• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%

Θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της οικονομικής ύφεσης της Ευρώπης, η ανάκαμψη της οποίας θα αποτελεί το ζητούμενο στο διηνεκές μέλλον

Πού βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

 • A-
 • A+

Η Ευρώπη οφείλει την ευημερία της κυρίως στην υπεραξία της εργασίας που δημιουργεί το μεταβλητό κεφάλαιο, αυτό δηλαδή που προκύπτει από την προσωποποιημένη εργασία, από το μεροκάματο και την υπερεργασία, και μπορεί να συμπιεστεί και ονομάστηκε από τον Μαρξ απόλυτη υπεραξία. Δεν την οφείλει στην αποκαλούμενη σχετική υπεραξία, δηλαδή στο σταθερό (πάγιο) κεφάλαιο, στην επένδυση σε εξοπλισμό, που είναι ανελαστικό, ιδιαίτερα σε συνθήκες ανταγωνισμού σε σημείο ώστε να καθιστά ασύμφορη την καπιταλιστική παραγωγή όταν ο ανταγωνισμός είναι οξύτατος. Ομως, εντελώς αντιφατικά, η σχετική υπεραξία πραγματώνεται στα κράτη της Ευρώπης, της εκμηχανισμένης παραγωγής, όπου η ποσοστιαία αύξηση του σταθερού κεφαλαίου σε σύγκριση με το μεταβλητό κεφάλαιο είναι πολύ υψηλή, με τάσεις συνεχούς αύξησης όσο ο ανταγωνισμός εντείνεται, ενώ η απόλυτη υπεραξία πραγματώνεται στην καπιταλιστική περιφέρεια. Επομένως, η συνένωση της σχετικής με την απόλυτη υπεραξία που δημιουργούσε η αποικιοκρατία είναι αυτή που προσέφερε τα κέρδη στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και ευημερία στην Ευρώπη.

Ομως, μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους και ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο έλεγχος των αγορών των αποικιών των ευρωπαϊκών κρατών πέρασε βαθμιαία στις ΗΠΑ, εκτοπίζοντας το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, ενώ αργότερα ξεπήδησαν από τον αποικιοκρατούμενο χώρο αυτοδύναμες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και γενικότερα η ομάδα των BRICS, καθώς και οι επονομαζόμενες «τίγρεις» της ΝΑ Ασίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο ή καθιστώντας αδύνατη για την Ευρώπη την πραγμάτωση της απόλυτης υπεραξίας στην καπιταλιστική περιφέρεια. Εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της οικονομικής ύφεσης της Ευρώπης, η ανάκαμψη της οποίας θα αποτελεί το ζητούμενο στο διηνεκές μέλλον, μέχρις ότου κατορθώσει να αποκαταστήσει την οικονομική της ισχύ. Γι' αυτό επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας μετά την επανένωσή της, είναι η δημιουργία συνθηκών ώστε η συνένωση της σχετικής με την απόλυτη υπεραξία να πραγματοποιείται εντός των ορίων της Ε.Ε. υπό τον έλεγχό της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εντός των ορίων της Ε.Ε. συνθήκες για τη δυνατότητα παραγωγής της απόλυτης υπεραξίας, δηλαδή της μη εκμηχανισμένης παραγωγής, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Να συμπεριληφθεί, δηλαδή, εντός των ορίων της Ε.Ε. το όλον του παγκόσμιου καπιταλισμού, τόσο η μητρόπολη όσο και οι αποικίες, δηλαδή αναπτυγμένες περιοχές όπου θα πραγματώνεται η σχετική υπεραξία, όσο και καθυστερημένες περιοχές όπου θα πραγματώνεται η απόλυτη υπεραξία. Η δημιουργία αυτής της δυνατότητας προωθείται με δύο τρόπους:

Πρώτον, με τις συνεχείς διευρύνσεις της Ε.Ε., με αποτέλεσμα, ενώ το 1986 αριθμούσε 12 μέλη και το 1995 αριθμούσε 15 μέλη, σήμερα να αριθμεί 28. Κύριο χαρακτηριστικό των διευρύνσεων μετά το 1995 αποτελεί η ένταξη στην Ε.Ε. καθυστερημένων ή μη αναπτυγμένων χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, οι Βαλτικές χώρες, οι πρώην Ανατολικές χώρες, καθώς και άλλες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο ισχυρισμός μας ενισχύεται περαιτέρω από την προοπτική ένταξης και των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή των ασθενέστερων χωρών της Ευρώπης, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και το Κόσοβο, δηλαδή η ένταξη των πάντων.

Ολα αυτά αποσκοπούν να διαμορφώσουν βαθμιαία μια εδαφικά ενιαία, μη διάσπαρτη, πολυεθνική οντότητα, στα όρια της οποίας θα συνυπάρχουν η καπιταλιστική μητρόπολη των ισχυρών κρατών με την περιφέρεια, η οποία θα τροφοδοτεί με φθηνή εργασία και φθηνές πρώτες ύλες τις ισχυρές δυνάμεις και όπου η πλειοψηφία των εθνών θα στενάζει κάτω από τις αξιώσεις των Βρυξελλών. Πρόκειται, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο για αναπαραγωγή του μοντέλου της τσαρικής Ρωσίας, η οποία, σε αντίθεση με τις άλλες αποικιοκρατικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου για τη συγκομιδή αποικιακών κερδών, είχε τις αποικίες της (Τάταροι, Ουζμπέκοι, Κιργίζιοι κ.ά.) εντός των εδαφικών της ορίων.

Δεύτερον, προωθείται με τις μεταναστευτικές ροές ανειδίκευτων στη συντριπτική τους πλειονότητα μεταναστών και προσφύγων, που θα αναπαραγάγουν την απόλυτη υπεραξία στα όρια της Ε.Ε. Οι προσχηματικές και ατελείς αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ενώ η Ευρώπη μπορούσε και μπορεί εύκολα να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει τη μετανάστευση, επεμβαίνοντας αποτρεπτικά στα παράλια της Βόρεια Αφρικής, της Εγγύς Ανατολής και του Αιγαίου ή στις εστίες του πολέμου που η ίδια πυροδότησε ή ενθάρρυνε, αποδεικνύουν ότι η άναρχη μετανάστευση εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κρατών. Οταν η Ε.Ε. μελλοντικά αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αυτό δεν θα οφείλεται στην ευαισθητοποίησή της, αλλά στη διαπίστωση ότι η συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων είναι επαρκής για τις ανάγκες της τη δεδομένη στιγμή.

*πολιτικός μηχανικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το Brexit;
Πώς είναι δυνατόν η ηττημένη των δύο παγκοσμίων πολέμων Γερμανία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς ισάριθμες φορές, να έχει αναδειχτεί μέσα σε λίγες δεκαετίες, αναίμακτα, σε ηγεμονεύουσα χώρα της Ευρώπης, ενώ η...
Γιατί το Brexit;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δική τους και δική μας
Οι οραματιστές. Αυτοί οραματίστηκαν από τον Μεσοπόλεμο μία Ευρώπη, μία Ενωση που θα έβαζε στην άκρη εχθροπραξίες και ανταγωνισμούς, θα προήγε αξίες και το κοινό καλό των λαών της. Δεν ήταν όμως οι μόνοι.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δική τους και δική μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και το δολάριο
Οι κύριοι ανταγωνιστές του δολαρίου, η Κίνα και η Ε.Ε., σπεύδουν να καλύψουν τα κενά που προκαλούνται από την υπεράσπιση της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν το μερίδιό τους...
Η πανδημία και το δολάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και παγκοσμιοποίηση
Βλέπουμε τον έναν μετά τον άλλον, ταγούς της παγκοσμιοποίησης, να αποκηρύττουν τις αρχές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο ιό. Μέρκελ, Μακρόν, Τραμπ, Τζόνσον, Σι, υψώνουν τείχη.
Κορονοϊός και παγκοσμιοποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
Η δημοκρατία είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη – στον βαθμό που στηρίζει καλύτερα αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η βαθιά συσχέτιση εκδημοκρατισμού και οικονομικής ανάπτυξης...
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
2019, έτος σημαντικών επετείων
Στην αρχή κάθε χρονιάς σημειώνουμε ποιες επετείους θα τιμήσουμε με την παρέλευση στρογγυλού αριθμού ετών κατά προτίμηση. Εχουμε λοιπόν και λέμε για το 2019: 100 χρόνια από την έναρξη της καταστροφικής...
2019, έτος σημαντικών επετείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας