• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  5 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.9°C / 26.1°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
Θεσμικές νομοθετικές πρόνοιες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσμικές νομοθετικές πρόνοιες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κρίσιμο, καίριο και αναγκαίο γνώρισμα μιας δημοκρατικής συντεταγμένης πολιτείας είναι το εάν και κατά πόσον εμφανίζει καλή θεσμική λειτουργία συνολικώς και όχι μεμονωμένως. Το ζήτημα είναι πόσο καλά δουλεύουν και αποδίδουν όλες συνδυαστικά οι θεσμικές διαδικασίες και εάν οι «πτέρυγες» του θεσμικού οικοδομήματος «φτεροκοπούν» όλες μαζί, συγχρονισμένα και συντονισμένα.

Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι την ελληνική νομοθετική λειτουργία, ακόμη και στις ενδεχόμενες κακές εκδοχές της, δεν την εγκαταλείπει παντελώς μια αντίληψη θεσμικής κουλτούρας και θεσμικής πρόνοιας. Είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν, πολλές φορές, να εξουδετερώσουν ή, έστω, να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες ενός κακού νόμου, όπως, κατά παραδοχή και του ίδιου του πολιτικού κόσμου, είναι ο νόμος για την «ποινική ευθύνη των υπουργών».

Ορίζονται, έτσι, από τα κόμματα και καλούνται σε ρόλο εισαγγελέως κομματικοί βουλευτές, κρίνουν και αποφασίζουν σχετικώς κομματικές και πολιτικές πλειοψηφίες, αλλά ταυτόχρονα και τουλάχιστον υφίσταται, σε επίπεδο προβλέψεων, ανώτατο γνωμοδοτικό εισαγγελικό συμβούλιο, δυνατότητα απόφασης ανάκλησης της άσκησης ποινικής δίωξης ή αναστολής αυτής και της προδικασίας ή της κυρίας διαδικασίας, χωρίς, τέλος, να θίγεται ως προς τους συμμετόχους η δικονομική αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης, κατά το στάδιο της διεξαγωγής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης κατά υπουργού, αλλά αντιθέτως αυτή διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και κατοχυρώνεται ρητώς (άρθρα 5 παρ. 2, 4 παρ. 3 και 7 παρ. 1 ν. 3126|2003).

Στην πρόδηλη και πανθομολογούμενη «θεσμική αναρμοστία» των «εισαγγελέων» βουλευτών, θεσπίζονται ως εξισορροπητικά αντίβαρα τα θετικά που προαναφέρθηκαν, αλλά και το ειδικό ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο των άρθρων 8, 9,, 10, 11 του νόμου 3126|2003, σε μια εκδήλωση αξιοσημείωτης και αξιέπαινης, οπωσδήποτε, νομοθετικής αυτογνωσίας.

Σχετικά με την «υπόθεση Novartis», η δημόσια προτροπή «Η σκυτάλη στη Δικαιοσύνη» απηχεί το κοινό αίσθημα και αποτελεί κοινή πεποίθηση. Θα μπορούσε να αποδοθεί και με το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» ή «η ώρα του φυσικού δικαστή». Αυτός και με καθαρώς δικαστικά κριτήρια θα κρίνει και θα αξιολογήσει τα προκύπτοντα και υφιστάμενα δεδομένα, μακριά από ιδιοτελείς θορύβους και ποικιλώνυμες σκοπιμότητες.

Αυτός, με καθαρή και απροσωπόληπτη σκέψη και κρίση, θα διεισδύσει και θα διαπεράσει τη θολούρα του κονιορτού, με την οποία, από πολλούς, συσκοτίζεται ή επιχειρείται συσκότιση της πραγματικότητας. Και βεβαίως αυτός, ως μόνος και αποκλειστικώς αρμόδιος, παρά τα όσα δημοσίως άκρως αντιθεσμικά και καινοφανή εκφέρονται και διατυμπανίζονται, θα αποφασίσει εάν και ποιοι «θα πάνε φυλακή».

Η κάθαρση, στην περίπτωση για την οποία γίνεται λόγος, ακούει στο όνομα Εισαγγελέας, Ανακριτής και Δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν και εφ’ όσον η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου χωρήσει προηγουμένως σε απόφαση άσκησης ποινικής δίωξης κατά υπουργού.

Βεβαίως, στην εξελισσόμενη διαδικαστική και διαγνωστική «σκυταλοδρομία» μετέχει ήδη σε ανώτατο επίπεδο, με επίλεκτα στελέχη της, ως «δρομέας» και η Εισαγγελία, μαζί και παράλληλα με τη Βουλή. Οπως η τελευταία, έτσι και η πρώτη αναμένεται να παραδώσει τη δική της πορισματική διάγνωση, τη δική της «σκυτάλη», με το εξ αντικειμένου αυξημένο ειδικό βάρος της.

Το σίγουρο και αναμφισβήτητο είναι ότι σε αυτή τη «σκυταλοδρομία» είναι αδιανόητη «η εγκατάλειψη ή η πτώση από τα χέρια» οιουδήποτε συμμετέχοντος της δικής του «σκυτάλης». Αυτή ανυπερθέτως θα πρέπει να παραδοθεί στον τελευταίο «δρομέα», δεόντως και πλήρης. Ενδεχομένη αδράνεια οιουδήποτε θα συνιστούσε πρόσθετο ισχυρό πλήγμα στη δεινώς δοκιμαζομένη αξιοπιστία του θεσμικού μας οικοδομήματος. Κύρος θεσμών και κύρος πολιτείας πάνε πάντα μαζί και είναι ποσά ευθέως ανάλογα.

Οι θεσμικώς ορθές νομοθετικές πρόνοιες αναδεικνύονται χρήσιμες και καταξιώνονται στην πράξη.

*Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θεσμικό πλεονέκτημα της Αριστεράς
Οποιος θέλει να θυμώσει τους μεν, αναφέρεται στην κυβέρνηση των «αρίστων». Οποιος τους δε, στο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Πριν διανοηθούμε συμψηφισμούς, όμως, χρειάζεται να προσέξουμε τα γεγονότα.
Το θεσμικό πλεονέκτημα της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιοσύνη: κλίμα ζόφου
Εχουν γράψει και πει: Μην εμπιστεύεστε κάποιους που μιλούν χωρίς συγκρατημό για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν την πιστεύουν. Απλώς την κολακεύουν. Αργότερα τη χειραγωγούν.
Δικαιοσύνη: κλίμα ζόφου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προανακριτική Novartis: ύποπτοι κατά βούληση;
Οι βουλευτές δεν είναι δικαστές ή εισαγγελείς για να κρίνουν ποιος πολίτης είναι ύποπτος ή ένοχος. Δεν επιτρέπει το Σύνταγμα αυτό το ξαφνικό άλμα από τη Δικαιοσύνη στην πολιτική για δίκη απλού πολίτη.
Προανακριτική Novartis: ύποπτοι κατά βούληση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνοι ακροβατισμοί, επικίνδυνες και αστείες «συγκρίσεις»
Το ΚΚΕ, τόσο στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή για τη Novartis όσο και στη σημερινή «αντίστροφη» εκδοχή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης, με τη φυσική παρουσία και...
Επικίνδυνοι ακροβατισμοί, επικίνδυνες και αστείες «συγκρίσεις»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβεβλημένη η δικαστική προκαταρκτική διάγνωση
Ενδεχόμενη μη ολοκλήρωση της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης και διακοπή αυτής, έστω εκ λόγων διαδικαστικής συγκυρίας, θα σημάδευε αρνητικώς και ανεξίτηλα, εκτιμούμε, τη Δικαιοσύνη.
Επιβεβλημένη η δικαστική προκαταρκτική διάγνωση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ξαναζεσταμένα τα σενάρια Αγγελή
Τα είπε όλα χθες στην προανακριτική επιτροπή ο εισαγγελέας Ι. Αγγελής. Και σκάνδαλο και σκευωρία, και «Ρασπούτιν» και φάντασμα, και συνεργασία και «πόρτα» από το FBI, και εμπλέκονται στο σκάνδαλο πολιτικοί και...
Ξαναζεσταμένα τα σενάρια Αγγελή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας