Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μείωση του πληθυσμού κατά 414.000 τα έτη 2011-2019
ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μείωση του πληθυσμού κατά 414.000 τα έτη 2011-2019

  • A-
  • A+

Τη 10η Ιουλίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (η Eurostat) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου την 1.1.2020 καθώς και τις γεννήσεις και τους θανάτους στα κράτη αυτά το 2019. Με βάση τα στοιχεία αυτά και τα αντίστοιχα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας για τον πληθυσμό την 1.1. των ετών 2011-2019 και τις γεννήσεις και τους θανάτους τα έτη 2011-2018 εξετάζουμε στο άρθρο αυτό την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μας την περίοδο 2011-2020.

Πριν προχωρήσουμε πρέπει να σημειώσουμε ότι από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο πληθυσμός της χώρας αυξανόταν συνεχώς μέχρι και την 1.1.2013, έτος στο οποίο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του. Η αύξηση αυτή οφείλεται από τη μια μεριά στη φυσική μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) και από την άλλη στην καθαρή εισροή ή εκροή πληθυσμού (εισροή μείον εκροή).

Δυστυχώς η φυσική αύξηση του πληθυσμού λόγω μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων μετατράπηκε σε φυσική μείωση την εξαετία 1998-2002 και επανήλθε χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές τα έτη 2004-2010. Από το 1990 μέχρι το 2010 η αύξηση του πληθυσμού οφειλόταν κυρίως στην καθαρή εισροή πληθυσμού. Για την πορεία του δημογραφικού μας προβλήματος έχω δημοσιεύει πλήθος άρθρων (βλέπε σχετικά και τον ιστότοπο https://manolisdrettakis.gr/). Από το 2011 όμως άρχισε και συνεχίζεται η μείωση του πληθυσμού της χώρας. Η εξέλιξη αυτή και οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται δίνονται στον Πίνακα.

Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνεται ο πληθυσμός της χώρας την 1.1. των ετών 2011-2020, στη 2η στήλη οι γεννήσεις, στην 3η οι θάνατοι, στη 4η η φυσική μείωση του πληθυσμού και στην 5η η καθαρή εκροή ή εισροή πληθυσμού (τα μεταναστευτικά ρεύματα) τα έτη 2011-2019. Στην 1η στήλη της τελευταίας γραμμής του Πίνακα δίνεται η μείωση του πληθυσμού την περίοδο 2011-2019, στη 2η στήλη το σύνολο των γεννήσεων την ίδια περίοδο, στην 3η το σύνολο των θανάτων, στην 4η η συνολική φυσική μείωση του πληθυσμού και στην τελευταία τα μεταναστευτικά ρεύματα, δηλαδή η διαφορά εισροής-εκροής πληθυσμού.

Από τον Πίνακα αυτόν φαίνεται ότι την περίοδο 2011-2019:

● Ο πληθυσμός της χώρας (με διαφορετικούς ρυθμούς) μειωνόταν συνεχώς. Η συνολική μείωσή του την περίοδο αυτή ανερχόταν σε 413.692 και οφείλεται από τη μια μεριά στην υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων κατά 226.549 και στην καθαρή εκροή πληθυσμού κατά 187.143.

● Η υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων ήταν συνεχής (με διαφορετικούς ρυθμούς εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών μεταβολής των γεννήσεων και των θανάτων). Πιο συγκεκριμένα την πενταετία 2011-2015 οι θάνατοι ξεπερνούσαν τις γεννήσεις κατά 17.900 κατά μέσο όρο τον χρόνο, ενώ την τετραετία 2016-2019 κατά 34.250.

● Η καθαρή εκροή πληθυσμού κατά 187.143 οφείλεται από τη μια μεριά στην καθαρή εκροή (τη νέα μετανάστευση) κατά 265.400 την πενταετία 2011-2015 και στην καθαρή εισροή πληθυσμού κατά 62.900 την τετραετία 2016-2019, η οποία μετρίασε τη μείωση του πληθυσμού που οφειλόταν στη μεγάλη φυσική μείωσή του.

Η τραγική αυτή κατάληξη της πορείας του πληθυσμού της χώρας οφείλεται στη μη λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μας προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. την περίοδο 1990-1993 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το πρόβλημα αυτό.

Καμιά από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν έλαβε τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονταν στο πόρισμά αυτό. Νέο πόρισμα για το πρόβλημα αυτό συζητήθηκε στα τέλη της διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά ούτε και αυτή η κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα την περίοδο 2015-2019, με αποτέλεσμα το 2019 οι γεννήσεις να φτάσουν στο διαχρονικά κατώτερο επίπεδο, οι δε θάνατοι στο ανώτερο επίπεδό τους. Η συνέχιση της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων για τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας μας εγκυμονεί πολλαπλούς σοβαρούς κινδύνους.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στα τεστ
Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν από τις 29 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου με υπερδιπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στα τεστ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποβαθμίζεται συνεχώς η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές και άλλοι, σε δηλώσεις τους σχετικά με τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, περιορίζονται στο τι συμβαίνει στη χώρα μας, χωρίς τις περισσότερες φορές...
Υποβαθμίζεται συνεχώς η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολύ μεγάλες διαφορές στη θνησιμότητα από κορονοϊό στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Δεν θα εξετάσουμε τα κρούσματα διότι -όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα μας- είναι άγνωστος ο πραγματικός αριθμός τους, δεδομένου ότι δεν γίνονται δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ στο σύνολο του...
Πολύ μεγάλες διαφορές στη θνησιμότητα από κορονοϊό στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους και στα παιδιά τους
Ο καθηγητής Δημογραφίας Βύρων Κοτζαμάνης στο τελευταίο τεύχος του δελτίου που εκδίδει «Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνει:
Ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους και στα παιδιά τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ε.Ε.: προϋπολογισμός διεύρυνσης της ανισότητας Βορείων-Νοτίων
Αν τελικά το ποσοστό το οποίο θα αντιπροσωπεύει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. στο ΑΕΠ των 27 κρατών-μελών της δεν αυξηθεί ώστε να καλύψει το έλλειμμα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και αν περικοπούν τα...
Ε.Ε.: προϋπολογισμός διεύρυνσης της ανισότητας Βορείων-Νοτίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας η απογραφή 2021
Το 2021, εκτός από τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι και έτος απογραφής του πληθυσμού. Η απογραφή αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας.
Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας η απογραφή 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας