• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 23.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 22.4°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 25.8°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.1°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.3°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 25.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
EUROKINISSIΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιοι «αξιωματούχοι» υπέγραφαν για τα συμφέροντα της Novartis;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένο το εύρος και το βάθος της γελοιότητας του κυρίαρχου και βαθιά διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος σε αυτή τη χώρα, η αναγωγή κρίσιμων σημείων (αυτών που τους αφορούν άμεσα) του κειμένου της δικαστικής απόφασης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Νovartis και αμερικανικών αρχών, σε ζήτημα… μεταφραστικό(!)

Τι είναι ο «ξένος αξιωματούχος» (foreign official); Είναι οι γιατροί που (ας το δεχτούμε και ας το αναγνωρίσουμε επιτέλους), στην πλειονότητά τους, παγίως και ποικιλοτρόπως, χειραγωγούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ως ενδιάμεσοι στην προώθηση των προϊόντων τους στους χρήστες, ή τα μέλη των κυβερνήσεων και τα επιτελεία τους - για μια περίοδο, μάλιστα, που χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ 2012 και αρχές 2015; Οταν, δηλαδή, ήταν υπουργοί Υγείας όλοι οι εν προκειμένω κατηγορούμενοι - υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων; (Κάποιοι, μάλιστα, και πιο πριν).

Πώς θα μπορούσαν οι όποιοι, έστω χειραγωγούμενοι, γιατροί και οι ενώσεις τους, τα διαπλεκόμενα πανεπιστήμια κ.λπ., να επηρεάσουν τις ακολουθούμενες επίσημες πολιτικές αν όχι μέσω των «κυβερνητικών αξιωματούχων», δηλαδή, των υπουργών και των επιτελείων τους; Αντί, λοιπόν, να προσφύγουμε στο όποιο αγγλοελληνικό λεξικό (ψάχνοντας να βρούμε πού ο γιατρός μεταφράζεται ως official), ας ανατρέξουμε στο «λεξικό» των πραγματικών γεγονότων.

Στην Ελλάδα που ζούμε, δεν υπήρχε περίπτωση να βγει στην επιφάνεια το «σκάνδαλο Novartis» (που δεν αφορά, φυσικά, μόνο τις πρακτικές αυτής της εταιρείας, αλλά τον τρόπο ύπαρξης και λειτουργίας όλων των φαρμακοβιομηχανιών, ξένων και ελληνικών), αν δεν είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ, από την εκεί Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η δικαστική δίωξη της Novartis για αθέμιτες πρακτικές της, που, εν προκειμένω, «το ’χε φέρει η μοίρα» να επικεντρώνονται σε πρακτικές της, μέσω της Novartis Hellas, στην Ελλάδα και οι οποίες επηρέαζαν αμερικανικά συμφέροντα.

Ο λόγος ήταν ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών όπου οι τιμές των φαρμάκων διαμορφώνουν τον μέσο όρο από τον οποίο συγκροτείται ο δείκτης τιμολόγησης για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και οι δραστηριότητες κερδοφορίας της Novartis, μέσω του (γνωστού, πλέον, με ποιον τρόπο) επηρεασμού των foreign officials, είχαν ως αποτέλεσμα αλλαγές προς όφελός της ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, με τρόπο που θίγονταν αμερικανικά μονοπωλιακά συμφέροντα. Ηταν αυτά τα συμφέροντα και όχι η όποια «προστασία των καταναλωτών» που κίνησε το αμερικανικό ενδιαφέρον.

Ηταν γι’ αυτό που έκανε τις ανακρίσεις του το FBI, που κλήθηκαν ή «προσφέρθηκαν» οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» κ.λπ., και που «διέρρευσε» όλη αυτή η πληροφορία, η οποία ανατάραξε το εγχώριο πολιτικό σκηνικό και έβγαλε στην επιφάνεια, ως ένα από τα μεγαλύτερα «σκάνδαλα», μια κατάσταση που, ωστόσο, αποτελεί τη διηνεκή κανονικότητα, τον τρόπο ύπαρξης όχι μόνο της φαρμακοβιομηχανίας αλλά του καπιταλισμού γενικότερα.

Το πρόστιμο των 340 εκατ. δολαρίων, από τα οποία τα 310 εκατ. αφορούν τις ενέργειες επηρεασμού, μέσω χρηματισμού, μίζας κ.λπ., των officials στην Ελλάδα, επιδικάστηκε (και συμφωνήθηκε) βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου περί Διαφθοράς στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act).

Ο νόμος αυτός, προφανώς, δεν αφορά το ενδιαφέρον των (δομικά, και εκ συστάσεώς τους, διεφθαρμένων) ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο εξωτερικό, αλλά την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν αυτές οι πολιτικές επηρεασμού, από τις εταιρείες, των «κυβερνητικών αξιωματούχων» σε όποια χώρα, στον βαθμό που οδηγούν στη διαμόρφωση πολιτικών που αντιστρατεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα.

Και ερχόμαστε τώρα στη «μετάφραση από τα αγγλικά»: ποιοι εισηγούνται, ποιοι διαμορφώνουν και ποιοι υπογράφουν την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική; Ο κάθε «χειραγωγούμενος από την εταιρεία» γιατρός; Κάποιο σωματείο; Ή κάποιος υπουργός, με εισήγηση και του, από αυτόν επιλεγμένου, επιτελείου του;

Κι όμως, σε αυτό το κράτος, από γεννησιμιού του «θετού παιδιού» των εκάστοτε «μεγάλων δυνάμεων» (σε λίγο κλείνει τα 200 του χρόνια), όπου η σχέση «Δικαιοσύνης» και «Πολιτικής Εξουσίας» ήταν ανέκαθεν ωσάν «συγκοινωνούντων δοχείων αποχετευτικού χαρακτήρα», αυτό το πιο οφθαλμοφανές σκάνδαλο στην ιστορία, όλα αυτά τα στοιχεία που δείχνουν με αδιάσειστο τρόπο ποιοι «βάζουν την υπογραφή τους», ποιοι έχουν πάρει και παίρνουν τις αποφάσεις για όλα αυτά, θάβεται κάτω από έναν διαδικαστικό τραγέλαφο (Βουλή, «Δικαιοσύνη» κ.λπ.), έτσι ώστε οι ένοχοι να κερδίζουν χρόνο, ελπίζοντας σε εξελίξεις που θα ακυρώσουν και θα τερματίσουν την όλη διαδικασία.

Και η ενίσχυση των φαρμακευτικών εταιρειών προβάλλεται από την παρούσα κυβέρνηση (πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά) ως ένας κεντρικός «αναπτυξιακός στόχος» (με ό,τι αυτό σημαίνει για ποικίλες «διευκολύνσεις», καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ.). Φυσικά, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα άλλο από μια τέτοια κυβέρνηση που, ούτως ή άλλως, είναι και διαχρονικά χωμένη στον «πυρήνα του σκανδάλου»…

Οπως έχουμε ξανατονίσει, η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να έχει κερδοφορία χωρίς να επηρεάζει όχι μόνο το ιατρικό σώμα, την έρευνα και την παραγωγή επιστημονικών εργασιών (που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιούν ή και αποκρύπτουν τις παρενέργειες και τους κινδύνους από το όποιο φάρμακο), αλλά και τους ίδιους τους ελεγκτικούς/αδειοδοτικούς μηχανισμούς, μέσα από ένα δίκτυο διαπλοκής και διαφθοράς, το οποίο τροφοδοτεί με τεράστια κονδύλια, προκειμένου να έχει τον έλεγχο (μέσω εξαγοράς) όλων των κομβικών σημείων στη διακίνηση και προώθηση του φαρμάκου. Και προπαντός, των εκάστοτε κυβερνώντων, υπουργών Υγείας, αλλά και πρωθυπουργών, προέδρων, όπως στις ΗΠΑ κ.λπ.

Δεν υπάρχει φαρμακοβιομηχανία που να μην είχε εμπλοκή με τη λεγόμενη «Δικαιοσύνη», στις ΗΠΑ και παντού, και που να μην καταδικάστηκε ή να μην έκανε, συνηθέστερα, εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, για τους οποίους είναι πάντα προετοιμασμένη να πληρώνει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, τα οποία, κάθε εταιρεία, έχει φροντίσει να έχει διαθέσιμα, μέσω των κερδών της, για χρήση σε αυτές τις αναπόφευκτες δικαστικές υποθέσεις…

Οσο η παραγωγή του φαρμάκου παραμένει στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών, όσο το φάρμακο παραμένει εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοφορίας, αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Και οι όποιοι ένοχοι, θα αλωνίζουν απρόσκοπτα.

* ψυχίατρος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντιμέτωποι με τη νέα διεθνή ύφεση του 2019
ΑΡΘΡΟ του Γιάνη Βαρουφάκη: Στο τέλος του 2018 το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης μειώθηκε, σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, από 403 δισ. στα 376 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 376 δισ., που ενισχύουν βασικά τη...
Αντιμέτωποι με τη νέα διεθνή ύφεση του 2019
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κρύο πιάτο της… μεσαίας τάξης
Η αξιωματική αντιπολίτευση, αν γίνει κυβέρνηση, θα δώσει στη μεσαία τάξη τη χαριστική βολή. Το πρόγραμμά της -εισαγόμενο κακέκτυπο-, όπου εφαρμόστηκε, οδήγησε τη μεσαία τάξη σε περαιτέρω συρρίκνωση. Αψευδής...
Το κρύο πιάτο της… μεσαίας τάξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ε.Ε. σχετικά με τα ελληνικά μνημόνια
Η στρατηγική αναπροσαρμογή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έχει δραματικές επιπτώσεις. Αντί για τον συγκεκαλυμμένο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ της προηγούμενης περιόδου βαδίζουμε σε μία «πυγμαχία χωρίς...
Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ε.Ε. σχετικά με τα ελληνικά μνημόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια ορθή διαχείριση της ήττας
Αν ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν τη μετάλλαξή τους σε ένα νέο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, είναι ανάγκη τώρα να εγκαταλείψουν τα μισόλογα περί «σαφώς ηπιότερου» Μνημονίου και να εφαρμόσουν σχέδιο για την ορθή...
Προς μια ορθή διαχείριση της ήττας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
Οποιες χώρες σπεύσουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πρέπει από την αρχή να σταθμίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να πάρουν τον δρόμο της εξόδου, όταν αναπόφευκτα έρθει και η...
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας