• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 24.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 24.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.0°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 24.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών. Οφείλει μια τεράστια έμπρακτη «συγγνώμη» προς τους συνταξιούχους. Οφείλει να επεκτείνει άμεσα την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων σε όλους ανεξαιρέτως, όπως επιβάλλουν οι αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Ας παραλείψει για μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση και ας σταματήσει να παίζει με τον πόνο και τα χρήματα των Ελλήνων.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς είναι το ίδιο κόμμα και ο ίδιος υπουργός στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που το 2012 παραβίασαν το Σύνταγμα και το δικαίωμα εκατομμυρίων συνταξιούχων στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε εκ νέου αντισυνταγματικές τις περικοπές που επέβαλαν οι νόμοι 4051/2012 και 4093/2012, επαναλαμβάνοντας τις αποφάσεις του 2015. Τότε, όπως και τώρα, έκρινε πως οι τεράστιες οριζόντιες μειώσεις της περιόδου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραβιάζουν τον στενό πυρήνα του δικαιώματος στη σύνταξη, με βάση το άρ. 22 του Συντάγματος.

Το 2015 ως διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έζησα από κοντά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν η βασική υπεύθυνη για την de facto χρεοκοπία της χώρας, για τις αρνητικές της συνέπειες στους συνταξιούχους, ενώ φρόντισε να ναρκοθετήσει «επαρκώς» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας άδεια ταμεία. Το τότε δημοσιονομικό περιβάλλον δεν επέτρεπε την άμεση πληρωμή των αναδρομικών προς όλους τους συνταξιούχους, αφού παρά τις προσπάθειές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδεολογικές εμμονές των δανειστών απαιτούσαν την άμεση μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Από τότε πέρασαν 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την οποία κατορθώσαμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά της χώρας, παραδίδοντας ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και πλεονασματικό.

Μαζί με τους πολίτες της χώρας και τις θυσίες όλου του ελληνικού λαού παραδώσαμε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Ενα «μαξιλάρι» που σώζει σήμερα τη χώρα από μια νέα χρεοκοπία και, δυστυχώς, βλέπουμε να ξοδεύεται από την κυβέρνηση σε απευθείας αναθέσεις και με αδιαφανή κριτήρια, αντί να διατίθεται για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάθε δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να αποδώσει πίσω στους συνταξιούχους αυτά που παράνομα και αντισυνταγματικά τούς έκοψε ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2012. Με δεδομένα ότι με την απόφαση του ΣτΕ ολοκληρώθηκε η δικαστική εκκρεμότητα και ότι η «δημοσιονομική δυνατότητα» υφίσταται είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης να το πράξουν.

Η κυβέρνηση, όμως, αντί ν’ αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, επιλέγει να βυθίσει εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στην άβυσσο και την αβεβαιότητα. Αντί να διατηρήσει τη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δόθηκε στους συνταξιούχους το 2019, για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών, διάλεξε να την καταργήσει τον περασμένο Φεβρουάριο με τον ν. 4670/2020.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, επιλέγει να ξοδέψει τα χρήματα και τους κόπους του ελληνικού λαού με αδιαφάνεια και επιλεκτική χρηματοδότηση των λίγων και ισχυρών, ενώ επικαλείται αδυναμία εύρεσης πόρων για τη στήριξη των συνταξιούχων. Παρά το γεγονός ότι έχει ακόμα τη δημοσιονομική δυνατότητα να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι, προσπαθεί, για επικοινωνιακούς λόγους, να εκμεταλλευτεί για άλλη μια φορά την αγωνία και τη φτώχεια, που η ίδια προκάλεσε στους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών. Οφείλει μια τεράστια έμπρακτη «συγγνώμη» προς τους συνταξιούχους. Οφείλει να επεκτείνει άμεσα την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων σε όλους ανεξαιρέτως, όπως επιβάλλουν οι αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Ας παραλείψει για μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση και ας σταματήσει να παίζει με τον πόνο και τα χρήματα των Ελλήνων. Πρόκειται για ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

* Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
Ενώ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο ιδιωτικός τομέας λιμοκτονεί και η νεολαία μεταναστεύει, μπορούν να δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν ένα σταθερό εισόδημα και μπορούν να βιοπορίζονται στις...
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ψευδαίσθηση υψηλού κινδύνου η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Το εγχείρημα της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα συνοδεύεται, μεταξύ των άλλων, από λανθασμένα επιχειρήματα, εννοιολογικές συγχύσεις και σοβαρές θεσμικές παρεκκλίσεις του...
Ιστορική ψευδαίσθηση υψηλού κινδύνου η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άγος των εκκρεμών συντάξεων
Το κυβερνητικό σχέδιο εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων είναι καταδικασμένο σε παταγώδη αποτυχία: χαρακτηρίζεται από μυωπική μονομέρεια και στηρίζεται σε παιδαριώδεις παραδοχές
Το άγος των εκκρεμών συντάξεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητικός εμπαιγμός με ψίχουλα ελεημοσύνης
Οι συνταξιούχοι και οι συλλογικοί φορείς τους δεν πρέπει να αποδεχτούν και να θεωρήσουν τετελεσμένη τη λεηλασία των συντάξεών τους από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η...
Κυβερνητικός εμπαιγμός με ψίχουλα ελεημοσύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας