Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.3°C
  0 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  3 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.2°C
  2 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.6°C
  4 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  28%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  21%
Φιλοσοφική αστυνομία και διαδηλώσεις
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιλοσοφική αστυνομία και διαδηλώσεις

 • A-
 • A+
Κάθε διαδήλωση και πορεία από δω και μπρος θα έχει το ιδιαίτερό της αντικείμενο και ταυτόχρονα την απαίτηση της κατάργησης του νόμου. Θα φροντίσει η νέα γενιά, που μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία θα απαιτεί και το δικαίωμα στη δημόσια διαμαρτυρία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι παγκόσμιες διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις δεν σταμάτησαν τον καιρό της πανδημίας. Το Black Lives Matter αποτελεί την πιο σημαντική μορφή αντίστασης στον ρατσισμό και στην αστυνομική βία. Αν μετά την πανδημία τα κράτη ξαναγυρίσουν στο business as usual, οι αντιδράσεις του κόσμου, κυρίως της νεολαίας, θα γίνουν παντού μαζικές, πολιτικές, ανατρεπτικές. Ο κόσμος δεν εξεγείρεται μόνο όταν η κατάσταση είναι απελπιστική, αλλά και όταν ματαιώνονται οι εύλογες προσδοκίες. Η καταστροφή της ελπίδας, η πνευματική κατάντια της καπιταλιστικής ιδεολογίας που ανάγει τον κυνισμό και τον μηδενισμό σε ηθικό ορίζοντα της ζωής είναι το περιβάλλον στο οποίο όλοι μας, αλλά κυρίως η νεολαία, καλούμαστε να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις για ένταξη σε συλλογικά αιτήματα και αντίσταση ή για εγκατάλειψη της συλλογικότητας και στροφή στον αμυντικό ατομισμό της αναχώρησης. Στην Ελλάδα, οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και οι καταλήψεις των πλατειών αποτέλεσαν βασικό λόγο στην άνοδο της Αριστεράς. Οι Ελληνες είναι παιδιά της Αντιγόνης, η αντίσταση στην αδικία και την εξουσία είναι τόσο ελληνικές όσο και τα σκουριασμένα μάρμαρα. Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας είναι τελείως δυσανάλογα προς το μέγεθος της καταστροφής. Οι αντιστάσεις αποτελούν τον ορίζοντα της επόμενης περιόδου.

Εδώ εντάσσεται ο νόμος για τον περιορισμό και την αστυνόμευση των διαδηλώσεων και την τιμωρία των διαμαρτυρομένων. Οι διατάξεις είναι πρωτοφανείς για καιρό δημοκρατίας, αλλά η λογική τους αποτελεί την καρδιά της δεξιάς ιδεολογίας. Eπιβάλλουν τη γνωστοποίηση μιας διαδήλωσης 48 ώρες πριν γίνει, απαιτούν τον ορισμό ενός οργανωτή που να θεωρείται υπεύθυνος και υπόλογος για όποιες ζημιές. Η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει ή να διαλύσει μια διαδήλωση «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής». Κάποια διατάραξη της ζωής αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας πορείας. Γι’ αυτό γίνονται στο κέντρο και όχι στα λιβάδια. Ο συνδυασμός αποσκοπεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων ή στη μετατροπή τους σε ελεγχόμενες παρελάσεις.

Σε πολλά κράτη υπάρχουν νόμοι ελέγχου των πορειών. Το ποινικό οπλοστάσιο εξάλλου δίνει στην αστυνομία –και εδώ και αλλού– πολλές δυνατότητες να συλλάβει τους διαδηλωτές και να διαλύσει την πορεία. Σταμάτησαν οι αντιστάσεις; Οχι βέβαια. Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί διά της μη εφαρμογής του. Σε μια περίεργη περίπτωση «επιτελεστικής αντίφασης», ο νόμος θα οδηγεί αδήριτα σε αυτό που απαγορεύει. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων θα είναι η προσφορότερη αφορμή για τη διοργάνωσή τους. Κάθε διαδήλωση και πορεία από δω και μπρος θα έχει το ιδιαίτερό της αντικείμενο και ταυτόχρονα την απαίτηση της κατάργησης του νόμου. Θα φροντίσει η νέα γενιά, που μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία θα απαιτεί και το δικαίωμα στη δημόσια διαμαρτυρία.

Αλλά το πιο πρωτότυπο στοιχείο του νέου νόμου είναι η δημιουργία «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας». Η υπηρεσία θα παρακολουθεί και θα αποτρέπει τη «ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία». Το επιτελικό της έργο θα απλώνεται «από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων» και φαντάζομαι ότι θα επεκταθεί και στα πανεπιστήμια όπου υπάρχει πληθώρα ριζοσπαστών. Θα αποκτήσουμε, λοιπόν, μια ειδική μονάδα φιλοσόφων-αστυνομικών, αν δεν υπάρχει ήδη. Η πρόταση για την υπηρεσία έγινε αρχικά από τον Αγγλο συγγραφέα Γκ. Κ. Τσέστερτον (G. K. Chesterton) στο μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος που τον έλεγαν Πέμπτη». «Δουλειά τους είναι να παρακολουθούν τη συνωμοσία από την αρχή. Ο φιλοσοφικός αστυνόμος είναι πιο τολμηρός αλλά και πιο εκλεπτυσμένος από τον κανονικό ντετέκτιβ. Ο κανονικός ντετέκτιβ πηγαίνει σε τεκέδες για να συλλάβει κλέφτες. Εμείς πηγαίνουμε σε καλλιτεχνικά τσάγια για να ξετρυπώσουμε πεσιμιστές. Ο κανονικός ντετέκτιβ ανακαλύπτει από κατάλογους ή ημερολόγια ότι ένα έγκλημα διαπράχτηκε. Εμείς ανακαλύπτουμε από βιβλία σονέτων ότι ένα έγκλημα θα διαπραχθεί. Πρέπει να ιχνηλατήσουμε την απαρχή αυτών των απαίσιων σκέψεων που οδηγούν ανθρώπους στον ιδεολογικό φανατισμό και στα διανοητικά εγκλήματα».

Σε μας οι αστυνομικοί φιλόσοφοι των εγκλημάτων της σκέψης και των ιδεών θα παρακολουθούν τις αριστερές εφημερίδες και ιστοσελίδες, τις θεωρητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε μπαρ και ταβέρνες, τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες και τα επαναστατικά τραγούδια για να ανακαλύψουν τα πρώτα σπέρματα της «ριζοσπαστικοποίησης». Δεν είναι οικονομικό να διώκουμε τις εγκληματικές πράξεις αν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνουν και να ουδετεροποιήσουμε τους μελλοντικούς ενόχους. Μας έδειξε τη λειτουργία της αποτρεπτικής αστυνομίας το έργο του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Minority Report». Οι μεταλλαγμένοι αστυνομικοί σ’ αυτό το περίφημο science fiction βλέπουν εικόνες μελλοντικών εγκλημάτων και συλλαμβάνουν τους ενόχους πριν από την πράξη. Οι δικοί μας αστυνομικοί φιλόσοφοι μπορεί να μη βλέπουν το μέλλον, αλλά ξέρουν ποιες σκέψεις οδηγούν σε εγκλήματα. Στη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον του κόμματος, για παράδειγμα, όσοι υποστηρίζουν το ΡΙ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ύποπτοι και αντικείμενα παρακολούθησης, όσοι είναι απλώς προοδευτικοί θα καλούνται για φιλική συζήτηση και άντληση πληροφοριών. Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο θα γίνεται μετά την υπογραφή δήλωσης ότι «αποκηρύσσω τη βία και την τρομοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Η φιλοσοφική αστυνομία θα αποτελεί την πρώτη γραμμή της άμυνας του πολιτεύματος. Είχαμε τέτοια και τη δεκαετία του 1950 και στη χούντα. Τώρα όμως όλα θα γίνονται επιστημονικά και με τη χρήση της πιο αναπτυγμένης τεχνολογίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πανδημία επέτρεψε τη δοκιμή της νέας εποχής της παρακολούθησης και το τεστάρισμα της τεχνολογίας. Τώρα, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της σκέψης θα ανεβούν σε νέα επίπεδα αρτιότητας. Και δεν θα έχουν άδικο. Η δουλειά της αντίστασης συντελείται όταν το υποκείμενο απομακρύνεται από τις βιοπολιτικές απαιτήσεις και δημιουργεί μια νέα υποκειμενικότητα. Τότε η ανυπακοή μεταβάλλεται από ατομική ηθική πράξη σε συλλογική πρακτική απελευθέρωσης. Και αυτό το λουλούδι πρέπει να κοπεί όταν είναι ακόμη σπόρος και μπουμπούκι. Αλλά, όπως όλες οι προσπάθειες ελέγχου της αντίστασης και των ιδεών, θα αποτύχει.

* Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία
Η μάχη για την αυτονομία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει γίνει ουσιαστικά μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στη χώρα, καθώς περίπου 20 Πανεπιστήμια διοικούνται από μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Η μάχη για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων
Η συνάθροιση κατοχυρώνεται ως δικαίωμα από το Σύνταγμα, μπορεί δε να ρυθμιστεί η άσκησή του με νόμο. Ομως ο νόμος δεν θα πρέπει να καθιστά αδύνατη ή να δυσχεραίνει ή να αποδυναμώνει δυσανάλογα την άσκηση του...
Αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον αστυνομικό και τα λουλούδια
Γνωρίζεις καλά πως μέσα σε αυτόν τον απέραντο κάμπο είσαι το αγριόχορτο, η τσουκνίδα που προσπαθεί να κλέψει και να στερήσει τον ήλιο και το νερό από τα πιο όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια.
Για τον αστυνομικό και τα λουλούδια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μοιραίες συγκρίσεις
Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία για το νέο νομοσχέδιο της καθολικής ασφάλειας δείχνουν το διαφορετικό επίπεδο λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μοιραίες συγκρίσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία
Ζητούν από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς να αποσύρουν τις καταχρηστικές ανακοπές τους για τα έσοδα από το κτίριο στη Μίνωος ώστε να λάβουν επιτέλους μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαδήλωση με αριθμό πρωτοκόλλου
Τον αγκαθωτό κορσέ του νόμου και της τάξης επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φορέσει και στις πορείες. Οπως δηλώνουμε τα παιδιά μας στο Ληξιαρχείο, έτσι και οι πορείες πρέπει να δηλώνονται στις...
Διαδήλωση με αριθμό πρωτοκόλλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας