• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα σύστημα ως καθεστώς

 • A-
 • A+

Ο Αλέξης Τσίπρας σε λόγο εξόχως πολιτικό αλλά και εντόνως κοινωνικά προειδοποιητικό και με διάθεση επικριτική: «Να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε απλώς μία κυβέρνηση, ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά ένα σύστημα εξουσίας».

Λίγες ημέρες αργότερα καλούσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσουν αυτό το «σύστημα εξουσίας» να μετεξελιχθεί σε καθεστώς και να συστρατευτούν με τους πολίτες στον αγώνα αυτό της αντίστασης.

Μεθοδολογικά, θα πορευτούμε επισημαίνοντας και στη συνέχεια προσθέτοντας, σχολιάζοντας και επικαιροποιώντας συγκεκριμένα σημεία από τη μελέτη με τίτλο «Σκέψεις για την εσωτερική δομή της Δημοκρατίας» του καθηγητή Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη.

Ο αείμνηστος πολιτικός, ακαδημαϊκός και μαχητής υπέρ των δημοκρατικών θεσμών με τιμούσε με τη φιλία και τη συνεργασία του. Ουδέποτε πρόκειται να ξεχάσω τη μνημειώδη αγόρευσή του στη Βουλή, με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία με άφθαστη ρητορική δεινότητα αναφέρθηκε σε ιστορικά δεδομένα και συγκεκριμένα στην ύπαρξη και λειτουργία τον Απρίλιο του 1967 και δικαστικής χούντας παράλληλα με τη στρατιωτική. Και πράγματι, πρώτος πρωθυπουργός των δικτατορικών κυβερνήσεων υπήρξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπουργικά δε χαρτοφυλάκια κατέλαβαν αρεοπαγίτες, πρόεδροι εφετών, εφέτες, εισαγγελείς εφετών και νομικοί σύμβουλοι του κράτους.

Ας μου επιτρέψουν οι αναγνώστες να επισημάνω επίσης ότι ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης και ο Γιάννης Μανωλεδάκης υπήρξαν μεταπολεμικά οι σπουδαιότεροι καθηγητές του Ποινικού Δικαίου, από τους μη ευρισκόμενους βεβαίως σήμερα στη ζωή.

Γράφει, λοιπόν, ο αγωνιστής διανοούμενος.

α. «Για την ύπαρξη λοιπόν ελεύθερης δημοκρατικής Πολιτείας επιβάλλεται οι εξουσίες αυτές να ασκούνται από διαφορετικά όργανα, να είναι δηλαδή μ’ αυτήν την έννοια χωρισμένες. Αλλά και η τρίτη εξουσία, η δικαστική, πρέπει και αυτή να είναι χωρισμένη από τις δύο άλλες, γιατί αν ασκείται από τους ίδιους φορείς, τότε η λειτουργία της ρέπει αναγκαία προς την αυθαιρεσία και αποβλέπει όχι στην απονομή Δικαιοσύνης, αλλά στην καταπίεση των πολιτών, γίνεται δηλαδή και αυτή όργανο τυραννίας».

Επίκαιρο σχόλιο: Η πρόσφατη εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (βλέπε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή) και οι βορβορώδεις απειλές κυβερνητικών αξιωματούχων (για να θυμηθούμε τον όρο) κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς παρέχουν στο σύστημα στοιχεία που «ρέπουν αναγκαία προς την αυθαιρεσία», μέχρι να ταυτιστούν με αυτή.

β. «Ουσιαστικό στοιχείο της Δημοκρατίας συνιστά η αναγνώριση των “δικαιωμάτων του ανθρώπου”. Τα δικαιώματα αυτά, που τα λέμε και “ατομικές ελευθερίες”, γιατί το καθένα του αποτελεί πραγμάτωση της ελευθερίας σ’ έναν ορισμένο τομέα της ζωής, είναι ασφαλώς η ψηλότερη και πολυτιμότερη κατάκτηση του πολιτισμού. Από την ισχύ ή την περιφρόνησή τους κρίνεται αν το καθεστώς μιας χώρας είναι πολιτισμένο ή βάρβαρο. Η καθιέρωσή τους είναι συνυφασμένη με τη Δημοκρατία και η διαφύλαξή τους ανήκει στον ουσιαστικό πυρήνα της».

Επίκαιρο σχόλιο: Η ανάθεση στους ένστολους της «ασφάλειας» βαρύνοντα εξουσιαστικού ρόλου στην κοινωνική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, η κατάργηση δικαιωμάτων (βλέπε δικαίωμα του συνέρχεσθαι) και ο κατεξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών παρέχουν στοιχεία βαρβαρισμού.

γ. «Αποφασιστικό στοιχείο για την ουσιαστικότερη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνικής ζωής και για την προστασία της Δημοκρατίας από τον κίνδυνο της υποταγής της κρατικής εξουσίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συνιστά ο κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομία. Μόνο συνεπώς με τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία επιτυγχάνεται η κοινωνική Δημοκρατία και συγκρατούνται τα μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα από το να μην “αφηνιάσουν” και εξουθενώσουν τη δημοκρατική, πολιτική και κοινωνική λειτουργία, μεταβάλλοντας όλο τον κοινωνικό οργανισμό σε υπήκοό τους».

Επίκαιρο στόχο. Κυβέρνηση στην απόλυτη υποταγή και εξυπηρέτηση των αφηνιασμένων οικονομικών και εν προκειμένω και μιντιακών συγκροτημάτων. Η παρέμβαση στην οικονομία προέρχεται μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο και τους ταξικούς συμμάχους του.

Το σύστημα είναι, δυστυχώς, εδώ ως καθεστώς πλέον, με συγκεκριμένα απολυταρχικά χαρακτηριστικά. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων οφείλει, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, να είναι σε εγρήγορση, με κινητήριο μοχλό τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.

*ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νηπιακή αντιπολίτευση, φθίνουσα χώρα
Η αντιπολίτευση, κατά κανόνα, συμπεριφέρεται στατικά σαν να μην έχει κυβερνήσει ποτέ. Και η κυβέρνηση, πολλές φορές, συμπεριφέρεται σαν να είναι αντιπολίτευση του εαυτού της ή, στην καλύτερη περίπτωση, σαν να...
Νηπιακή αντιπολίτευση, φθίνουσα χώρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αδιέξοδο της 15ης Ιουνίου
Η πρόσκληση στην …αυθόρμητη διαδήλωση «Παραιτηθείτε» για τις 15 Ιουνίου 2016 είναι η πιο κραυγαλέα απόδειξη της πολιτικής ανεπάρκειας του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης της χώρας μας σήμερα.
Το αδιέξοδο της 15ης Ιουνίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχουμε χαβά ακόμα…
Οταν την Ελλάδα τη ρυθμίζουν ο Πλεύρης και ο Αδωνις, τότε το 2100 θα βλέπουμε από το παράθυρό μας τον Θεό να παρουσιάζει την Εύα στον πρωτόπλαστο και -τι πρωτότυπο- να τρέχουν τα σάλια του Αδάμ.
Εχουμε χαβά ακόμα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο
Ποιος είναι ο πρώτος στόχος ενός νέου αρχηγού όταν αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις τύχες ενός κόμματος εντός του οποίου υπάρχουν ισχυρές ομάδες που δεν συμφωνούν μαζί του και απλώς του δίνουν περίοδο χάριτος...
Μαγειρεύει σήμερα για να έχει αύριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δημοκρατία μας κάθε μέρα λιγοστεύει
Ο λόγος τής υπό τον Κ. Μητσοτάκη Ν.Δ. περί δικαιωμάτων και ελευθεριών εκκινούσε από την αρχή ότι η κοινωνία είναι άθροισμα ατόμων που ενεργούν για το δικό τους ατομικό καλό. Η αντίληψη αυτή ακυρώνει αμέσως τα...
Η Δημοκρατία μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας