• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  79%

Βικτώρια

 • A-
 • A+

Η ομάδα streetwork της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Αθήνα, με έδρα το Κέντρο Υποστήριξης Νέων στην Κυψέλη, ήταν παρούσα στον δρόμο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, του lockdown και, αργότερα, της σταδιακής άρσης των μέτρων ασφαλείας.

Από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 2020, η ομάδα συνέχισε να βγαίνει στους δρόμους της πόλης, εντείνοντας μάλιστα τη δράση της, προσθέτοντας μέρες και ώρες εξόδου (τρεις φορές την εβδομάδα), ακόμα και για να φέρει πίσω εικόνες έρημων πλατειών (Βικτωρία, Ομόνοια, Άγιος Παντελεήμονας, Κοτζιά), από χώρους οι οποίοι, πριν τις μέρες της καραντίνας, αποτελούσαν σημείο αναφοράς, συνεύρεσης και σύνδεσης για ασυνόδευτους ανήλικους, νέους ενήλικες και οικογένειες. 

Η ομάδα ενεργοποιήθηκε με άλλους τρόπους, ανοίγοντας έναν μηχανισμό διάθεσης στο Κ.Υ.Ν. πακέτων (kits) με είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας για ανηλίκους που ζουν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες.

Ταυτόχρονα, το «κινητό του δρόμου», ο τηλεφωνικός αριθμός που δίνουμε στους ανηλίκους και νέους, για να επικοινωνούν με την ομάδα, συνέχισε να δέχεται κλήσεις και, μέσα από τις επικοινωνίες μας με τα παιδιά, να δίνει ευκαιρίες για παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης. 

Την ίδια ώρα, η ομάδα δρόμου αποτελούσε τον βασικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα παιδιά που μένουν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες και την Ψυχολόγο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων, η οποία, αξιοποιώντας εργαλεία εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας, συνδεόταν με τα παιδιά, παρέχοντας τη συμβουλευτική, ενδυνάμωση και υποστήριξη που τόσο είχαν ανάγκη.

Όταν ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων, η ομάδα δρόμου πραγματοποίησε συναντήσεις (focus groups) στον δρόμο (που αλλού;..), για να πάρει στίγμα από τα παιδιά σε σχέση με το πώς πέρασαν τις μέρες της κρίσης και να εντοπίσουν τρέχουσες ανάγκες. Οι συναντήσεις έγιναν στη Βικτώρια, σημείο - κλειδί για τη ζωή των ανθρώπων στην πόλη της Αθήνας, η οποία πέρασε μεγάλες αλλαγές. 

Τα παιδιά αναφέρθηκαν στο φόβο και την ανασφάλεια που ένιωσαν μέσα στην περίοδο αυτή και τον εκνευρισμό και τις εντάσεις μέσα σε σπίτια, στα οποία «φιλοξενούνται» πολλοί άνθρωποι κάτω από οριακά ανθρώπινες συνθήκες. Η κατάσταση που βίωσαν εντάθηκε από την έλλειψη υποστηρικτικών υπηρεσιών (σε καίρια ζητήματα όπως αυτό της σίτισης) που εν μέσω καραντίνας ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Μίλησαν, ακόμα, για τον τρόπο, με τον οποίο η σημαντικότερη ίσως περίοδος στο δικό τους πολιτισμικό πλαίσιο, το Ραμαζάνι, ήρθε να επιδεινώσει τη συνθήκη, μετατρέποντας τη γιορτή και την πίστη σε ένα επιπλέον «βαρίδι». Οι λέξεις που ακούστηκαν είναι «παγιδευμένος», «τρομαγμένος», «τραυματισμένος», «εγκαταλειμμένος».

Τόσο από τα λεγόμενα των παιδιών, όσο και από τις παρατηρήσεις της ομάδας streetwork του Κ.Υ.Ν., αναδεικνύεται το γεγονός ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σχεδιάστηκαν για να παρέχουν ασφάλεια σε κάποιους/ες από εμάς, χωρίς να αναφέρονται στον Άνθρωπο. Η πρόσβαση στο δικαίωμα στην ουσιαστική ασφάλεια και την υγεία φαίνεται να λαμβάνει υπόψη αρκετές παραμέτρους, ενώ θα έπρεπε να μην κάνει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του.

Οφείλουμε, επιπρόσθετα, να τονίσουμε πως η πλατεία Βικτωρίας έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο νόημα τις τελευταίες εβδομάδες, μέσα από την ορατότητα που διεκδικούν σε αυτή οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (ως επί το πλείστον οικογένειες με παιδιά) που καλούνται, μέσα από την έξοδό τους από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, να αντιμετωπίσουν τη συνθήκη της απόλυτης αστεγίας.

Η συνολική ανεπάρκεια του πολιτικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού γίνεται εμφανής όταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται από τα νησιά στην Αθήνα, χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους· όταν ενεργοποιείται εις βάρος τους ένας κατασταλτικός μηχανισμός, ο οποίος, στοχεύοντας στην απαλοιφή τους από τη δημόσια σφαίρα, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ωμή βία· όταν, ενώ οι ανάγκες είναι ξεκάθαρες, οι λύσεις που προτείνονται έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ανθρώπων μέσα από τη μεταφορά τους σε Α.Τ., σε camps, στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Αμυγδαλέζας· όταν στη διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων, μέσω της ορατότητας τους, ο δήμος Αθηναίων απαντά με την αφαίρεση των παγκακίων.

Η εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών, όλων των παιδιών, δεν (θα έπρεπε να) επηρεάζεται από «συνθήκες».

Αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, καθώς και στίγμα και δείγμα πολιτισμού. Καθώς βγαίνουμε ξανά στις «ελεύθερες εξόδους» του καλοκαιριού, κρατάμε τη σκέψη μας στα παιδιά του δρόμου. Για αυτά που πέρασαν και αυτά που έρχονται.

Και δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες και παρούσες, με δημιουργικές προτάσεις για την υποστήριξη των παιδιών, ακόμα και όταν ακούμε τη σιωπή σε άδειες πλατείες. 

* Ψυχολόγος και συντονιστής του Κέντρου Υποστήριξης Νέων 

** Η Ομάδα streetwork της ΑΡΣΙΣ δρα σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο τον εντοπισμό και την υποστήριξη εφήβων και νέων που ζουν στο δρόμο

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μικρή Όλγα δεν είναι η μόνη
Όλγα, Χριστίνα, Βιολέτα. Τρία κορίτσια Ρομά, 8, 11 και 13 χρονών. Το πρώτο το συνέθλιψε η βαριά συρόμενη γκαραζόπορτα μιας αποθήκης. Τα άλλα δύο παρασύρθηκαν από τα κύματα και τσακίστηκαν στα τραχιά βράχια σε...
Η μικρή Όλγα δεν είναι η μόνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενδοσυντροφική βία, τα δικαιώματα επιμέλειας και ο νόμος Τσιάρα
Οι θέσεις της έκθεσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχονται σε σύγκρουση με ρυθμίσεις που εισήγαγε ο πρόσφατος νόμος Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο και αλλοίωσαν τον παιδοκεντρικό του χαρακτήρα.
Η ενδοσυντροφική βία, τα δικαιώματα επιμέλειας και ο νόμος Τσιάρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κίνημα της... αγωνίας
Οι τηλεοπτικές εικόνες με ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν είναι όλο και πιο συχνές. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία...
Το κίνημα της... αγωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
Aυξημένο άγχος, σημαντική κατάθλιψη, έντονη δυσφορία και αυτοκτονικές σκέψεις έδειξε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε φοιτητές κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.
Τα καλύτερά μας χρόνια τη χειρότερη εποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέτρα προστασίας και λαϊκοί αγώνες μπορούν και πρέπει να συμβαδίσουν
Το ζήτημα των υγειονομικών μέτρων τίθεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από την κυβέρνηση και το σινάφι της, σε σχέση με τον λαό και τη νεολαία. Οι...
Μέτρα προστασίας και λαϊκοί αγώνες μπορούν και πρέπει να συμβαδίσουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 3.790 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνήθως αιτούντες διεθνή προστασία με 1.000 άνευ...
Μια οδυνηρή πραγματικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας