Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος κορυφής: ακόμη μια χαμένη ευκαιρία;
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνοδος κορυφής: ακόμη μια χαμένη ευκαιρία;

  • A-
  • A+

Το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα βλέμματα όλων μας, των κρατών-μελών, των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων πολιτών, είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος αυτή των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι μια συνηθισμένη σύναξη στην ετήσια ατζέντα, αλλά είναι η στιγμή κατά την οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Πρόκειται για τη σύνοδο κατά την οποία η Ε.Ε. θα αποφασίσει να ιδρυθεί ως πολιτικό υποκείμενο!

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το θέμα της διαβούλευσης είναι η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται στην πολιτικο-δημοσιογραφική γλώσσα ο δημοσιονομικός θεσμός ο οποίος θα αναλάβει το πολιτικό έργο και την αποστολή (Aufgabe γερμανιστί) να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας. Επαναλαμβάνω ότι κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί και ενδεχομένως θα αποφασιστεί η ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης (αυτό στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και γραφειοκρατικής διάστασης), αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει την ιστορική απόφαση να ιδρυθεί ως πολιτικό υποκείμενο.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα (έχουν διανυθεί ήδη δύο δεκαετίες αυτού του αιώνα) μπορεί να υπάρξει μόνον ως «Ευρώπη», δηλαδή ως η συνείδηση της οικουμένης, της παγκόσμιας πολιτικής κοινωνίας, και δεύτερον, κατά συνέπεια η θεσμοθέτηση ενός ταμείου ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης δεν είναι γραφειοκρατική υπόθεση. Είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα.

Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ενωση (και τα κράτη-μέλη που τη συγκροτούν) θα βρεθεί το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου 2020 μπροστά σ’ ένα αδιέξοδο το οποίο η ίδια έχει κατασκευάσει. Καλείται να λάβει μια πολιτική απόφαση για το μείζον ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόβλημα της επιβίωσης των λαών και των πολιτών, ενώ η ίδια λειτουργεί ως εντολοδόχος εξωθεσμικών και εξω-πολιτικών κέντρων.

Αρνείται και δεν μπορεί να συγκροτηθεί ως πολιτικό υποκείμενο. Επί μία δεκαετία μετά τη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας φάσης, η πνευματική και η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας στον ευρωπαϊκό χώρο έθετε το ζήτημα για «περισσότερη Ευρώπη» (Mehr Europa γερμανιστί).

Ο εγκλωβισμός όμως των «Βρυξελλών» στο σύστημα της χρηματοπιστωτικής διαχείρισης του χρήματος δεν άφησε περιθώρια σε όλους εμάς, τους διανοούμενους στην Ευρώπη, να σκεφτούμε διαφορετικά. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η σύγχρονη πνευματική διαμάχη δεν είναι ανάμεσα στους πολιτικούς και τους διανοούμενους, αλλά ανάμεσα στην ελεύθερη σκέψη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαχείρισης του χρήματος.

Για να επανέλθουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών προσέρχονται σε μία διαβούλευση, σε μία διαπραγμάτευση η οποία δεν θέτει τα πραγματολογικά πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης, αλλά αντιθέτως συναλλάσσονται στο πλαίσιο της εργαλειακής λογικής του «ιδίου συμφέροντος».

Είναι λογικό, από εργαλειακής απόψεως, η Ολλανδία να μην έχει τίποτα κοινό με την Ελλάδα, ή η Αυστρία με την Ισπανία, μολονότι όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στο ευρωπαϊκό σπίτι. Ανήκουν στη γραφειοκρατία των «Βρυξελλών» και όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή στην Ευρώπη!

Οπότε, η αδυναμία να ιδρυθεί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν οφείλεται σε μια κάποια εσωτερική διαμάχη των κρατών-μελών (βλ. τις χώρες του Βορρά κ.λπ.), αλλά εξαρτάται από τον ριζικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης από εταιρικό σχήμα των «Βρυξελλών» σε δημιουργικό πολιτικό υποκείμενο.

Και η διαπίστωσή μου αυτή οδηγεί στο εξής λογικό συμπέρασμα: όταν μία γραφειοκρατική και τεχνοκρατική εταιρεία όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση στην εποχή της πανδημίας δεν μπορεί να λάβει την ιστορική πολιτική απόφαση της πολιτικής αλληλεγγύης για ολόκληρη την Ευρώπη, τότε αυτή η οντότητα έχει πλήρως αποξενωθεί από τα οράματα των ευρωπαϊκών λαών.

* Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρήτρα κοινής λογικής
Τα δεδομένα που έχουμε για την τρέχουσα δεκαετία επιβάλλουν γενναίες αποφάσεις και ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
Ρήτρα κοινής λογικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλοκαιρινό ξεγύμνωμα
Στις υγρές νύχτες των Βρυξελλών, 20 χιλιόμετρα από εκεί που δύο αιώνες πριν συγκρούστηκαν οι τρεις μεγαλύτεροι στρατοί της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό όραμα έζησε το δικό του Βατερλό.
Καλοκαιρινό ξεγύμνωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις
Το βασικό ερώτημα για την ελληνική οικονομία είναι αν η αναπτυξιακή στόχευση που θα υπηρετείται από αυτούς τους πόρους θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή παρένθεση
Στρατηγική στροφή ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ειδικού σκοπού και προσδιορισμένης χρονικής διάρκειας; Το ερώτημα αφορά την απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ανοιχτή παρένθεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
Την ώρα που η πανδημία πλήττει καίρια την εξαγωγική στρατηγική της Γερμανίας και η Ε.Ε.-ευρωζώνη καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος για το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη...
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας