• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 22.0°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 12.2°C / 24.0°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.9°C / 22.0°C
  4 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  25%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 17.8°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  4 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 18.0°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  55%
Ανταλλακτήρια απόγνωσης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανταλλακτήρια απόγνωσης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξεπλάγην με την έκπληξη για τον ψευτογιατρό και το εμπόριο της απόγνωσης. Κάθε φορά επαναλαμβάνεται η ίδια αντίδραση. Αρχαιόθεν. Στα χρόνια της Ρώμης ο Απουλήιος εξιστορεί με απολαυστικό τρόπο τις αγυρτείες των συγκαιρινών του για να προσπορίσουν χρήματα και να κεφαλαιοποιήσουν τη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών.

Το ίδιο συνέβη με το νερό του Καματερού που προβλήθηκε κατά κόρον από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, τότε που οι πολίτες αναζητούσαν την πολιτική και κοινωνική ισορροπία τους μετά την τραυματική κατάρρευση της χούντας. Το νερό του Καματερού ήταν η απόδειξη της αμφίσημης στάσης του πολιτικού συστήματος, μια συμπεριφορά που με απασχόλησε σε επιστημονικό κείμενο (συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του υποφαινόμενου «Λαϊκή πίστη και κοινωνική οργάνωση», Πεδίο). Η κυβέρνηση τότε ήταν παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ομάδες, αυτούς που προέτασσαν την επιστήμη και τον ορθό λόγο στη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων και εκείνους που υποχωρούσαν στην πίεση των μέσων ενημέρωσης για την ιαματική αποτελεσματικότητα του «αθώου» νερού. Τα τεκμήρια είναι αρκετά ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην άποψη ότι ο Καματερός ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής υπήρξε το τραγικό πρόσωπο της ιστορίας, πεπεισμένος για την αλήθεια του θαυματουργού νερού. Στο τέλος, η εκούσια αποχώρησή του από τη ζωή ενδυνάμωσε την τραγικότητα του συμβάντος.

Στην αλυσίδα των εκπλήξεων συμποσούται και η υπόθεση του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού». Αν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς η πρόκληση αφηγηματικής έντασης είναι μέρος της διαδικασίας για την ενδυνάμωση του ποσοστού θέασης, για ένα μέρος ορθολογούντων θεατών είναι ευκαιρία να φρικιάσουν με τη διαπίστωση ότι η επιστήμη συνεχίζει να αμφισβητείται ως ιαματικός κανόνας. Αυτό αποκτά τραγικότητα για ασθενείς των οποίων η υγεία δοκιμάζεται. Είναι αντιμέτωποι με την απόγνωση.

Σε κάθε εποχή στήνεται ένα ανταλλακτήριο της απόγνωσης. Διαφέρουν τα υλικά. Παλιότερα ήταν πιπεριά, ο μπλε σκορπιός, η φραπελιά, το νερό του Καματερού. Στις μέρες μας το ανταλλακτήριο φτιάχτηκε από ενέσεις. Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά τα υλικά, οι δημιουργοί των ανταλλακτηρίων πουλούσαν ελπίδες σε ανθρώπους που προσπαθούσαν να κρατηθούν από τη ζωή. Ετσι στήνεται μια επικερδής επιχείρηση, που αντλεί την ύπαρξή της από την πίστη σε κάποια δύναμη που θα αποτρέψει το βιολογικό τέλος.

Η σύσταση, όμως, ενός ανταλλακτηρίου χρειάζεται δύο πράγματα: απόγνωση και μετατόπιση των ανθρώπων στην πίστη, από τη μια μεριά, εξωγενών θεραπευτικών μέσων, μακριά από την επιστήμη ως φορέα ορθολογισμού. Και εκπροσώπους του ορθολογισμού, από την άλλη, που εμπορεύονται την απόγνωση. Και τα δύο αυτά στοιχεία υπάρχουν στην υπόθεση του ψευτογιατρού. Κι ακόμη, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο που έχει ως υπόστρωμα τον ανορθολογισμό και το εμπόριο της ελπίδας.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία, βιοπολιτική και η ευθύνη ως ηθική σχέση των ανθρωπίνων υποκειμένων
Καθώς η πανδημική κρίση δείχνει να απέχει παρασάγγας από τη συμφιλίωσή της με ένα οριστικό και συνάμα ποιητικό τέλος, η αναστοχαστική και κριτικά αξιολογική δραστηριότητα αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για...
Πανδημία, βιοπολιτική και η ευθύνη ως ηθική σχέση των ανθρωπίνων υποκειμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
Η αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος. Μέτρα χωρίς λογική στόχευση οδήγησαν στην αποδυνάμωση της τήρησης και των πιο στοιχειωδών κανόνων εναντίον της διασποράς του ιού.
Πανδημία και εθνική διγλωσσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γλώσσα και παραγωγή υπακοής
Οι τακτικές δόμησης της συναίνεσης ή και υποταγής στα περιοριστικά μέτρα παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον. Συγκροτήθηκε ένας μηχανισμός παραγωγής υπακοής στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του κομψά...
Γλώσσα και παραγωγή υπακοής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη εικόνα
Μολονότι τα σχέδια του μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών έχουν ήδη ξεκινήσει, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αρα, οι προβλέψεις των μελλοντικών εξελίξεων είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Η μεγάλη εικόνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να μη χαθεί και φέτος το καλοκαίρι!
Η προοπτική ενός διαφορετικού και καλύτερου καλοκαιριού θα ήταν ασφαλέστερη εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν τόσο ελαστική στις παγκοσμιοποιημένες ανεξέλεγκτες φαρμακοβιομηχανίες αλλά απαιτούσε την άμεση διανομή...
Για να μη χαθεί και φέτος το καλοκαίρι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας