεν προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ. Εάν όμως πραγματικά επιθυμούμε να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να κοροϊδευόμαστε, τότε πρέπει να αποδεχτούμε...
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
Επειτα από πολλές συζητήσεις, οι 61ες διερευνητικές συνομιλίες επιτέλους αρχίζουν. Ομως αυτό που εκπέμπει καθημερινά η κυβέρνηση είναι διγλωσσία ή, κατά το διπλωματικότερο, μια «εποικοδομητική ασάφεια».
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων
Είναι επιτέλους καιρός να αφήσουμε τους νομικισμούς και να δεχτούμε τον διάλογο χωρίς προϋποθέσεις σαν ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι επιτέλους καιρός να τα βρούμε με την Τουρκία. Αλλη λύση δεν υπάρχει.
Εναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Αγκυρα. Για να γίνει πράξη ένας ουσιαστικός διάλογος, πρέπει...
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
Το 1987 και το 1996 η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ήταν μια παραφωνία σε ένα σχετικά σταθεροποιημένο γεωπολιτικό τοπίο. Σήμερα η ένταση είναι μία από τις πτυχές ενός περιφερειακού αναθεωρητισμού της...
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας