• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 25.6°C
  0 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 27.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κλέψας τον ρότσον θα φάει κλώτσον

 • A-
 • A+

Δυο χρόνια το μυαλό πηγαινοερχόταν στη Λευκωσία, σ’ έναν παράδρομο της οδού Λήδρας, εκεί που αναπνέει η μνήμη της Λευκωσίας. Στο τσαγκαράδικο του Αχιλλέα, που, κατά τον ίδιο, είναι ένα από τα δέκα αξιοθέατα της παλιάς πόλης. Αχιλλέας θεραπευτής υποδημάτων, έτσι καταγράφει την αναφορά στο δικό του μαγαζί ο πανέξυπνος τσαγκάρης, που συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμά του από το 1947.

Στενό το μαγαζί, οι παροιμιακού τύπου εκφράσεις όμως που στεφανώνουν την είσοδο αποτυπώνουν τη λαϊκή σοφία που χάνεται κάτω από τη σκόνη του δρομαίου ορθολογισμού. Ωρες ώρες δημιουργείται η εντύπωση πως η εκπαίδευση χρειάστηκε να ιππεύσει το άλογο της επιστήμης, για να αντιληφθεί πως, τελικά, κάτω από την κρούστα πολιτισμικών και ηθικών αξιών υπάρχουν αλήθειες με τις οποίες οι λαϊκοί άνθρωποι, οι κοινοί πολίτες συνελόντι ειπείν, πορεύτηκαν στη ζωή τους. Ενας από αυτούς και ο Αχιλλέας, ο συμπαθής θεραπευτής υποδημάτων της Λευκωσίας.

Στην πρόσοψη του τσαγκαράδικου, στον στενό δρόμο, εντυπωσιάζει η επιγραφή «Ο κλέψας τον ρότσον θα φάει κλώτσον». Δεν γνώριζα την έκφραση, θεώρησα πως θα είναι παροιμιακού τύπου έκφραση της Κύπρου. Είχε ρυθμό, ποιητικότητα και αναδυόταν ένα ηθικό αξίωμα που διέτρεχε την καθημερινότητα των μελών μιας κοινοτικής ομάδας. Ρότσος ή ρότσα είναι η πέτρα στην κυπριακή διάλεκτο, που στόλιζε την πρόσοψη του μαγαζιού.

Μια πέτρα ξεχωριστή που αποτελούσε συστατικό στοιχείο του μαγαζιού. Για αρκετό διάστημα ο ρότσος παρέμεινε στη θέση του. Ωστόσο, οι εποχές άλλαξαν, αμφισβητείται ακόμη και ο ρότσος όταν εκτίθεται στον δημόσιο χώρο. Κάποιοι τον απαλλοτρίωσαν, τον έκλεψαν, προς μεγάλη απογοήτευση του λαϊκού τεχνίτη, του Αχιλλέα. Ευθύς ανάρτησε πινακίδα με την ειρημμένη φράση.

Οποιος τον έκλεψε, θα φάει κλώτσον, θα τιμωρηθεί. Αυτή ήταν η πρόθεσή του. Αποτύπωσε την πολιτισμική και κοινωνική εμπειρία του στην ποιητική αυτή φράση, ως μια έμμεση προειδοποίηση όσων έκλεψαν. Ο Αχιλλέας γνωρίζει πως οι εποχές δεν είναι ίδιες. Πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι κλέφτες δεν έχουν ηθικές αναστολές ούτε αποτρέπονται από παροιμιακές φράσεις ή και από νόμους.

Ο κλέψας αδιαφορεί για τον κλώτσον, τη δημόσια διαπόμπευση. Η κλεψιά έχει νομιμοποιηθεί με νόμους, καθώς επιβάλλονται μονομερείς δραστικές μειώσεις μισθών στους αδύναμους. Οσοι δημιουργούν τους νόμους επιφυλάσσουν την ατιμωρησία για τους εαυτούς τους. Εχουν οργανώσει σύγχρονους λαβύρινθους, όπου οι κλέψαντες Μινώταυροι έχουν αποκτήσει οικειότητα με την αποφυγή του κλώτσου.

Ο Αχιλλέας κρατάει το τσαγκαράδικο κόντρα στους καιρούς. Θυμάται και νοσταλγεί την εποχή που δεν υπήρχε η πράσινη γραμμή στην πόλη του. Ισως κρατάει το κατάστημα προσδοκώντας στον κλώτσον που θα ενώσει ξανά τη γειτονιά του. Τον κλώτσον σ’ αυτούς που έκλεψαν τον ρότσον της μνήμης του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιώτευση
Η ιδιώτευση βρίσκεται σε διάσταση με τη διαρκή αναζήτηση της συλλογικότητας. Μεταφέρει η λέξη την ανάγκη για εστίαση στο άτομο και την απομάκρυνση από διεκδικήσεις όπου το άτομο γίνεται μέρος του «εμείς».
Ιδιώτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι μια διατροφική πρόταση, πρωτίστως για πρωινό. Και όχι μόνο. Ηταν η τροφή, κατά κανόνα, των φτωχών στρωμάτων. Μια απλή συνταγή, που εντάσσεται στην τακτική της οικιακής οικονομίας των...
Κουρκούτι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμήχανη Ανάσταση
Το Μεγαλοβδόμαδο, ιδίως από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, οι εκκλησιές γέμισαν. Με αποκορύφωση στην περιφορά των επιταφίων.
Αμήχανη Ανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοπεποίθηση
Επανέρχεται ένα ζήτημα που οδήγησε σε στρεβλή ένταξη των εσωτερικών μεταναστών στις πόλεις. Ενοχοποιήθηκε η αγροτική καταγωγή. Θεωρήθηκε μειονέκτημα, αν όχι στίγμα, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κίνημα του...
Αυτοπεποίθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από Αύγουστο χειμώνα
Ο χειμώνας απέχει πολύ από τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι άνθρωποι της υπαίθρου –αλλά και της πόλης στο πρόσφατο παρελθόν– γνώριζαν την αξία της έγκαιρης προετοιμασίας. Οφειλαν να κόψουν και να ντανιάσουν τα...
Από Αύγουστο χειμώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας