Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης
DREAMSTIME

Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης

  • A-
  • A+

Η στρατιωτική κλιμάκωση στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, της οποίας γίναμε όλοι θεατές αυτές τις μέρες, ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου προς την κατεύθυνση του οικισμού Μοβσές στην περιοχή Ταβούς, επί της συνοριογραμμής των δυο χωρών και οφείλεται στην παραβίαση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από το Αζερμπαϊτζάν. Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που καταγράφηκε όχι στην γραμμή επαφής, αλλά στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης. 

Η αζερική πλευρά επιτέθηκε εναντίον της θέσης μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εντός της εδαφικής κυριαρχίας της Αρμενίας. Το βράδυ η αζερική πλευρά ξανάρχισε να πυροβολεί προς τις ίδιες θέσεις μάχης, χρησιμοποιώντας όλμο 82 χιλιοστών και άρμα μάχης. Καθ 'όλη την διάρκεια της νύχτας οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, κάθε φορά με διαφορετική ένταση. 

Όλες οι προσπάθειες του αντιπάλου αποκρούστηκαν επιτυχώς και εξουδετερώθηκαν από τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας. Το πρωί, στις 13 Ιουλίου, ο αντίπαλος ξανάρχισε τις προκλητικές ενέργειες, συνεχίζοντας να πυροβολεί προς την κατεύθυνση των Αρμενικών θέσεων, χρησιμοποιώντας όλμους 120 χιλιοστών, πυροβολικό των 152 χιλιοστών, επιθετικά μη επανδρωμένα και άλλα όπλα. Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας έδωσαν επαρκή απάντηση.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ότι οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πυροβολούν προς την κατεύθυνση των αζερικών οικισμών. Στοχοποιούνται μόνον οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα τεχνικά μέσα των αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η αζερική πλευρά είχε στοχοποιήσει τις αστικές εγκαταστάσεις των οικισμών Μπέρντ / Berd,  Μοβσές / Movses και Τσινάρ / Chinar. 

Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν έχει ακολουθήσει επανειλημμένα μια πολιτική που αποσκοπεί στην διατήρηση της έντασης σε διάφορα σημεία των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, επεκτείνοντας σταδιακά τα γεωγραφικά όρια και περιλαμβάνοντας επίσης το τμήμα του Ναχιτσεβάν, στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Είναι άλλωστε συνεχείς οι δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, ότι το Ερεβάν, Ζανγκεζούρ και το Σεβάν «είναι οι ιστορικές μας περιοχές και πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα εδάφη στους αζέρους», «αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος τον οποίο πρέπει σταδιακά να φτάσουμε» και παρόμοιες εκφράσεις και παράλογες δηλώσεις με πολεμική ρητορική, κάνουν φανερή την πρόθεση νέων επιθέσεων, κάτι το οποίο παρουσιάζεται στην κοινωνία τους ως ένα μεγάλο επίτευγμα, από διάφορους αζερικούς πολιτικούς κύκλους. Είναι κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Οι προκλητικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν έρχονται σε απευθείας αντίθεση με το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την κήρυξη της παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού και καταδεικνύουν τις πολεμικές και μη εποικοδομητικές πρακτικές του Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Είναι γελοία και εξαιρετικά ανησυχητική σε αυτή την κατάσταση, η άκρως προκατειλημμένη στάση της Τουρκίας, η οποία ξεκάθαρα εκφράστηκε στη δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Στη δήλωση αυτή, η Τουρκία, εκφράζει την άνευ όρων υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, προβάλλοντας αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες κατά της Αρμενίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο, σε καμία διεθνή πλατφόρμα, σχετικά με το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ  και πρωτίστως στην πλατφόρμα του ΟΑΣΕ. 

Από την αρχή της έναρξης του στρατιωτικού συμβάντος, η Αρμενική πλευρά βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους Συμπροέδρους της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ, με τους ανώτατους εκπροσώπους των Συμπροεδρευόντων χωρών και με τον προσωπικό απεσταλμένο του Προέδρου του ΟΑΣΕ. Η Αρμενική πλευρά απευθύνει έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Οι προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν είναι εξαιρετικά καταδικαστέες, ενώ η προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμβαίνει  στις συγκρούσεις στις γειτονικές της περιοχές, έχουν ήδη οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας και την εξάπλωση της αστάθειας στις περιοχές αυτές.  

Καταδικάζουμε έντονα τις προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή μας και επιβεβαιώνουμε, ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας θα συνεχίσει με συνέπεια να υποστηρίζει τις θέσεις που αποσκοπούν στην διατήρηση και ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της. 

 

*Σχόλιο του Έκτακτου και Πληρεξούσιου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Δημοκρατία της Ελλάδας κυρίου Φατέι Τσαρτσογλιάν / Fadey Charchoghlyan σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρμενία: Γίναμε θεατές της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν
Παρά τα παγκόσμια μέτρα για την καταπολέμηση της επικίνδυνης πανδημίας και προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή του λαού από τις εσωτερικές πολιτικές τριβές και συνεχείς αποτυχίες της χώρας τους, οι Ένοπλες...
Αρμενία: Γίναμε θεατές της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θέση του Αζερμπαϊτζάν στη διένεξη με την Αρμενία
Στις 12 Ιουλίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας επιτέθηκαν, χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, στις θέσεις με κατεύθυνση την περιοχή Τοβούζ του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των κρατικών συνόρων με την Αρμενία
Η θέση του Αζερμπαϊτζάν στη διένεξη με την Αρμενία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει εντείνει την εκστρατεία του για την επιβολή του στον παγκόσμιο μουσουλμανικό χώρο εν είδει προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων των πρώην οθωμανικών περιοχών ενέργεια που θεωρει καθήκον...
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας του Ερεβάν
Οι περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχουν τα δικά τους σύμβολα, μνημεία και χαρακτηριστικές τοποθεσίες. Όποιος ταξιδέψει μέχρι το Ερεβάν της μαρτυρικής Αρμενίας, πρέπει να ανεβεί μέχρι ψηλά στο λόφο...
Στο μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας του Ερεβάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
101 χρόνια φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Οταν η Τουρκία αμφισβητεί την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι λαοί της περιοχής κινδυνεύουν να ξαναζήσουν τα χειρότερα εγκλήματα του παρελθόντος. Η αμφισβήτηση κάθε...
101 χρόνια φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία
Το είχαμε ξεχάσει. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αρμενικός θύλακος στο Αζερμπαϊτζάν. Οι πόλεμοι όμως είναι σαν τα τραύματα: μπορεί να τα έχεις για χρόνια ξεχάσει, αλλά αυτά δεν σε ξεχνάνε ποτέ∙ κάποια στιγμή σε...
Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας