• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -4.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.5°C / 0.1°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 0.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.3°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  7 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 0.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -3.5°C / -0.1°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.8°C / 0.8°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρήτρα κοινής λογικής

 • A-
 • A+

Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ιστορική.

– Το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό, μπορεί να υπερνικήσει την ύφεση που έφερε η πανδημία.

– Η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι ποιοτικό άλμα για την Ενωση και υπαρκτά προβλήματα στο κείμενο της απόφασης δεν είναι ικανά να το απομειώσουν.

– Η χώρα μας εξασφάλισε πολύ σημαντική χρηματοδότηση που, εάν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να θεμελιώσει ένα μέλλον πολύ πιο αισιόδοξο από το ζοφερό παρόν.

Οσο δεν χωράνε μίζερες προσεγγίσεις στην πολύ καλή εξέλιξη, το ίδιο δεν είναι σοφό να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, με κορυφαίο αυτό του κράτους δικαίου που «χάθηκε» κάπου στη μετάφραση. Πέραν του ότι αποτελεί θεμελιώδες κεκτημένο της Ενωσης, το κράτος δικαίου αποτελεί κεντρικό ζήτημα της νέας πολιτικής ατζέντας, καθώς η πανδημία έφερε στο προσκήνιο νέα δεδομένα στο τρίγωνο υγεία-προσωπικά δεδομένα-δικαιώματα.

Μιλώντας για την Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να προσπεράσουμε αδιάφορα τη μεγάλη συρρίκνωση που επιφύλαξε η σύνοδος στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Οι σκοπιμότητες που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή είναι λίγο-πολύ γνωστές και προφανώς δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι κατά πόσον είναι ισχυρή, με τα νέα δεδομένα,, η πρωθυπουργική εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης το 2023.

Το κυβερνητικό δόγμα «πιο μπροστά στους στόχους, περισσότερα λεφτά για την πράσινη ενέργεια και τις περιοχές μετάβασης» κατέπεσε ολοσχερώς. Πουθενά στα κριτήρια κατανομής του Ταμείου Ανάκαμψης στα κράτη-μέλη δεν επιβραβεύεται η γρήγορη προσαρμογή στην απανθρακοποίηση. Τουναντίον, δύο χώρες που δηλώνουν αδυναμία προσαρμογής στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 συμμετέχουν ισότιμα στην κατανομή των κονδυλίων ακόμα και για τη δίκαιη μετάβαση!

Από την άλλη, στο κείμενο δηλώνεται καθαρά ότι το 30% της συνολικής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια θα υπηρετήσει τους στόχους της Ενωσης για την κλιματική αλλαγή. Τα δεδομένα που έχουμε για την τρέχουσα δεκαετία επιβάλλουν γενναίες αποφάσεις και ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

1. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να προχωρήσει πιο ομαλά και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όχι του ορυκτού αερίου.

2. Η μείωση των εκπομπών πρέπει να συμπεριλάβει εκτός από τον ηλεκτρισμό και άλλους ενεργοβόρους τομείς, όπως θέρμανση και μεταφορές. Η ανάπτυξη του σιδηρόδρομου (με ηλεκτροκίνηση από ΑΠΕ) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με τους διαθέσιμους πόρους.

3. Η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ μαζί με την εξοικονόμηση είναι οι κορυφαίες ενεργειακές προτεραιότητες της χώρας.

4. Ο πιο αποτελεσματικός και δίκαιος δρόμος για τους πιο πάνω στόχους είναι η ενεργειακή δημοκρατία, η εξασφάλιση δηλαδή της δυνατότητας όλων των πολιτών να εξοικονομούν και να αυτοπαράγουν ενέργεια.

5. Η πλέον εφικτή δράση που δίνει μεγάλη ανάσα στις περιοχές μετάβασης είναι να καταστούν προπύργια ενεργειακής δημοκρατίας με καθολική εφαρμογή σε όλες τις κατοικίες τού «Εξοικονομώ και αυτοπαράγω».

6. Ειδικότερα για τη Δυτική Μακεδονία επιβάλλεται να δρομολογηθούν άμεσα: η κατά προτεραιότητα ενίσχυση-αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, η σιδηροδρομική της σύνδεση με Καλαμπάκα-Ηγουμενίτσα και το Πόγραδετς, όπως και η κατασκευή του διευρωπαϊκού άξονα 10 (Λάρισα-Μόναχο) μαζί με την ολοκλήρωση του Ε65. Πρόκειται για έργα και δράσεις που υπηρετούν οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης κι αν υιοθετηθεί για την περιοχή.

Αντί επιλόγου

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση έχει ορατά και μεγάλα ρίσκα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στο μέλλον των λιγνιτοφόρων περιοχών, βασίστηκε δε σε μια υπόθεση που τελικά δεν ισχύει· τυχόν εμμονή θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες υπονομεύοντας την ανάπτυξη της χώρας.

Η κυβέρνηση τελευταία υιοθέτησε με καθυστέρηση -δειλά, αποσπασματικά και προσχηματικά- τις προτάσεις μας για την ενεργειακή δημοκρατία (πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ») και τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης. Σήμερα επιβάλλεται από τα πράγματα να κάνει μια μεγάλη στροφή σε πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή και με ρήτρα κοινής λογικής.

* Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον της κλιματικής υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να ’ναι ίσως και λύση για τα υπόλοιπα οικολογικά και οικονομικά ή πολιτιστικά ζητήματα
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ε.Ε. όπως Κοινοπολιτεία και Γιουγκοσλαβία;
Αργά αλλά σταθερά, η Ε.Ε., είκοσι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ στα τέλη του 1991, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση πολλαπλού ταυτόχρονου βραχυκυκλώματος.
Ε.Ε. όπως Κοινοπολιτεία και Γιουγκοσλαβία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Έρευνα και καινοτομία για την προώθηση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης
Η Επιτροπή προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα καινοτομίας στον τομέα της έρευνας για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να στηριχθεί η ανάκαμψη της...
Έρευνα και καινοτομία για την προώθηση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανικό δίλημμα
Το δίλημμα του Βερολίνου θα είναι μακράς διαρκείας σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία απέναντι στην Ρωσία.
Γερμανικό δίλημμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας