Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Πρωτοβάθμια Υγεία και η πανδημία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Πρωτοβάθμια Υγεία και η πανδημία

  • A-
  • A+

Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία –αυτή του έγκαιρου και καθολικού περιορισμού– μοιάζει να ήταν μονόδρομος.

- Ενα ΕΣΥ διαλυμένο από την κρίση και με… συγγενείς ανωμαλίες ήταν απολύτως ανεπαρκές απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας, με αιχμή τις τραγικές ελλείψεις υποδομών ΜΕΘ.

• Μέσα ατομικής προφύλαξης υπήρχαν μόνο για δείγμα.

• Δεν ήταν δυνατόν η χώρα να προμηθευτεί τεστ.

• Δεν υπάρχει στη χώρα σοβαρός μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στο πεδίο της επιδημιολογικής επιτήρησης θα κριθεί, άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό και η ανταπόκριση στο –πολύ πιθανό– επόμενο κύμα της COVID-19.

Πρόκειται για τις… συγγενείς ανωμαλίες του ΕΣΥ, που αναφέρθηκαν πριν: την έλλειψη μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορεί να αποτυπώνει την κατάσταση υγείας των πολιτών και να παρεμβαίνει στην κοινότητα. Ο,τι νοείται σήμερα ως ΠΦΥ υφίσταται ως διασπασμένη σε υποτυπώδεις και συρρικνούμενες δομές στην επαρχία και από την άλλη ως ιδιωτικοποιημένες και ασυντόνιστες δομές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με αποτυχημένες, εντελώς άστοχες ή λειψές μεταρρυθμίσεις από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Με συνεχή περιορισμό των οικονομικών πόρων. Χωρίς κουλτούρα κοινοτικής παρέμβασης, χωρίς εικόνα ακόμα και της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, χωρίς αντίληψη του επερχόμενου κινδύνου από μια επέκταση της πανδημίας. Χωρίς ικανό αριθμό επαγγελματιών υγείας που να είναι εκπαιδευμένοι σε μια σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας στο πλαίσιο ενός Δημόσιου Συστήματος.

Ποια ήταν η συμπεριφορά της Πολιτείας σε σχέση με τη χρησιμοποίηση αυτού του λειψού αλλά υπαρκτού δυναμικού της ΠΦΥ τις μέρες της κρίσης; Εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, η απορρόφηση προσωπικού και γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και ο περιορισμός της λειτουργίας Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ.

Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα… λέει το γνωστό ανέκδοτο. Τι κι αν η οδηγία του ΕΟΔΥ ήταν «Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν αρρωστήσετε»; Τι ποσοστό του πληθυσμού έχει... τον γιατρό του ή έστω πρόσβαση σε δωρεάν και αξιόπιστες υπηρεσίες ΠΦΥ; Πόσοι ασθενείς μπορούσαν να «χαθούν» ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να συνωστιστούν αναμένοντας για ώρες στα ΤΕΠ νοσοκομείων, με προφανή κίνδυνο να εκτεθούν ή να διασπείρουν την πιθανή λοίμωξη; Πόσοι πάλι αμέλησαν –λόγω φόβου και αδυναμίας παρέμβασης– άλλα σοβαρά χρόνια προβλήματα που απορρυθμίστηκαν στην περίοδο της καραντίνας;

Κι εκεί που είπαμε «κάτι έμαθε η Πολιτεία από αυτή την περιπέτεια, θα δώσει λένε σημασία στο πολύπαθο ΕΣΥ, θα κατανοήσει την έλλειψη παρέμβασης στην κοινότητα, εκεί δηλαδή όπου γεννάται η αρρώστια, θα, θα, θα…», άρχισαν οι τροχιοδεικτικές βολές:

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νέων» της 23ης Μαΐου ανακοινώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης να υπαγάγει την ΠΦΥ και τα σχολεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εντός ωρών, ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος διαψεύδει το δημοσίευμα, όχι όμως το σχέδιο: «Εχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, αλλά δεν έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση από την αρμόδια επιτροπή». Ο επικεφαλής της, δε, Ν. Κοντιάδης, βεβαιώνει πως «υπάρχει κλίμα ομοφωνίας στους κόλπους της» (άραγε σε τι;). Ενοχλήθηκαν και… κύκλοι του υπ. Υγείας για τη δεδομένη διαρροή.

Το μακρινό 1992, τα Κέντρα Υγείας πέρασαν για ένα έτος στη δικαιοδοσία των τότε νομαρχιών. Ούτε πληρωμές μισθών δεν γίνονταν για μήνες. Ας μη μιλήσουμε για προσλήψεις ή υλικά. Μόλις πέρσι, σε ανάλογες διαρροές που εκπορεύονταν από κύκλους περιφερειαρχών για υπαγωγή ακόμα και νοσοκομείων στις αιρετές περιφέρειες, είχε ξεσηκωθεί αναταραχή από τους αρμόδιους υπαλλήλους, που θεώρησαν την εκδοχή αυτή καταστροφική (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2018).

Στη γειτονική Ιταλία, μία από τις αιτίες της αποτυχίας αντιμετώπισης της πανδημίας στη Λομβαρδία φέρεται να είναι η ασύγχρονη και αναποτελεσματική συνεργασία του κράτους με τα ιδιωτικοποιημένα –την τελευταία πενταετία– συστήματα υγείας των περιφερειών.

Στη Σουηδία τού πάλαι ποτέ ρωμαλέου συστήματος ΠΦΥ, ξέφυγε από τις ιδιωτικοποιημένες δομές τους η επέκταση της λοίμωξης σε γηροκομεία και κλειστές δομές, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αντίστοιχη εικόνα στο Βέλγιο, τη Βρετανία κ.ο.κ.

Εδώ, λοιπόν, μετά τα χειροκροτήματα και τα μπράβο στους «ήρωες» και τους όρκους πίστης στο ΕΣΥ, ετοιμάζονται κάποιοι να… ξεφορτωθούν το πιο χρήσιμο και λιγότερο εμπορεύσιμο κομμάτι του ΕΣΥ σε μια διαλυμένη και αδύναμη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και χωρίς να έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία.

Το ερώτημα παραμένει ζητώντας απάντηση: Αυτή θα είναι η προίκα της Πολιτείας για το ΕΣΥ;

* Διευθυντής ΕΣΥ, γενικός οικογενειακός γιατρός ΚΥΚ Αχαΐας ** Διευθυντής ΕΣΥ, εντατικολόγος -πνευμονολόγος, ΤΕΠ ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι 8 προκλήσεις της πανδημίας
Ο διεθνής Τύπος με εκτεταμένες αναφορές μάς εντυπωσίασε όταν εφημερίδες σαν τη Wall Street Journal αναγνώρισαν την αξία του δημόσιου ασφαλιστικού τομέα ή όταν οι Financial Times γράφουν πως ο δημόσιος τομέας...
Οι 8 προκλήσεις της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και το κοινωνικό κράτος
Το συμβάν του κορονοϊού μπορεί μεν να θεωρηθεί πολιτικά ουδέτερο, αλλά κάποιοι ευθύνονται για την ιδεολογική υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κορονοϊός και το κοινωνικό κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε
Τα Ηνωμένα Εθνη γίνονται φέτος 75 χρόνων σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων. Ο COVID-19 απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλώντας ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες και τις...
Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και οι προοπτικές
Είναι εμφανές ότι η τραγική εμπειρία της υγειονομικής κρίσης που θερίζει τις κοινωνίες μας αποκατέστησε στη συνείδηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων αξίες και θεσμούς που επί τέσσερις δεκαετίες η νεοφιλελεύθερη...
Ο κορονοϊός και οι προοπτικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας