Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ύφεση ξεκίνησε πριν από την πανδημία
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ύφεση ξεκίνησε πριν από την πανδημία

  • A-
  • A+

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της υφεσιακής πολιτικής της κυβέρνησης των «Αρίστων» καταγράφονται πριν από τις επιδράσεις της πανδημίας. Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έκλεισε με ύφεση 1,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%.

Οι δυόμισι μήνες (από την αρχή του έτους έως την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου) κύλησαν με ανοιχτά σύνορα και σε πλήρη λειτουργία σε αεροδρόμια, Δημόσιο και επιχειρήσεις και με τη χώρα μας λιγότερο εκτεθειμένη στις επενδυτικές αβεβαιότητες απ’ ό,τι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα άντλησε τέλος Ιανουαρίου, εκδίδοντάς το μέσα στον Φεβρουάριο, ομόλογο δεκαπενταετούς διάρκειας. Ως εκ τούτου, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 η μεταβολή του ΑΕΠ θα είχε θετικό πρόσημο αν δεν είχε παρουσιαστεί η πανδημία.

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ είναι πως με αρνητική οικονομική μεγέθυνση 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και με lockdown ενός δεκαπενθημέρου, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, που κύλησε στο μεγαλύτερο μέρος του σε πλήρη αρχικά και ακολούθως σε εκτεταμένη καραντίνα, αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη του πρώτου τριμήνου. Επίσης, η ελληνική οικονομία εμφανίζει έντονη εποχικότητα λόγο της συνεισφοράς του τουριστικού ΑΕΠ, συνεπώς οι προβλέψεις για τα επόμενα δύο τρίμηνα φαίνονται δυσοίωνες.

Πάρα τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ύφεση τα επόμενα τρίμηνα του 2020, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αυτό που κάνει σήμερα είναι να επιδίδεται σε πανηγυρισμούς για τις προτάσεις ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας της Ευρ. Επιτροπή για τα έτη 2021-2024. Ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ρευστότητα ευρωπαϊκών δισεκατομμυρίων απαγγέλλουν παιάνες για την ανάκαμψη που έρχεται, η πολύ μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο κόσμος της εργασίας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Δεδομένων της επιχειρηματικής δομής (εκτεταμένος μικρομεσαίος τομέας) και της φύσης (τουριστική εποχικότητα) της ελληνικής οικονομίας, μη λαμβάνοντας η κυβέρνηση ένα συνολικό γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία οδηγεί την αγορά σε ασφυξία. Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα, πολλές από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας οδηγούνται ουσιαστικά σε κλείσιμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να εκτοξευτούν στα ύψη η εργασιακή επισφάλεια και η ανεργία.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για τους πληγέντες από την οικονομική ύφεση και τις πολιτικές τής κυβέρνησης μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης 2021 -2024 (εφόσον και με τους όρους που θα εγκριθεί) δεν θα είναι εύκολη υπόθεση διότι είναι ζήτημα ποιες από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους θα έχουν σταθεί στα πόδια τους έως την εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, είναι ζήτημα εάν η πολυδιαφημισμένη πρόταση χρηματοδοτικής ανάκαμψης της Ευρ. Επιτροπής κατευθυνθεί, σε ποιο ύψος και με ποιους τρόπους, στην πολύ μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή λειτουργήσει ως εργαλείο περαιτέρω αναδιάρθρωσης της αγοράς με μνημονιακής έμπνευσης δέσμευσης.

Αυτό που θα συγκρατούσε την οικονομική ύφεση είναι η άμεση δημόσια παρέμβαση και ο σχεδιασμός για τη ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση καλείται:

● να αναθεωρήσει ριζικά την οικονομική πολιτική της (του τύπου «βλέποντας και κάνοντας») για τις επιπτώσεις της πανδημίας,

● να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης βάσει της δομής και της φύσης της ελληνικής οικονομίας για την πολύ μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας,

● να σχεδιάσει και να διεκδικήσει η χρηματοδοτική στήριξη, μέσω του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, να οδηγηθεί στους τομείς που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία χωρίς αιρεσιμότητες και δεσμεύσεις μνημονικής κοπής.

* Οικονομολόγος, μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός θα περάσει, η οικονομική κρίση, όχι
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί δείκτες, οι οποίοι υποδηλώνουν, μάλιστα, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση του τελευταίου τουλάχιστον αιώνα, δηλαδή είναι μεγαλύτερη αυτής του 2008-2009.
Ο κορονοϊός θα περάσει, η οικονομική κρίση, όχι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη ανατροπή…
H πανδημία φαίνεται ότι θα φέρει σε σημείο παροξυσμού περιφερειακές αλλά και εσωτερικές εντάσεις που είχαν πυροδοτηθεί από τη δυναμική μιας ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.
Μεγάλη ανατροπή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία στην Ελλάδα ξανά σε κίνδυνο
Εχει καίρια σημασία να γίνει κατανοητή η υφέρπουσα δημοκρατική διάβρωση από εκείνα τα μέρη της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη.
Η δημοκρατία στην Ελλάδα ξανά σε κίνδυνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνική αλληλεγγύη στην εποχή του κορονοϊού
Η επίδραση της κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν είναι μόνο στην οικονομία των υπηρεσιών που τόσο σημαντικές είναι στις κοινωνίες μας, αλλά και σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και όσοι...
Η κοινωνική αλληλεγγύη στην εποχή του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις
Το βασικό ερώτημα για την ελληνική οικονομία είναι αν η αναπτυξιακή στόχευση που θα υπηρετείται από αυτούς τους πόρους θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή παρένθεση
Στρατηγική στροφή ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ειδικού σκοπού και προσδιορισμένης χρονικής διάρκειας; Το ερώτημα αφορά την απόφαση του Βερολίνου να στηρίξει τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ανοιχτή παρένθεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας