Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 24.6°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 23.2°
3 BF
37%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.3° 19.8°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
72%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.5° 20.0°
2 BF
59%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
19.0° 16.4°
0 BF
51%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
1 BF
75%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
31.6° 29.8°
3 BF
38%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 22.9°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.8° 25.4°
0 BF
69%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
3 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
4 BF
78%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.2°
2 BF
38%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.5° 24.5°
1 BF
43%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.1° 26.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
28.2° 23.6°
0 BF
39%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
2 BF
88%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
26.7° 23.3°
2 BF
46%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
Ομάδα του Βίσεγκραντ | Szilard Koszticsak/MTI via AP

Απειλεί η Βίσεγκραντ τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης;

Μία συνάντηση το 1991 τεσσάρων χωρών στην πόλη Βίσεγκραντ, κοντά στην Ουγγαρία, ήταν αρκετή για να γεννηθούν ανησυχίες για την πορεία της Ευρώπης. Μετά τη διάλυση του Ανατολικού μπλοκ , Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία ίδρυσαν μία ομάδα με σκοπό την προώθηση των δικών τους ιδανικών και οραμάτων για την Ευρώπη. Οι τέσσερις χώρες διατηρούν εξαρχής συνεργασία μεταξύ τους σε στρατιωτικό, οικονομικό αλλά και ενεργειακό επίπεδο με τη σύνδεση αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Βορρά-Νότου και το 2004 προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες αυτές τάσσονται υπέρ του καπιταλισμού και δηλώνουν με κάθε τρόπο την απέχθεια τους προς τον κομμουνισμό. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η συνεύρεση τους συνέπεσε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Πώς θα μπορούσαν λοιπόν αυτές οι χώρες να μην «ευχαριστούν» τον αντικομουνισμό που τις έφερε κοντά και τις ένωσε στο πέρασμα τους στον κόσμο του καπιταλισμού; Η ομάδα Βίσεγκραντ εμπλέκεται και σε θέματα που αφορούν στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την επιστήμη , βοηθώντας οικονομικά MKO.

Η ύπαρξη μιας συμμαχίας αυτής καθ’ αυτής εντός της ΕΕ μεταξύ χωρών που έχουν κάποιες κοινές γραμμές πλεύσης πολιτικά και που τους ενώνουν κοινά στοιχεία του παρελθόντος δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Το στοιχείο που ενώνει τις χώρες Βίσεγκραντ είναι η κοινή πολιτική που ασκούν. Σήμερα, και στα τέσσερα κράτη βασιλεύουν δεξιές έως ακροδεξιές πολιτικές. Και εκεί ακριβώς ίσως υποβόσκει απειλή για την Δημοκρατία της Ευρώπης. Η «άτυπη συμμαχία» της Βίσεγκραντ συνεργάζεται σε θέματα αμυντικής πολιτικής τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχοντας ένα κοινό στρατιωτικό σώμα , το οποίο εδρεύει στην Πολωνία. Στο επίπεδο της οικονομίας, οι χώρες συνεργάζονται για να διευκολύνονται κυρίως οι επενδύσεις και κατ’ επέκταση καλλιεργούν τη διπλωματία μεταξύ τους.

Ωστόσο, αν και σε πολλά σημεία συμφωνούν, δε λείπουν και οι διαφωνίες εντός της ομάδας. Η κόντρα Σλοβακίας και Ουγγαρίας είναι από τις μεγαλύτερες εντός της ΕΕ, μιας κόντρας που προκλήθηκε λόγω της ύπαρξης Σλοβακικής μειονότητας στην Ουγγαρία και αντίστοιχα Ουγγρικής στη Σλοβακία. Αν και για διάφορα θέματα βρίσκονται στα μαχαίρια, οι χώρες που ανήκουν στη Βίσεγκραντ σε καίρια θέματα των ημερών μας όπως το προσφυγικό κρατούν κοινή στάση.

Πιο συγκεκριμένα, στο προσφυγικό ζήτημα, η ομάδα είναι απόλυτη..δε θέλει τους «ξένους». Είχε ξεκάθαρα εκφράσει τις αντιρρήσεις της στην πολιτική της ποσόστωσης των μεταναστών, δημιουργώντας εντάσεις εντός της ΕΕ. Προτάσσοντας άλλους λόγους φυσικά, όπως το να μην υπάρχει οικονομική ζημία, οι τέσσερις χώρες υψώνουν φράχτες, κλείνουν τα σύνορα τους και κάνουν έντονες δηλώσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.

Η ομάδα έχει δηλώσει πως θα ήθελε την ύπαρξη μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής αλλά διατηρεί αμφιβολίες κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να υπάρξει. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ,σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα, τόνισε πως η Ευρώπη θα διχάζεται όσο δεν κινείται κατά της «άτυπης μετανάστευσης». Ο Πολωνός ηγέτης εμφανίζεται ακόμα πιο αιχμηρός χαρακτηρίζοντας τους πρόσφυγες ως παράσιτα που μεταφέρουν μικρόβια στην Ευρώπη και προκαλούν τρομοκρατικές ενέργειες.

Η ανύψωση φραχτών δεν σταματά όμως στους μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά αγγίζει και κάθε μορφή ελευθερίας. «Φράχτες» λοιπόν στην πολυφωνία, στην ελεύθερη έκφραση, στην ελευθερία γνώμης και λόγου. Επίσης, σε Ουγγαρία και Πολωνία έγκειται το σοβαρότερο πρόβλημα σεβασμού του κράτους δικαίου και των ελευθεριών. Η κυβέρνηση μάλιστα δε είχε διστάσει να εναντιωθεί και ενός πανεπιστημίου, ασκώντας έλεγχο και περιορισμούς και στην Ακαδημαϊκή πολυφωνία και ελευθερία ιδεών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού διερεύνησε το ζήτημα, είχε προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία για σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου, προτείνοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 7 για πρώτη φορά στα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εκείνο βέβαια που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας ένωσης που ιδρύθηκε με κεντρικούς άξονες την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, υπάρχει μια μικρότερη ένωση χωρών με καλή μάλιστα οικονομία που κινείται στους κόλπους ακροδεξιών και εθνικιστικών ιδεωδών. Οι τέσσερις αυτές ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μια Ευρώπη σύμφωνα με το δικό τους όραμα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από ανθρώπους άλλων εθνών . Αυτό βέβαια απειλεί τη δομή της Ευρώπης και κλυδωνίζεται η συνοχή της έμμεσα, καθώς οι αποφάσεις που παίρνονται και οι συζητήσεις που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών περνάνε επί τάπητος κι όχι άμεσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δε θα ήταν εύκολο να αποβάλλει αυτές τις χώρες καθώς θα ήταν μια κίνηση ακραία, στα όρια του «αποφασίζομεν και διατάζομεν» και δεν είναι σίγουρο βέβαια ότι και τα επόμενα χρόνια οι δυνάμεις αυτές θα ακολουθούν πολιτικές δεξιές έως ακροδεξιές. Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι η ομάδα Βίσεγκραντ μεταφέρει ανενόχλητη τις ακραίες απόψεις της εντός μιας ένωσης που διαπνέεται από το ιδεώδες της Δημοκρατίας˙ δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη, αλληλεγγύη.. αρχές που πρέπει περισσότερο από ποτέ άλλοτε να παραμείνουν όρθιες εντός της Ευρώπης!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απειλεί η Βίσεγκραντ τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας