• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  79%
dreamstime.com

Η οικονομία των μαγκωμένων και η οικονομία των προνοητικών

 • A-
 • A+

Πίσω από δύο πόρτες βρίσκονται δύο πανομοιότυπες οικονομίες, με ετήσιο ΑΕΠ 200 δις και μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό.

Πίσω από την πόρτα Α, βρίσκεται «Η οικονομία των μαγκωμένων».

Πίσω από την πόρτα Β, «Η οικονομία των προνοητικών».

Ανοίγοντας την πόρτα Α, βλέπουμε μία χώρα στην οποία εφαρμόζονται πενιχρά μέτρα στήριξης.

Αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών, επιδόματα που καλύπτουν τα έξοδα μερικών ημερών, προγράμματα δανειοδότησης που αποκλείουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων αλλά και που όπου χορηγούνται, δημιουργούν περισσότερα μελλοντικά προβλήματα από όσα λύνουν. Η οικονομία από ένα σημείο και μετά, αφήνεται στην τύχη της «κι έχει ο Θεός».

Πίσω από την πόρτα Β, βλέπουμε να διατίθενται μεταξύ άλλων, 6 δις σε επιδοτήσεις προς τους μικρομεσαίους.

Μετά από έναν χρόνο:

Στην «οικονομία των μαγκωμένων», το ΑΕΠ πέφτει κατά 40 δις που ισοδυναμεί με ύφεση 20%.

Η απώλεια εσόδων και εισφορών για το κράτος είναι 20 δις, και το σημαντικότερο, ένα μέρος της απώλειας είναι μόνιμο γιατί αφορά επιχειρήσεις και θέσεις εργασίες που χάνονται για πάντα.

Στην «οικονομία των προνοητικών», τα 6 δις των επιδοτήσεων τροφοδοτούν 24 δις οικονομικής δραστηριότητας. Το κράτος, με τη διανομή επιδοτήσεων στους «μικρούς», εξασφαλίζει τα μεγαλύτερα δυνατά πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Εκείνο που έχουν εμπεδώσει στην «οικονομία των προνοητικών», είναι το εξής αυτονόητο: αν δώσεις ρευστότητα σε αυτόν που έχει την πιο επείγουσα ανάγκη, θα την ξοδέψει άμεσα. Εκείνο είναι που έχει περισσότερο ανάγκη η οικονομία τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η ύφεση της «οικονομίας των προνοητικών», περιορίζεται στα 16 δις (40-24) που είναι 8% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή είναι καλύτερη από τις περισσότερες χώρες της ηπείρου. Η απώλεια εσόδων και εισφορών είναι 8 αντί για 20 δις, ένω το συνολικό κόστος για το κράτος είναι 6 δις (επιδοτήσεις) + 8 δις (απώλεια εσόδων) = 14 δις, που είναι λιγότερα από τα 20 δις των “μαγκωμένων”. Επιπλέον, η απώλεια εσόδων αφορά στο πρώτο έτος μόνο, γιατί οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίες που χάνονται περιορίζονται στο ελάχιστο.

Ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στην οικονομία των μαγκωμένων και την οικονομία των προνοητικών;

Στους μαγκωμένους, δεν υπάρχει άτομο σε καίρια θέση που να μπορεί ή να θέλει να αντιληφθεί τη βαθειά εξάρτηση τα χώρας από τους μικρομεσαίους. Οι ιθύνοντες αν και βλέπουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, γνωστές για την ανεπτυγμένη τους αντίληψη μαθηματικής αρμονίας, να θεσπίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή γενναιόδωρες επιδοτήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (9.000 € με 15.000 €, και 16.500 € [2.000.000 ‎¥‎] αντίστοιχα), με το άλλοθι ότι «είναι χώρες με περισσότερους πόρους», δεν κοιτάζουν παραπέρα. Εξάλλου, το γεγονός ότι οι μισθοί των ιθυνόντων είναι επαρκείς και εξασφαλισμένοι, δεν τους επιτρέπει να μπουν νοητικά στη θέση των ανθρώπων της "ελεύθερης αγοράς".

Στην «οικονομία των προνοητικών» απεναντίας, οι ιθύνοντες, όχι μόνο καταλάβαινουν και μπαίνουν στη θέση των ανθρώπων «της ελεύθερης αγοράς», αλλά σχεδιάζουν παραπέρα. Έχοντας διαρκώς υπόψη ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, δημιουργούν συμμαχίες με άλλες χώρες και ασκούν πιέσεις στην υπερεθνική κεντρική τους τράπεζα, να προχωρήσει σε απευθείας έκδοση και διανομή νομίσματος στους πολίτες, στην πραγματική οικονομία. Αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι τόσο πεσμένη, που και μεγάλη ποσότητα νομίσματος να κοπεί και να μοιραστεί, δεν θα προκαλέσει πληθωρισμό.

Μετά από 10 χρόνια:

Η οικονομία των μαγκωμένων έχει φορτωθεί άλλα 110 δις σε δημόσιο χρέος. Με νύχια και με δόντια κρατιέται πάνω από στην επιφάνεια.

Έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις, με την κάθε μία να πέφτει κακήν κακώς.

Η «οικονομία των προνοητικών» αντιθέτως, ανακάμπτει πλήρως μετά από 2 χρόνια.

Υ.Γ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Και ίσως να είναι ακόμη πιο δύσκολο στην εποχή μας, όπου διάφορες ‘αφύσικες’ καταστάσεις, φαίνεται ότι θα ανατρέπουν και τους πιο προνοητικούς σχεδιασμούς. Αν κάτι έχει σημαντική δόση αλήθειας όμως, είναι ότι οι ακριβέστερες προβλέψεις διαχρονικά, είναι εκείνες που στηρίζονται στην υφιστάμενη εικόνα και τάση.

* Οικονομικός αναλυτής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός του 2015
Ο υπουργός Οικονομικών ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού, προσπαθεί στο εισαγωγικό σημείωμά του στην Εισηγητική Εκθεση γα τον Προϋπολογισμό του 2015 να παρουσιάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας...
Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός του 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διολίσθηση
Από μια άποψη, η απώλεια και της ειρήνης δεν είναι παρά φυσικό επακόλουθο μιας τέτοιας πορείας. Σε συνθήκες διαρκούς διολίσθησης, έρχεται και κάποιος πιο κυνικός που προκαλεί απότομη υποτίμηση κάθε αξίας.
Διολίσθηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί προϋπολογισμού και ανεξαρτησίας
Η παρουσίαση του προϋπολογισμού ήταν παλιά κάτι σαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μαζί, του οικονομικού ρεπορτάζ, με συζητήσεις, αναλύσεις, ρεπορτάζ και αφορμή για ανάκριση του υπουργού Οικονομικών
Περί προϋπολογισμού και ανεξαρτησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζωτικές οικονομικές βραχυγραφίες (PPP, GNP)
Στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε με δύο ζωτικές έννοιες της οικονομικής καθημερινότητας, το ΑΕΠ-Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GNP-Gross Νational Product) και την Ισοτιμία/Ισοδυναμία Αγοραστικής Δύναμης...
Ζωτικές οικονομικές βραχυγραφίες (PPP, GNP)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας