• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / 0.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / -1.1°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.2°C / -0.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -4.4°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 5.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.5°C
  6 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.9°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -0.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  5 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 0.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25

 • A-
 • A+
Πρώην στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές καταγγέλλουν πως στο κόμμα κυριαρχούν ο ναρκισσισμός του γραμματέα, η αδιαφάνεια και η οικογενειοκρατία ● «Καλώς έφυγαν. Ωρα τους καλή» η απάντηση του ΜέΡΑ25.

Μπορεί να αποτελούν ήδη παρελθόν για το ΜέΡΑ25, ωστόσο η αποχώρησή τους από το κόμμα δεν φαίνεται να ησυχάζει ούτε τα πνεύματα ούτε τις αιτίες αυτής. Αιτίες που είναι ακριβώς οι ίδιες (καθ’ όσον γνωρίζουμε) για όποιον και αν έχει αποχωρήσει (περισσότερο ή λιγότερο ηχηρά) από το ΜέΡΑ25 αυτόν τον έναν χρόνο που είναι στη Βουλή. Και αυτές δεν είναι άλλες από τον ίδιο τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι κατηγορίες που έχουν φτάσει στην «Εφ.Συν.», κάθε μία από αυτές τις φορές, είναι επίσης οι ίδιες: ναρκισσισμός εκ μέρους του γραμματέα, αδιαφάνεια, οικογενειοκρατία. Ο,τι δηλαδή φαίνεται να αντιμάχεται, τουλάχιστον εκ του βήματος της Βουλής, ο ίδιος άνθρωπος τον οποίο πρώην στελέχη και μέλη του κόμματός του τον κατηγορούν.

«Μεγάλες απογοητεύσεις»

Ο Περικλής Αποστολόπουλος ήταν πρώην συντονιστής της Οργάνωσης της Πάτρας. Ο Αριστοτέλης Παναγόπουλος πρώην υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα (δεν εκλέχθηκε για λίγες ψήφους) και η Ράνια Νταλλή ήταν υποψήφια βουλευτής του ΜέΡΑ25 στη Βοιωτία. Και οι τρεις αποχώρησαν από το κόμμα σχεδόν ταυτόχρονα. Η τελευταία εξέδωσε μία λιτή, μα περιεκτική ανακοίνωση, χωρίς βαρείς χαρακτηρισμούς, που ωστόσο συνάδει με τα όσα είπαν οι πρώτοι και θα αναλύσουμε παρακάτω.

Η ίδια λέει πως παρότι νιώθει «βαθειά υποχρέωση και τεράστια ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους μου», καθώς «οι πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας μου με τίμησαν με την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο και το ένα τέταρτο των συνολικών ψήφων του κόμματος, αν και είχα φύγει από τη Θήβα από τα 18 μου», ωστόσο δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στο ΜέΡΑ25 «ελλείψει ηθικής στήριξης και οργάνωσης από το κόμμα».

Κάνει λόγο για «μεγάλες απογοητεύσεις από υπονομεύσεις» και «ανοίκειες συμπεριφορές», ήδη από την προεκλογική περίοδο, και τονίζει: «Εδώ και πολύ καιρό, νιώθω “ξένο σώμα”, χωρίς να με συνδέει τίποτα με τις “οικογένειες” και τις “παρέες” που κυριαρχούν στο κόμμα». Κατόπιν εύχεται καλή συνέχεια στους «πρώην συνοδοιπόρους» της και δηλώνει πως τιμά τους φίλους που έκανε στον χώρο.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, αλλά πιο συγκεκριμένη και με σαφείς αιχμές είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Π. Αποστολόπουλος και Αρ. Παναγόπουλος. Και αυτοί μιλούν για αξιόλογα στελέχη στο ΜέΡΑ25, τα οποία ωστόσο «τα εκμεταλλεύεται η ηγεσία του». Λένε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να κρύψεις όσο καλά και να θες, όπως τον συντηρητισμό μέσα από την ταμπέλα του προοδευτισμού.

Το μόνο που χρειάζεται για να αποκαλύψεις τον συντηρητισμό ενός που αυτοαποκαλείται προοδευτικός είναι να είσαι σταθερός στις προοδευτικές αξίες, να έχεις αρχές και να είσαι τίμιος. Το ΜέΡΑ25 έχει το περιτύλιγμα ενός προοδευτικού κόμματος αλλά η όλη λειτουργία είναι βαθιά συντηρητική. Δεν εννοούμε ότι όλοι όσοι είναι στο ΜέΡΑ25 είναι συντηρητικοί. Απεναντίας υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι στο ΜέΡΑ25 που ασφυκτιούν όμως μέσα σε ένα πολύ συντηρητικό πλαίσιο».

Επικοινωνήσαμε τόσο με τον κ. Παναγόπουλο όσο και με το ΜέΡΑ25. Ο πρώτος είναι ένα νέο παιδί, 31 ετών, γνωστός επιχειρηματίας στην Πάτρα με καταστήματα τροφίμων και πολλούς ψηφοφόρους. «Δεν μπήκα στην πολιτική ούτε για τα χρήματα, ούτε για τη διπλωματία.

Εριξα χρήματα στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος, όπως και άλλοι που τελικά δεν έλαβαν τη στήριξη που τους όφειλε το κόμμα (όπως η Αγγελική Μητροπούλου, κόρη του Αλέξη Μητρόπουλου και υποψήφια με το ΜέΡΑ, που απλά την εκμεταλλεύτηκαν) και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα έπαιρνα την έδρα. Ωστόσο δεν είμαι ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε μπαίνω εύκολα σε καλούπια. Προσχώρησα στο ΜέΡΑ γιατί συμφώνησα με τις αρχές του. Δυστυχώς ο γραμματέας του καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές αυτές που διακηρύσσει.

Είναι εξαιρετικά αλαζόνας, νάρκισσος, εγωιστής και ψεύτης. Και αν με πάει στα δικαστήρια, θα το αποδείξω κιόλας. Το ΜέΡΑ25 εν τέλει είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα, με αδιαφανείς διεργασίες, οικογενειοκρατία, και ο Γ. Βαρουφάκης είναι ψεύτης και καιροσκόπος. Ολα είναι εικόνα και μάρκετινγκ. Αυτός που μιλάει για αδιαφάνεια στο Eurogroup δεν δίνει ποτέ τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Δεν ξέρουμε καν ποια είναι η Π.Γ.».

«Δεν θα ξεχάσω που ο Αλέξης Σμυρλής, σε μία συνάντηση που είχε ο Γ. Βαρουφάκης μαζί μας για να μας “καθησυχάσει” σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, έψαχνε να βρει πού είναι η τουαλέτα για να οδηγήσει εκεί τη Δ. Στράτου, λες και ήταν υποτακτικός της. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι προοδευτικό κόμμα αυτό; Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι είμαστε “χρήσιμοι ηλίθιοι”... Η απάντησή του σε όλα όσα λέμε ήταν να ανεβάσει μια φωτογραφία με τη σύζυγό του μέσα από ένα κάμπριο στην Κέρκυρα. Ακόμα και ο ίδιος είναι κακό brand name... Μπορεί να ακούγονται κακίες όλα αυτά, αλλά είναι η ζοφερή αλήθεια που ζούσαμε εκεί μέσα. Εμείς θα συνεχίσουμε με βάση τις πραγματικές προοδευτικές αρχές».

Οσο για την απάντηση του ΜέΡA25, αυτή, σύμφωνα με πηγές, είναι: «Αποχωρήσεις; Δεν υπάρχουν αποχωρήσεις. Κακώς ήταν στο ΜέΡΑ αυτοί. Καλώς έφυγαν. Ωρα τους καλή. Οι ανακοινώσεις τους είναι άνευ σημασίας, γεμάτες ασυναρτησίες. Για το κόμμα δεν υφίσταται θέμα. Εχουμε συνεχώς προσχωρήσεις νέων μελών».

«Σίγουρα θα ‘ναι “καλή ή ώρα” μας» ανταπαντά ο κ. Παναγόπουλος. «Αρκεί να ‘ναι μακριά απ’ αυτούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θαλπωρή της μειοψηφίας
Αυτό που προσδοκά ο κ. Βαρουφάκης, δηλαδή μια παλλαϊκή συστράτευση που θα γεννήσει αργά ή γρήγορα η μονιμοποιημένη κρίση, ακούγεται ωραίο, άλλα το έχουν πει κι άλλοι (διαρκώς το ΚΚΕ, συστηματικά η...
Η θαλπωρή της μειοψηφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχω κάνει λάθος. Ξεκάθαρα
Φυσικός εγώ, χημικός αυτή, φιλόλογος η άλλη. Και οι τρεις μας (μωρέ, φτου μας, να μη μας βασκάνω!) δημοσιογράφοι. Αυτές ήταν, μουά παρέμεινα. Αυτές, βλέπεις, πρόκοψαν!
Εχω κάνει λάθος. Ξεκάθαρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 υπάρχει για να ανατρέψει αυτή τη συνθηκολόγηση με την ολιγαρχία
Για πολύ προφανείς λόγους, περιορίζει την «ανάθεση» της εξουσίας σε κόμματα με προοδευτικό παρελθόν τα οποία όμως προσεταιρίστηκε πλήρως η διεθνής ολιγαρχία.
Το ΜέΡΑ25 υπάρχει για να ανατρέψει αυτή τη συνθηκολόγηση με την ολιγαρχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί μας πείραξε ο Γιάνης;
Αναφέρομαι στην κατακραυγή και τα ειρωνικά σχόλια που ακούστηκαν επειδή ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 εμφανίστηκε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση να μιλάει από την κουζίνα του σπιτιού του.
Γιατί μας πείραξε ο Γιάνης;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γίνεται πιο «κόμμα»
Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, από την οποία (και κατόπιν εισήγησης του γραμματέα Γ. Βαρουφάκη) εξελέγησαν η Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.) και ο συντονιστής του κόμματος.
Γίνεται πιο «κόμμα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντρική Επιτροπή αποκτά το ΜέΡΑ25
Τέλη Σεπτεμβρίου (26-27) θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΜέΡΑ25, η οποία θα είναι μεταβατική, με «θητεία» μέχρι το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος που θα λάβει...
Κεντρική Επιτροπή αποκτά το ΜέΡΑ25

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας