• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
Hayoung Jeon, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα όρια του Αξονα

 • A-
 • A+

Ολική επαναφορά του Γαλλογερμανικού Αξονα στον παλιό και γνωστό ρόλο του της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

Μια πιο προσεκτική ματιά αναδεικνύει σε σχέση με το παρελθόν μια σαφή οριοθέτηση της γαλλογερμανικής προσέγγισης: στην αποδοχή του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων, ώστε να μη διευρυνθούν την επόμενη μέρα της πανδημίας οι περιφερειακές αποκλίσεις εντός της Ε.Ε.

Αλλοτε τόσο το 1991 στη σύγκρουση της Γιουγκοσλαβίας όσο και το 2003 στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, Γαλλία και Γερμανία, όταν έβρισκαν κοινό παρονομαστή για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συντόνιζαν τη στάση τους απέναντι σε κρίσεις και συγκρούσεις.

Το φθινόπωρο του 1991, όταν Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στα σημεία που στο τέλος του χρόνου εγκρίθηκαν από τους 12 της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπήρξε και ομόφωνη έγκριση των προϋποθέσεων αναγνώρισης των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών που θα επέλεγαν την αποχώρησή τους από την Ομοσπονδία. Ετσι έληξε η διαμάχη ανάμεσα σΕ Γαλλία-Βρετανία και Γερμανία με τις δύο πρώτες χώρες να θέλουν τη διατήρηση της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας έστω ως χαλαρής συνομοσπονδίας και τη γερμανική πλευρά να πιέζει εδώ και τώρα για αναγνώριση της απόσχισης της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Τον Ιανουάριο του 2003 Γαλλία και Γερμανία διαμόρφωσαν μια κοινή θέση για την πολιτική εμβάθυνση της Ε.Ε. που τερμάτισε μια σχεδόν τριετή αντιπαράθεση Παρισιού - Βερολίνου, η οποία είχε πάρει τη μορφή μετωπικής αντιπαράθεσης στη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας τον Δεκέμβριο του 2000.

Ακολούθησε η κοινή στάση Σρέντερ - Σιράκ κατά της εισβολής στο Ιράκ που προετοίμαζε ο Μπους υιός και όχι μόνο: ο καγκελάριος και ο πρόεδρος εγκαινίασαν τριμερείς συναντήσεις κορυφής με τον Πούτιν, ένα σαφές μήνυμα ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα εξισορροπηθεί από τη στενή συνεργασία του Γαλλογερμανικού Αξονα με τη Μόσχα στο πλαίσιο μιας ευρασιατικής ειδικής σχέσης.

Σε πλήρη αντίστιξη με τα παραπάνω η γαλλογερμανική σύγκλιση για το Ταμείο Ανάκαμψης συνυπάρχει με αποκλίνουσες, αν όχι συγκρουόμενες, προσεγγίσεις σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Είναι προφανές ότι το Βερολίνο δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία θα έπρεπε να αποκλειστεί εξ ορισμού από τη Λιβύη.

Αν για τη Γαλλία η πολιτική αμυντική πρωτοκαθεδρία στη Μεσόγειο ενισχύει το βάρος της στους συνολικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, στο Βερολίνο είναι κοινό μυστικό ότι βλέπουν την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο ως εξισορρόπηση των πολιτικοστρατιωτικών φιλοδοξιών του Παρισιού.

Πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Γαλλία, είναι, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ε.Ε., ένα δεδομένο που εξισορροπεί σημαντικά τον ούτως η άλλως ετεροβαρή υπέρ του Βερολίνου συνολικό διμερή γαλλογερμανικό συσχετισμό.

Αν συνέτρεχαν τα προαπαιτούμενα και οι προϋποθέσεις, το Βερολίνο θα προωθούσε τη σύναψη δύο ειδικών σχέσεων της Ε.Ε. με τη Βρετανία και την Τουρκία με σκληρό πυρήνα την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, μια ασύντακτη αποχώρηση, ένα σκληρό Brexit, είναι βέβαιο ότι θα βραχυκύκλωνε την προοπτική μιας ειδικής σχέσης με την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφόρα την Τουρκία, το Βερολίνο φιλοδοξεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 να ανοίξει τον δρόμο για μια ειδική σχέση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το προφίλ μιας απουσίας
Στη συντριπτική πλειονότητα των διεθνών και περιφερειακών κρίσεων και συγκρούσεων η Ε.Ε. ή είναι απούσα ή τοποθετείται χλιαρά σε μια προσχηματική ομοφωνία του ελάχιστου κοινού παρονομαστή.
Το προφίλ μιας απουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλογερμανική απόκλιση
Η απόκλιση Γαλλίας–Γερμανίας στη Λιβύη δείχνει, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, τα όρια της νέας δυναμικής του γαλλογερμανικού άξονα.
Γαλλογερμανική απόκλιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
Την ώρα που η πανδημία πλήττει καίρια την εξαγωγική στρατηγική της Γερμανίας και η Ε.Ε.-ευρωζώνη καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος για το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη...
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λογική του κατευνασμού
το Παρίσι μετά το Brexit διεκδικεί τον ηγετικό ρόλο στη Αμυνα και Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., έναν ρόλο που στο μέτρο του δυνατού θα εξισορροπεί την παντοδυναμία της Γερμανίας στη γραμμή πλεύσης της ευρωζώνης.
Η λογική του κατευνασμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ε.Ε. ως σκοπός: ομοσπονδία ή διάλυση
Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας κρατάνε περίπου έξι χρόνια. Αυτή η διαδικασία δεν θα υφίστατο αν το 1954 (χρονιά της αποτυχίας της εγκαθίδρυσης μιας...
Η Ε.Ε. ως σκοπός: ομοσπονδία ή διάλυση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»
Φιλοξενώντας στην επικράτειά της μερικά εκατομμύρια Τούρκους, η Γερμανία δείχνει να παρακολουθεί τις ρηξικέλευθες επιλογές και μεγαλοστομίες του προέδρου Ερντογάν χωρίς την ελάχιστη αντίδραση. Συχνά δε το...
Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας