• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.1°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  4 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.6°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  34%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην κόψη του ξυραφιού

 • A-
 • A+

Για τους παλαιότερους σχολιαστές των ελληνοτουρκικών η ανάλυση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες: Τη διάχυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την εκχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία σε αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες δικαιωμάτων εξερεύνησης και αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο υπέδαφος του θαλάσσιου χώρου της, τις συμφωνίες Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την αξιοποίηση και μεταφορά στην Ευρώπη υποθαλάσσιου φυσικού αερίου με αντισυμβαλλόμενους το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Οι συμφωνίες αυτές, παρά την όποια πολιτική αξία τους, δεν προστάτεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική αντίδραση -παράνομες γεωτρήσεις-, ούτε είναι υλοποιήσιμες στο εγγύς μέλλον λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Ακόμη, η πρόσφατη ελληνική οικονομική κρίση συνέβαλε μεταξύ άλλων στην ανατροπή της ελληνοτουρκικής ισορροπίας ισχύος.

Τέλος, η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όχι μόνο εξουδετέρωσε, σε απόλυτη σύμπνoια με τη Ρωσία, την όποια κουρδική απειλή αντιμετώπιζε, αλλά της άφησε και παρακαταθήκη ισχυρή δύναμη ισλαμιστών μισθοφόρων που προβάλλουν τώρα την τουρκική ισχύ στη Λιβύη. Η εμπλοκή της στην εκεί εμφύλια σύγκρουση της απέφερε, μεταξύ άλλων, μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και που αξιοποιεί σήμερα σε βάρος της Ελλάδας.

Στο διεθνές συστημικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η σημερινή κρίση επιδρά και η πανδημία, που οδηγεί τη διεθνή κοινότητα σε μία χωρίς προηγούμενο εσωστρέφεια. Είναι χαρακτηριστικά όσα εξελίχθηκαν στις Βρυξέλλες με την αποτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να οδηγήσει τους κοινοτικούς εταίρους σε μια κοινή στάση, έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή απέναντι στη διαγραφόμενη με σαφήνεια τουρκική απειλή. Η αναβολή της αναζήτησης κοινής πλεύσης για τον Σεπτέμβριο οδήγησε στην επίσπευση των τουρκικών σχεδίων αξιοποίησης της συγκυρίας για τη δημιουργία τετελεσμένων. Πολύ σοβαρότερες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στις ΗΠΑ, καθώς είναι πλέον ουτοπικό να αναμένει κανείς αποφασιστική αντίδραση από την παραπαίουσα προεδρία Τραμπ, που έχει προστατεύσει την προσωπική σχέση του με τον Ερντογάν από μεγαλύτερες κακοτοπιές. Η εμπειρία της αμερικανικής στάσης απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία και την εξόντωση των Κούρδων υποβαθμίζει και τη σημασία της αποτρεπτικής δήλωσης του υπουργού Αμυνας μετά τη συνομιλία του με τον Ελληνα ομόλογό του χωρίς να χρειαστεί να υπογραμμίσει κανείς την αναφορά σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που οδήγησαν στην επίσπευση έκδοσης της τουρκικής NAVTEX. Ενας από αυτούς είναι η επικείμενη ελληνο-αιγυπτιακή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο κρατών, η ολοκλήρωση της οποίας θα προσφέρει πρόσθετη στήριξη στην ελληνική επιχειρηματολογία για το Καστελόριζο. Ενας άλλος είναι η 24η Ιουλίου, ημερομηνία μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας αλλά και επέτειος της συνομολόγησης της Συνθήκης της Λωζάννης, τις διατάξεις της οποίας έχει επανειλημμένα αποκηρύξει ο Τούρκος πρόεδρος. Μία επίδειξη ισχύος σε βάρος της Ελλάδος εκείνη ή τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προσέδιδε πρόσθετο μεγαλείο στους εορτασμούς αλλά και θα διαρρήγνυε με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο «τα θεσμικά δεσμά που φράζουν τον δρόμο της σύγχρονης, ερντογανικής Τουρκίας προς το νεο-οθωμανικό μεγαλείο».

Οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αποτελούν ένα πρόσθετο, πιο απομακρυσμένο κίνητρο για την τουρκική επιθετική δραστηριότητα. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν από την εποχή της επιβολής από το αμερικανικό Κογκρέσο εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας για την εισβολή της στην Κύπρο είναι σταθερός και συνεπής υποστηρικτής ελληνικών και κυπριακών ζητημάτων στο Κογκρέσο. Τη στάση του επιβεβαίωσε και στη σημερινή συγκυρία με επιστολή του προς τον Ερντογάν όπου του ζητούσε να ανακαλέσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χωρίς φυσικά αυτό να παρέχει γενικής ισχύος εγγυήσεις για τη στάση του μετά τυχόν επικράτησή του στις εκλογές. Οι συνέπειες της εκλογής του επί της Τουρκίας έχουν ήδη απασχολήσει τους εκεί ακαδημαϊκούς αναλυτές και ΜΜΕ. Πάντως όσο μακρινή και αν φαίνεται η 20ή Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, πρόσθετο κίνητρο για επίσπευση των τουρκικών κινήσεων υπάρχει.

Μία τελευταία παρατήρηση. Το εάν έχει ή όχι το Καστελόριζο πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα ενδεχομένως αποτελεί ζήτημα προς διαπραγμάτευση. Ομως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τα τουρκικά πολεμικά νοτίως του νησιού δείχνουν διάθεση σύγκρουσης και όχι διαπραγμάτευσης.

* Πρώην πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Fellow Πανεπιστημίου Dalhousie, Χάλιφαξ Καναδά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Αγκυρα. Για να γίνει πράξη ένας ουσιαστικός διάλογος, πρέπει...
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
Το 1987 και το 1996 η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ήταν μια παραφωνία σε ένα σχετικά σταθεροποιημένο γεωπολιτικό τοπίο. Σήμερα η ένταση είναι μία από τις πτυχές ενός περιφερειακού αναθεωρητισμού της...
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φόνος του Αμερικανού πρέσβη
Συνέπεια του ελλαδικού πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου και της τουρκικής εισβολής ήταν η διασάλευση της ασφάλειας και η πόλωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο έλαβε χώρα ο θάνατος του...
Ο φόνος του Αμερικανού πρέσβη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
Η γεωφυσική ιδιομορφία του Αιγαίου δεν προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ. Εάν όμως πραγματικά επιθυμούμε να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να κοροϊδευόμαστε, τότε πρέπει να αποδεχτούμε...
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
Επειτα από πολλές συζητήσεις, οι 61ες διερευνητικές συνομιλίες επιτέλους αρχίζουν. Ομως αυτό που εκπέμπει καθημερινά η κυβέρνηση είναι διγλωσσία ή, κατά το διπλωματικότερο, μια «εποικοδομητική ασάφεια».
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας