• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.7°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%
Εθνική Πινακοθήκη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επέτειος του αγώνα και ο εθνικός μύθος

 • A-
 • A+

«Το Εικοσιένα. Εχουμε ώς την ώρα την ιστορία του;
Φοβάμαι πως όχι. Τη μυθολογία του; Φοβάμαι πως ναι»

Κωστής Παλαμάς

Ο εορτασμός το επόμενο έτος της επετείου των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 φέρνει στην επιφάνεια αντιθέσεις, υστερόβουλες προθέσεις, πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και κρυμμένους σκελετούς. Από μια άποψη είναι φυσικό αφού το ’21 αποτελεί το λίκνο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Αγώνας ξεκίνησε σε μια εποχή που στα Βαλκάνια είχε αρχίσει να αναδύεται η εθνογένεση και η Οθωμανική Αυτοκρατορία να παρουσιάζει ρωγμές.

Τετρακόσια χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας και άλλα χίλια προηγουμένως υπό τη Βυζαντινή Θεοκρατία είχαν ουσιαστικά εξαφανίσει την όποια ελληνική συνείδηση, η οποία δειλά άρχισε να σκυρτά τις αρχές του 13ου αιώνα στην Πελοπόννησο και αργότερα σε περιοχές εκτός του στενού ελλαδικού χώρου, όπως τα Επτάνησα, ή σε περιοχές με έντονο ελληνικό εμπορικό στοιχείο όπως στην Εσπερία, στη Μολδοβλαχία και στην Οδησσό. Το τελευταίο αποτέλεσε σημαντική συνιστώσα στην εξέλιξη της Επανάστασης και στη συγκρότηση της νεο-ελληνικής ιδεολογίας συμπυκνωμένο στην αντίθεση αυτόχθονες-ετερόχθονες.

Το 1821 δεν υπήρχε Ελλάδα με την έννοια της Ιταλίας, όταν εκεί ξεκίνησε το 1859 ο αγώνας της εθνικής της ενοποίησης, ούτε βέβαια υπήρξε στην Ελλάδα ένα Πεδεμόντιο κέντρο πολιτικής και ιδεολογικής επεξεργασίας και στρατιωτικό ορμητήριο. Η πανσπερμία ελληνικών κέντρων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ευνοούσε την υπερίσχυση ενός εξ αυτών. Την αδυναμία άρθρωσης συγκεκριμένων εθνικών στόχων δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο οι ειδικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τους κυρίαρχους Οθωμανούς οι ελληνικές ηγετικές ομάδες.

Ο κλήρος, οι κοτζαμπάσηδες, οι αρματολοί και οι Φαναριώτες δεν είχαν αυτόνομη παρουσία και ως εκ τούτου δεν είχαν διάθεση συγκρότησης στρατηγικής σύγκρουσης με την Πύλη. Υπήρχαν επίσης διαφωνίες και ως προς την ίδια την ουσία της αποκατάστασης του έθνους. Οι λεγόμενοι «ανακαινιστές», με επιφανέστερο εξ αυτών τον Κοραή, απέρριπταν κατηγορηματικά επιστροφή σε δομές και ιδεολογίες του Βυζαντίου ή μιας ψιμυθίωσης της Οθωμανίας.

Σημαντικότερο ίσως όλων ήταν η απουσία ηγεμονικής αστικής τάξης η οποία θα συγκροτούσε αντιφεουδαρχική και εκσυγχρονιστική εθνική στρατηγική. Αναγκαστική η καταφυγή στο αρχαίο ελληνικό κλέος, το οποίο οι ανακαινιστές έβλεπαν να «μετακενώνεται» μέσω του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην Ελλάδα, οι δε «λαϊκοί» ως μια ανόθευτη αρχετυπική ελληνικότητα, την οποία εκπροσωπούν οι αγωνιστές που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους δανδήδες δυτικόφρονες.

Μια προσέγγιση που έβλεπε το έθνος ως υπεριστορική ουσία ακίνητη στο πέρασμα των χρόνων. Ετσι η Επανάσταση εξελίχτηκε εν μέσω αυτών των αντιφάσεων και αντιθέσεων. Σηματοδοτήθηκε από ηρωικές πράξεις των πρωταγωνιστών της αλλά και από ασύλληπτες αθλιότητες δολιότητας, πρωτόγονου εγωισμού και διαφθοράς (Τ. Σταματόπουλος, «Ο Εσωτερικός Αγώνας» Κάλβος 1979, Θ. Παναγόπουλος, «Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας» Ενάλιος 2009).

Οι μετα-επαναστατικές ανάγκες της εθνικής μυθολογίας κουκούλωσαν τις δυσάρεστες αλήθειες. Ετσι καλοί ο Ρήγας Φεραίος και ο Κοραής, αλλά καλός και ο Γρηγόριος Ε' που τους αφόρισε! Καλός ο Καραϊσκάκης που μαζί με τον Μακρυγιάννη και τον Κωλέττη μακέλεψαν την Πελοπόννησο, καλός και ο Κολοκοτρώνης που δολοφόνησαν τον γιο του Πάνο. Καλός ο Καποδίστριας, ήρωες όμως και οι Μαυρομιχάληδες που τον δολοφόνησαν. Αντάμα και ο μύθος του Κρυφού Σχολειού (Α. Αγγέλου, «Το Κρυφό Σχολειό», Εστία 1997).

Φυσικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το νεοελληνικό κράτος να παρουσιάζει από ιδρύσεώς του σοβαρά προβλήματα εθνικής ταυτότητας, η οξύτητα της οποίας δημιούργησε διαχρονικά κρίση εθνικού προσανατολισμού και αντιδυτικού ξενηλατικού πνεύματος.

Η ελληνική κοινωνία διακόσια χρόνια μετά ούτε επιθυμεί ούτε είναι έτοιμη να συζητήσει αυτά τα ζητήματα. Ο συντηρητισμός της αποστρέφεται την οποιαδήποτε εθνική αυτοκριτική και αυτογνωσία. Η συναίνεση επ’ αυτού είναι διαπαραταξιακή. Η ελληνική κοινωνία προτιμά το βολικό κουκούλι του ανάδελφου και αδικημένου λαού από τις προκλήσεις του μέλλοντος, τις οποίες αντιμετωπίζει διαχρονικά φοβικά. Η χρεοκοπία της χώρας και η περιπέτεια των μνημονίων επέτειναν την ανάγκη αγκύρωσης στην εθνική αναδίπλωση και κλιμάκωσαν το μίσος στο «διαφορετικό» και ό,τι απειλεί τα εθνικά στερεότυπα, ουδεμία προσπάθεια περισυλλογής και εθνικής αποτίμησης. Χαρακτηριστικό το σύνθημα των «αγανακτισμένων»: «Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε».

Είναι πολλά τα ιδεολογικά, πολιτικά και ψυχολογικά συμφέροντα που έχουν επενδυθεί στην ανώδυνη ιστορική αποτίμηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Οταν λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να γρατζουνίσουν το εθνο-ναρκισσιστικό κέλυφος, σπεύδουν οι εθνοσώστες να προτάξουν τα στήθη τους. Μερικοί απ’ αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικοί» και υποστηρικτές των εθνικών συμβόλων. Τα συμβαίνοντα στην Επιτροπή 21 με τις παραιτήσεις και τις διχογνωμίες, χαρακτηριστικά. Γι' αυτό και από τους εορτασμούς της επετείου δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα που θα ταράξει τις εθνικές βεβαιότητες.

Ας είναι όμως, «η ελληνική φυλή προώρισται να ζήση και θα ζήση».

* πολιτικός επιστήμονας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η Επανάσταση του ᾽21
Οπως τότε, έτσι και σήμερα το στοιχείο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναχαίτιση της επιθετικότητας του ανιστόρητου γείτονα είναι η δική μας αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση του δικαίου χωρίς...
Τι μας διδάσκει η Επανάσταση του ᾽21
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακόμα ένα βιβλίο για την Ελληνική Επανάσταση;
Το πρώτο μέρος του βιβλίου «200+1 Χρόνια μετά» αφορά την ίδια την Επανάσταση, ενώ το δεύτερο είναι ένα σχεδίασμα της ιστορίας του ελληνικού κράτους από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου έως σήμερα.
Ακόμα ένα βιβλίο για την Ελληνική Επανάσταση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιστορία πρέπει να είναι αντικειμενική όπως η επιστήμη
Ποιο είναι το πρώτο επιτυχημένο εθνικό- απελευθερωτικό κίνημα στην Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα: Απάντηση: Το ελληνικό εθνικό- απελευθερωτικό κίνημα του 1821.
Η Ιστορία πρέπει να είναι αντικειμενική όπως η επιστήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Εποχή του
Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και τους Δήμους Πρέβεζας και Βορείων Τζουμέρκων διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο...
Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Εποχή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρόγραμμα «Μοριάς '21» και η Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου!
Ο επανασχεδιασμός του Διοικητικού Χάρτη της χώρας 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα έπρεπε να είναι η μεγάλη συζήτηση της περιόδου.
Το πρόγραμμα «Μοριάς '21» και η Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια ευχάριστη έκπληξη
Η επέτειος είναι μια αφορμή να θυμηθούμε ένα γεγονός που θεωρούμε σημαντικό. Κι αυτή η κατά κανόνα μουσειακή και ρηχή προσέγγιση το μετατρέπει σε κοινοτοπία, η οποία μας ενώνει επειδή όλοι μάθαμε να το...
Μια ευχάριστη έκπληξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας