Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοι στη φυλακή
EUROKINISSIΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι στη φυλακή

  • A-
  • A+

Ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικού τρόπου έκτισης ποινών, σε δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου προς όφελος του κοινού προβλεπόταν από τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα και φυσικά από τον σημερινό και λειτούργησε επί χρόνια με επιτυχία.

Στις 15 Ιουνίου συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή προς τον υπουργό Εσωτερικών για το αν προχωρεί και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υποδοχής από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των ατόμων που έχει οριστεί η παροχή κοινωφελούς εργασίας και εκφράστηκε, όπως είναι φυσικό με κολακευτικά λόγια, για τη λειτουργία του θεσμού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος που απάντησε, επικροτώντας και αυτός τον θεσμό, ανέφερε ότι στο τέλος του έτους ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε στείλει σχετική επιστολή στην Κεντρική Ενωση Δήμων η οποία τον Φεβρουάριο του απάντησε ότι είναι πολύ θετική για τη συνέχιση του θεσμού και την υποδοχή των σχετικών ατόμων, όπως είχε άλλωστε κάνει στο παρελθόν με την υποδοχή και απασχόληση σχετικών ατόμων στους δήμους.

Τα παραπάνω είναι πολύ ωραία, με τη βασική προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται ο θεσμός (ο οποίος αφορούσε πλημμεληματικές παραβάσεις συνήθως κάποιων μηνών, που οι καταδικασθέντες δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν τη μετατροπή των ποινών).

Ομως, η Ν.Δ. μόλις ανέλαβε κυβέρνηση, κυριολεκτικά με το καλημέρα σας, στις 27 Ιουνίου με ΠΝΠ μάλιστα (!), που μερικές μέρες μετά κύρωσε και με νόμο, ανέστειλε τη λειτουργία του θεσμού. Ουσιαστικά τον κατάργησε και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Εδειξε για άλλη μία φορά το τιμωρητικό της πρόσωπο σε σχέση με το σωφρονιστικό σύστημα και τη μεταχείριση των παραβατών και το ταξικό της πρόσημο – όσοι έχουν χρήματα εξαγοράζουν τις ποινές, όσοι δεν έχουν μπαίνουν φυλακή.

Το πρώτο βήμα το είχε κάνει μόλις ανέλαβε κυβέρνηση, με την αφαίρεση για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρονικά της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την υπαγωγή της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στέλνοντας μήνυμα καταστολής και όχι σωφρονισμού και επανένταξης.

Το αποτέλεσμα της αναστολής εφαρμογής, με την προσχηματική επιπλέον πρόβλεψη χωρίς δέσμευση χρονικής έκδοσης ΚΥΑ για ορισμό των φορέων (που προβλέπεται και στον νέο Ποινικό Κώδικα η έκδοση τέτοιας ΚΥΑ, χωρίς όμως αυτό να είχε επιφέρει την αναστολή του θεσμού), είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι, που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις ποινές, θα κρύβονται ή κάποιοι θα συλλαμβάνονται και θα ακολουθεί φυσικά εγκλεισμός τους στις φυλακές. Και οι πλείστοι από αυτούς ανήκουν σε φτωχά ή περιθωριοποιημένα στρώματα.

Δεν γνωρίζω αν η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής (που έχει την κυβερνητική ευθύνη και των καταστημάτων κράτησης, διαχειρίστηκε δε αποτελεσματικά την προστασία των κρατουμένων από τον κορονοϊό) πιέζει για την επαναφορά του θεσμού. Και που γνωρίζει και αυτή από πρώτο πλέον χέρι τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Αυτό που γνωρίζω πάντως είναι ότι πρόσφατα, κατά την παρουσία της σε κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχώς, αντί να αρκεστεί σε ενημέρωση, επετίθετο στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τρόπο που υπερβαίνει τα κοινοβουλευτικά ήθη και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από το προεδρείο να σταματήσει το επίπεδο αυτό των τοποθετήσεών της.

Φαίνεται ότι ακόμη έμεινε στην προεκλογική περίοδο και στο ύφος αυτών που η ίδια έλεγε και απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής.

Ούτε περιμένω κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν από τη Δικαιοσύνη, αλλά έχουν δηλώσει επίσημα στη Βουλή ότι είναι φίλοι του υπουργού Δικαιοσύνης, να πιέσουν έντονα για τη λειτουργία του θεσμού και να τον φέρουν σε δύσκολη θέση (ο υπουργός Δικαιοσύνης για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν είναι νομικός, αλλά ιατρός και προφανώς για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης).

Περιμένω όμως από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν οποιουδήποτε είδους δεσμεύσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και από την επιτροπή δικαιωμάτων του κόμματος, μετ’ επιτάσεως να θέσουν άμεσα εκ νέου το θέμα λειτουργίας του θεσμού, που αποτελεί αίτημα όχι μόνο του νομικού κόσμου, αλλά και της μεγάλης τουλάχιστον πλειονότητας της κοινωνίας.

*Δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Κοινωνία Τώρα»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σφαγή των νηπίων...
Μια κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), «ακούγοντας» το αίτημα του κλάδου, θεσμοθετεί την υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες που θα προέκυπταν.
Η σφαγή των νηπίων...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αλυσοδεμένος ποιητής Βαραβάρα Ράο κινδυνεύει
Για να απελευθερωθεί και να τύχει άμεσης ιατρικής περίθαλψης σε ασφαλείς συνθήκες, η οικογένειά του έχει κάνει δημόσια έκκληση προς την ινδική κυβέρνηση και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.
Ο αλυσοδεμένος ποιητής Βαραβάρα Ράο κινδυνεύει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλληλεγγύη είναι το αίμα αυτού του λαού
Εχετε ασφάλεια; Ηταν το θλιβερό ερώτημα που κάναμε πριν από τέσσερα χρόνια σε όλους τους ασθενείς που έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα. Ανθρωποι νέοι που είχαν μείνει άνεργοι, άνθρωποι μέσης...
Η αλληλεγγύη είναι το αίμα αυτού του λαού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε;
Αναρωτήθηκαν όσοι υπερθεματίζουν σήμερα σε «αριστεροσύνη», τι θα απογίνουν αύριο, μετά μια καθαρή νίκη της ΝΔ, οι πρόσφυγες του City Plaza και της Νοταρά 26; Πού θα βρεθούν τα 13.000 προσφυγόπουλα που σήμερα...
Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεσσαλονίκη μου
Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, σταυροδρόμι πολιτισμών, πόλη πολυπολιτισμική, στο αντάμωμα Ανατολής και Δύσης. Στα εκατό και πλέον χρόνια μετά την απελευθέρωση και την ένταξή της στο ελληνικό...
Θεσσαλονίκη μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην παίζει με την Παιδεία η ΚΕΔΕ
Η τακτική των εμβαλωματικών λύσεων έχει συντελέσει ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πολύ δύσκολη σημερινή κατάσταση. Ευτυχώς η τακτική αυτή δεν συνεχίζεται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ...
Να μην παίζει με την Παιδεία η ΚΕΔΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας