• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  7 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%
Kay Nietfeld / dpa via AP (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλαπλή πρόκληση

 • A-
 • A+

Η Γερμανία αναλαμβάνει την 1/7/2020 την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. σε μια στιγμή ταυτόχρονων πολλαπλών προκλήσεων:

● Την εξεύρεση συμβιβασμού ει δυνατόν εντός του Ιουλίου για τη συγκρότηση του Ταμείου ανάκαμψης

● Τη συνδρομή του Βερολίνου στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Λιβύη

● Τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit

● Τη διαχείριση της επιθετικής ρητορικής Τραμπ που αποδυναμώνει τη Διατλαντική Σχέση

● Την παρουσία της Ε.Ε. στη αναζήτηση λύσης στο Κόσοβο στη σκιά της επαναδραστηριοποίησης του Τραμπ και του Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης η διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής συμβιβαστικής φόρμουλας, που να έχει σημείο αναφοράς τη γαλλογερμανική κοινή πρόταση της 18/5, μοιάζει να είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η συνάντηση κορυφής στο Μέζεμπεργκ των Μέρκελ-Μακρόν εμμέσως πλην σαφώς το παραπάνω σενάριο επιβεβαιώνει.

Στο Βερολίνο γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κίνδυνος διεύρυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης θα οδηγήσει σε ενίσχυση των εσωτερικών κοινωνικών ανισοτήτων κυρίως στον Νότο, με τη λαϊκιστική ευρωσκεπτικιστική Ακροδεξιά να εισπράττει ένα ευρύ, ισχυρό, αλλά ετερόκλητο κύμα δυσαρεστημένων.

Αν στη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Ανάπτυξης, Βερολίνο και Παρίσι θυμίζουν τις παλιές καλές μέρες του γαλλογερμανικού διδύμου, στη διαχείριση της σύγκρουσης στη Λιβύη οι δύο χώρες βρίσκονται απέναντι.

Η Γαλλία δηλώνει ένα δυναμικό παρών από τη Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα ανοικτά της Λιβύης και βρίσκεται σε μια κατάσταση ψυχροπολεμικής έντασης με την Τουρκία και μάλιστα πρόσφατα στα όρια του θερμού επεισοδίου.

Η Γερμανία προσπαθεί να κρατήσει τον διάλογο με την Αγκυρα ανοιχτό, καθώς ο Ερντογάν διαθέτει τον μοχλό πίεσης του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Επιπλέον, στο Βερολίνο έβλεπαν από παλιά με καχυποψία έως δυσαρέσκεια τις φιλοδοξίες του Παρισιού να ενδυναμώσει την επιρροή του στον Νότο της Ε.Ε. - ευρωζώνης και στη Μεσόγειο.

Η γερμανική προεδρία αποτελεί ένα κρίσιμο εξάμηνο στη διάρκεια του οποίου θα φανεί αν μπορεί να προκύψει Συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε. για το διμερές εμπόριο ή αν την 1/1/2021 θα υπάρξει ένα ασύντακτο, χωρίς συμφωνία (δηλαδή σκληρό) Brexit με μόνο σημείο αναφοράς το πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Εξυπακούεται ότι ασύντακτη έξοδος του Λονδίνου από τη Ε.Ε. θα πολλαπλασίαζε το κόστος της ανάκαμψης μετά την πανδημία και για τις δυο πλευρές.

Οπως είναι γνωστό, ο Τραμπ έχει ταχθεί χωρίς προσχήματα υπέρ ενός σκληρού Brexit, το οποίο θεωρεί ως προαπαιτούμενο μιας επωφελούς -και για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία- εμπορικής συμφωνίας.

Μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της γερμανικής προεδρίας είναι η προεξοφλημένη -λόγω και κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας- ένταση της επιθετικής ρητορικής Τραμπ απέναντι στη Ε.Ε. και κυρίως στη Γερμανία. Ηδη η Γερμανία εγκαλείται για πρακτικές αθέμιτου εμπορικού ανταγωνισμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, για μη τήρηση των δεσμεύσεών της ως προς την αύξηση των αμυντικών της δαπανών και τέλος για την Ενεργειακή Συμμαχία με τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να απειλούν με κυρώσεις για τον υποθαλάσσιο Αγωγό Φυσικού Αερίου North Stream 2.

Τέλος, είναι σαφές πως μόνον ορατός ορίζοντας πλήρους ένταξης στη Ε.Ε. θα μπορούσε να δώσει στις Βρυξέλλες προβάδισμα επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στη διαπραγμάτευση Σερβίας-Κοσόβου.

Η υπεδραστηριοποίηση της Ρωσίας και της Κίνας δείχνει ότι δεν υπάρχει κενό που να μην καλύπτεται από ανταγωνίστριες δυνάμεις.

Η γερμανική προεδρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το όψιμο προεκλογικό ενδιαφέρον Τραμπ με τα Βαλκάνια.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βρετανική περιπλοκή
Ολα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η πιθανότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. θα είναι ένα σκληρό Brexit, χωρίς δηλαδή σύναψη συμφωνίας και με μόνο σημείο αναφοράς το πλαίσιο του Παγκόσμιου...
Βρετανική περιπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συστοιχία δασμών Τραμπ…
Εχουμε φορτώσει και εγκλωβίσει τους στόχους μας, ήταν το μήνυμα Τραμπ προς την Τεχεράνη, ή μάλλον προς το Ριάντ, ότι ως στρατηγικός του σύμμαχος είναι στο πλευρό του.
Συστοιχία δασμών Τραμπ…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά του Brexit
Τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστοποιούν ότι η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit ενώ σε αντίστιξη με τη Γερμανία βρίσκεται η Γαλλία του Μακρόν.
Στη σκιά του Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενταξιακή εμπλοκή
Δεν χρειαζόταν η άνευ νοήματος και περιεχομένου σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. των 27 με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να διαπιστώσουμε ότι ο ενταξιακός ορίζοντας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών δεν είναι...
Ενταξιακή εμπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοεγκλωβισμός του Βερολίνου
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η καθυστερημένη -στο παρά πέντε- σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής για να δημιουργήσει μια δυναμική συστοίχισης όλων των υπόλοιπων...
Αυτοεγκλωβισμός του Βερολίνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια του άξονα
Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι πλέον η σκιά του διδύμου που μέχρι και την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη την άνοιξη του 2010 ήταν η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τα όρια του άξονα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας