• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  3 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.1°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε

 • A-
 • A+
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας προς τις μελλοντικές γενεές, που αποτελεί τη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ, και να προχωρήσουμε προς τον ΟΗΕ που χρειαζόμαστε για το μέλλον που θέλουμε, όπως ορίζουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Τα Ηνωμένα Εθνη γίνονται φέτος 75 χρόνων σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων. Ο COVID-19 απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλώντας ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, ο κόσμος μας βαδίζει προς την πρώτη μείωση της ανθρώπινης ανάπτυξης μετά το 1990 –οπότε δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη– λόγω του τριπλού χτυπήματος στην υγεία, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό και τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες έχουν υποστεί πρωτόγνωρη πίεση.

Οι νέοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κοινωνική και οικονομική πτώση. Σχεδόν το 77% των νέων εργαζόμενων απασχολούνταν σε άτυπες θέσεις εργασίας, όταν χτύπησε η κρίση και πάνω από ένας στους έξι φαίνεται ότι έχει σταματήσει να εργάζεται από την αρχή της κρίσης. Στο μεταξύ, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει επηρεάσει πάνω από το 90% των μαθητών και φοιτητών στον κόσμο. Αν συνυπολογίσουμε και όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 60% των μαθητών του δημοτικού βρίσκονται εκτός σχολείου.

Η πανδημία έχει αποκαλύψει την ευπάθεια όχι μόνο των υγειονομικών συστημάτων αλλά όλων των θεσμών μας. Εχει επιτείνει το χάσμα πλούσιων και φτωχών, όπως και το ψηφιακό χάσμα. Ταυτόχρονα, ο κορονοϊός φανερώνει πόσο κρίσιμο είναι να συνεργαστούμε σε διασυνοριακό επίπεδο, σε επίπεδο τομέων και γενεών. Ωστόσο, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες «έχουμε δει αλληλεγγύη αλλά πολύ λίγη ενότητα στην απάντησή μας στον κορονοϊό». Η πανδημία φαίνεται να αυξάνει τα υποβόσκοντα γεωπολιτικά ρήγματα και να φέρνει στο προσκήνιο ένα επείγον και κρίσιμο ερώτημα: Θα βγούμε δυνατότεροι και πιο ενωμένοι από την κρίση ή πιο διχασμένοι;

Ως αποτέλεσμα μιας συμμαχίας σε εποχή πολέμου, τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν από ταραχές και πολιτικές αντιπαλότητες. Η ίδρυσή τους, όπως και η εμφάνιση του οράματος για μια ενωμένη Ευρώπη, αντιπροσώπευσε τις ελπίδες μιας πολεμόπληκτης γενιάς που διψούσε για ειρήνη, που πίστευε ότι οι χώρες μπορούν να εργαστούν μαζί για να αποτρέψουν τους μελλοντικούς πολέμους και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτούς, όπως η φτώχεια και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα Ηνωμένα Εθνη τράφηκαν με ιδεαλισμό, αλλά αποτέλεσαν και μια ρεαλιστική απάντηση των ηγετών του κόσμου οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι η συνεργασία και ο συμβιβασμός κοστίζουν πολύ λιγότερο από τον πόλεμο.

Η πολυμέρεια αποτέλεσε πάντα το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εθνικών και κοινών ανησυχιών. Οταν οι κυβερνήσεις ενώνονται, τα αποτελέσματα είναι καθοριστικής σημασίας και γίνονται μεγάλα βήματα προόδου για την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και πείνας. Τα τελευταία 75 χρόνια, έχουμε περάσει από έναν κόσμο, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζούσε σε μη αυτοδιοικούμενα εδάφη και οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν ίσα εκλογικά δικαιώματα, σε έναν πιο ελεύθερο κόσμο από πολλές απόψεις.

Ωστόσο, η πρόοδος είναι άνιση και οι αποτυχίες μας καταγεγραμμένες και τραγικές. Σήμερα, οι δύσκολες κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών απειλούνται από την πανδημία αλλά και από τις υποβόσκουσες παγκόσμιες τάσεις που η πανδημία εντείνει, από την ανικανότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέχρι τις παγιωμένες ανισότητες, τις παρατεταμένες συγκρούσεις, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τις σημαντικές αλλαγές στην δημογραφική κατανομή των πληθυσμών.

Τις προκλήσεις αυτές δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της καμία χώρα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή δυνατή είναι. Σε έναν όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενο κόσμο, τα όρια μεταξύ εθνικών και διεθνών συμφερόντων είναι θολά. Η πανδημία έχει αποκαλύψει πλήρως την αλληλεξάρτησή μας. Είμαστε τόσο δυνατοί όσο ο πιο ευάλωτος ανάμεσά μας.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας προς τις μελλοντικές γενιές, που αποτελεί τη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ, και να προχωρήσουμε προς τον ΟΗΕ που χρειαζόμαστε για το μέλλον που θέλουμε, όπως ορίζουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο τιμάται η 75η επέτειος: όχι ως γιορτή αλλά ως μία περίοδος σκέψης, για να ακούσουμε τους λαούς του κόσμου. Είναι ζωτικής σημασίας το παγκόσμιο κοινό να έχει φωνή, καθώς λαμβάνονται αποφάσεις που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα σχέδιο ανάλυσης της κοινής γνώμης και λύσεων crowdsourcing για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μέσω μιας δημοσκόπησης διάρκειας ενός λεπτού (www.un75.online) και μέσω της διεξαγωγής διαλόγου εντός και μεταξύ των κοινοτήτων.

Μέχρι σήμερα, 240.000 άτομα σε 193 χώρες έχουν λάβει μέρος στη δημοσκόπηση και πάνω από 1.000 διάλογοι πραγματοποιούνται σε πέντε ηπείρους. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν τεράστια υποστήριξη στην πολυμέρεια, με ξεκάθαρη αύξηση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Οι κύριες προτεραιότητες για την ανάκαμψη είναι: καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας.

Κοιτώντας προς το μέλλον, η κυρίαρχη απαίτηση είναι για «περισσότερη περιβαλλοντική προστασία», με την κλιματική αλλαγή να θεωρείται η καθοριστικότερη τάση που θα διαμορφώσει το μέλλον μας. «Λιγότερες συγκρούσεις» και «περισσότερος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι η δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα. Στην ερώτηση που αφορά τις λύσεις, «η μεγαλύτερη συμμετοχή ενδιαφερόμενων, κυρίως των νέων, της κοινωνίας των πολιτών και των πόλεων στην παγκόσμια λήψη αποφάσεων» εμφανίζεται ως δημοφιλής απάντηση.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στους ηγέτες του κόσμου τον Σεπτέμβριο, στην τηλεδιάσκεψη για τη σύνοδο των 75 χρόνων του ΟΗΕ.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, προσκαλούμε ανθρώπους όλων των τομέων να συνεισφέρουν τις απόψεις τους. Πείτε την άποψή σας και κάντε τη φωνή σας να ακουστεί μέσω της δημοσκόπησης και των διαλόγων που οργανώνονται με αφορμή τα 75 χρόνια του ΟΗΕ. Για το μέλλον που θέλουμε, τον κόσμο που χρειαζόμαστε.

*Ο Φαμπρίσιο Οτσιλντ (Fabrizio Hochschild) είναι ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραμπολίνο
Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα ίδια στερεότυπα και τις ίδιες φόρμες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές που χρησιμοποιούσαμε και πριν από δέκα χρόνια.
Τραμπολίνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνα παιχνίδια με την πανδημία
Φαίνεται πως η οικονομία κερδίζει τη μάχη με τη δημόσια υγεία. Για την ώρα ας χρησιμοποιήσουμε ενεστώτα χρόνο αφού ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και δεν αποκλείεται να προκύψουν δυσάρεστα απρόοπτα τα οποία θα...
Επικίνδυνα παιχνίδια με την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλή διάψευση
Αν δεν ήταν κυρίαρχη η βαριά σκιά της πανδημίας πάνω από την Ευρώπη, τότε η σημερινή συγκυρία στην ευρωζώνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιστροφή στην αφετηρία, στην περίοδο δηλαδή 2010-12.
Διπλή διάψευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλουμε διαφορετικές δομές
Ζούμε σε δύσκολες συνθήκες, κάποιοι από μας σε τραγικές συνθήκες. Ζούμε την εποχή της ανεξέλεγκτης «αγοράς», της αφθονίας της «προσφοράς» αλλά και της αδυναμίας «ζήτησης» βασικών αγαθών, από πολλούς. Ζούμε...
Θέλουμε διαφορετικές δομές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας