• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 34.5°C
  0 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 34.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.0°C / 32.0°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 29.2°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.3°C
  3 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.1°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 27.2°C / 37.4°C
  2 BF
  22%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 27.5°C / 35.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 25.8°C / 31.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.9°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 31.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 32.1°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  32%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνοδος κορυφής: ακόμη μια χαμένη ευκαιρία;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα βλέμματα όλων μας, των κρατών-μελών, των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων πολιτών, είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος αυτή των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι μια συνηθισμένη σύναξη στην ετήσια ατζέντα, αλλά είναι η στιγμή κατά την οποία η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Πρόκειται για τη σύνοδο κατά την οποία η Ε.Ε. θα αποφασίσει να ιδρυθεί ως πολιτικό υποκείμενο!

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το θέμα της διαβούλευσης είναι η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται στην πολιτικο-δημοσιογραφική γλώσσα ο δημοσιονομικός θεσμός ο οποίος θα αναλάβει το πολιτικό έργο και την αποστολή (Aufgabe γερμανιστί) να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας. Επαναλαμβάνω ότι κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί και ενδεχομένως θα αποφασιστεί η ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης (αυτό στο πλαίσιο της δημοσιονομικής και γραφειοκρατικής διάστασης), αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει την ιστορική απόφαση να ιδρυθεί ως πολιτικό υποκείμενο.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα (έχουν διανυθεί ήδη δύο δεκαετίες αυτού του αιώνα) μπορεί να υπάρξει μόνον ως «Ευρώπη», δηλαδή ως η συνείδηση της οικουμένης, της παγκόσμιας πολιτικής κοινωνίας, και δεύτερον, κατά συνέπεια η θεσμοθέτηση ενός ταμείου ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης δεν είναι γραφειοκρατική υπόθεση. Είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα.

Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ενωση (και τα κράτη-μέλη που τη συγκροτούν) θα βρεθεί το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου 2020 μπροστά σ’ ένα αδιέξοδο το οποίο η ίδια έχει κατασκευάσει. Καλείται να λάβει μια πολιτική απόφαση για το μείζον ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόβλημα της επιβίωσης των λαών και των πολιτών, ενώ η ίδια λειτουργεί ως εντολοδόχος εξωθεσμικών και εξω-πολιτικών κέντρων.

Αρνείται και δεν μπορεί να συγκροτηθεί ως πολιτικό υποκείμενο. Επί μία δεκαετία μετά τη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας φάσης, η πνευματική και η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας στον ευρωπαϊκό χώρο έθετε το ζήτημα για «περισσότερη Ευρώπη» (Mehr Europa γερμανιστί).

Ο εγκλωβισμός όμως των «Βρυξελλών» στο σύστημα της χρηματοπιστωτικής διαχείρισης του χρήματος δεν άφησε περιθώρια σε όλους εμάς, τους διανοούμενους στην Ευρώπη, να σκεφτούμε διαφορετικά. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η σύγχρονη πνευματική διαμάχη δεν είναι ανάμεσα στους πολιτικούς και τους διανοούμενους, αλλά ανάμεσα στην ελεύθερη σκέψη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαχείρισης του χρήματος.

Για να επανέλθουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών προσέρχονται σε μία διαβούλευση, σε μία διαπραγμάτευση η οποία δεν θέτει τα πραγματολογικά πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης, αλλά αντιθέτως συναλλάσσονται στο πλαίσιο της εργαλειακής λογικής του «ιδίου συμφέροντος».

Είναι λογικό, από εργαλειακής απόψεως, η Ολλανδία να μην έχει τίποτα κοινό με την Ελλάδα, ή η Αυστρία με την Ισπανία, μολονότι όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στο ευρωπαϊκό σπίτι. Ανήκουν στη γραφειοκρατία των «Βρυξελλών» και όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή στην Ευρώπη!

Οπότε, η αδυναμία να ιδρυθεί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν οφείλεται σε μια κάποια εσωτερική διαμάχη των κρατών-μελών (βλ. τις χώρες του Βορρά κ.λπ.), αλλά εξαρτάται από τον ριζικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης από εταιρικό σχήμα των «Βρυξελλών» σε δημιουργικό πολιτικό υποκείμενο.

Και η διαπίστωσή μου αυτή οδηγεί στο εξής λογικό συμπέρασμα: όταν μία γραφειοκρατική και τεχνοκρατική εταιρεία όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση στην εποχή της πανδημίας δεν μπορεί να λάβει την ιστορική πολιτική απόφαση της πολιτικής αλληλεγγύης για ολόκληρη την Ευρώπη, τότε αυτή η οντότητα έχει πλήρως αποξενωθεί από τα οράματα των ευρωπαϊκών λαών.

* Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Υστερόγραφα του 1991…
Το 1991 η τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα των 12 έβλεπε τη δυναμική της εμβάθυνσης της ενοποίησης ως στρατηγικό πλεονέκτημα.
Υστερόγραφα του 1991…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η ανάγκη της Τουρκίας να εξασφαλίσει ομαλό πολιτικό περιβάλλον σχέσεων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενόψει των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας...
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
Εξαρχής θα πρέπει να τονιστεί ότι ο θεωρητικο-πολιτικός διάλογος που διεξάγεται στη χώρα μας για το πώς θα διαχειριστούμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δημιουργικός και δεν εγκλωβίζεται σε στείρες...
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας