• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.7°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.6°C / 26.0°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  4 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 25.0°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.2°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  7 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  4 BF
  52%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.0°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 21.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
Κανονικότητα σημαίνει νομιμότητα και διαφάνεια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κανονικότητα σημαίνει νομιμότητα και διαφάνεια

 • A-
 • A+
Τα 20 εκατ. προς τα ΜΜΕ αγνοούμε ακόμη πού και πώς δόθηκαν. Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων όσα έγιναν, μπορεί να προσδώσει μόνο μια αμφιλεγόμενη επίφαση νομιμότητας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα έχει αποκαταστήσει τη διαφάνεια και κυρίως δεν θα έχει υπηρετήσει το πνεύμα των νόμων, σύμφωνα με τη φράση του Μοντεσκιέ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακόμη και σε συνθήκες κρίσεων, ελάχιστα ήταν τα ιστορικά παραδείγματα όπου μια κυβέρνηση είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης. Η έλευση του νέου κορονοϊού αποτέλεσε μια τέτοια περίπτωση, όπου το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας αλλά και η αντιπολίτευση διαμόρφωσαν ομόθυμα ένα ενιαίο μέτωπο ώστε να γίνουν όσα οι κανόνες της επιστήμης θεωρούσαν ενδεδειγμένα, παρά τις επιφυλάξεις για πολλές επιμέρους πτυχές.

Φαίνεται ότι αυτή η «κοινή γαρ γνώμη» αντιμετώπιση του φαινομένου, σημείο πολιτικής και κοινωνικής ωριμότητας, παρεξηγήθηκε από την κυβέρνηση. Ή, ακόμη χειρότερα, αποτέλεσε αντικείμενο όχι μόνο παρεξήγησης αλλά και εκμετάλλευσης. Παρεξήγησης, γιατί θεωρήθηκε ότι η στήριξη που παρασχέθηκε ήταν λευκή επιταγή ανοχής προς την ασυδοσία. Και εκμετάλλευσης γιατί με αφορμή την κρίση επιχειρήθηκε μια άνευ προηγουμένου παρέκκλιση από τη διοικητική και νομική κανονικότητα. Με άλλα λόγια, από τη νομιμότητα.

Και εν προκειμένω, μιλώντας για την «καμπάνια ενημέρωσης», ακόμη και αν δεχτούμε ότι ήταν απαραίτητη (κάτι συζητήσιμο, δεδομένου ότι με διάταξη της ίδιας της κυβέρνησης η προβολή μηνυμάτων προστασίας από τον κορoνoϊό θα μπορούσε να γίνεται δωρεάν), προκύπτουν ορισμένα μείζονα ζητήματα: Από τη μία, ο διαμοιρασμός των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ αυθαίρετα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς γνωστά, αντικειμενικά και διάφανα κριτήρια. Και από την άλλη, άρρηκτα συνδεόμενα με την πρώτη, ο τρόπος καταβολής των ποσών αυτών στα μέσα που επέλεξε η κυβέρνηση. Και στις δύο περιπτώσεις το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αδιαφάνεια.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι όλες οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, έγκρισης δαπάνης και οριστικοποίησης της πληρωμής, για κάθε επιμέρους δαπάνη των φορέων του Δημοσίου, αναρτώνται αμελλητί στη «Διαύγεια» με μέριμνα του οργάνου που τις εξέδωσε. Γνωρίζαμε, επίσης, ότι η διοικητική πράξη αποκτά ισχύ με την ανάρτησή της. Ομως η στοιχειώδης κοινή αυτή γνώση για όσους υπηρετούν τη Δημόσια Διοίκηση φαίνεται ότι δεν δεσμεύει τους πάντες: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης στο πλαίσιο προστασίας από τον κορονοϊό δήλωσε ότι θα δοθούν τα ποσά στη δημοσιότητα «όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες». Μα οι σχετικές διαδικασίες προϋποθέτουν τη δημοσιοποίηση των ποσών και των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν.

Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται και δημοσιοποιούν καθημερινά ακόμη και την προμήθεια ενός μολυβιού του ενός ευρώ. Τα είκοσι εκατομμύρια που δόθηκαν από την κυβέρνηση κατά βούληση δυστυχώς αγνοούμε ακόμη πού και πώς δόθηκαν. Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων όσα έγιναν και τα οποία σήμερα ακόμη δεν γνωρίζουμε, μπορεί να προσδώσει μόνο μια αμφιλεγόμενη επίφαση νομιμότητας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έχει αποκαταστήσει τη διαφάνεια και κυρίως δεν θα έχει υπηρετήσει το πνεύμα των νόμων, σύμφωνα με τη φράση του Μοντεσκιέ.

Η στάση της κυβέρνησης καταστρατηγεί το πνεύμα του Συντάγματος, που επιτάσσει την αρχή της νομιμότητας και τη διαφάνεια, το πνεύμα των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απαιτεί καθαρές διαδικασίες, αλλά και το πνεύμα του κοινωνικού συμβολαίου για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, του οποίου οι όροι διαμορφώνονται με καθημερινή προσπάθεια και με απαρέγκλιτη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων όπως η «Διαύγεια». Τα όσα συμβαίνουν δεν συνιστούν μόνο πρωτοφανή παρέκκλιση από τη νομιμότητα αλλά και θεσμικό πισωγύρισμα που δεν προσιδιάζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

*Πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ντροπή!
Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου γράφει με αφορμή την υποχρέωση των καταστημάτων να «διαφημίζουν» ότι πήραν αποζημίωση ειδικού σκοπού για το διάστημα που ήταν υποχρεωτικά κλειστά.
Ντροπή!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κούβα: τα εύσημα της Αμερικής
Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες η κατασυκοφαντημένη Κούβα, που με την Ταξιαρχία «Henry Reeve» καταπολεμά τον Covid-19 σε 38 χώρες, αποτελεί το παράδειγμα σε κράτη με επικοινωνιακή, παθητική και κυνική...
Κούβα: τα εύσημα της Αμερικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία στη χώρα της εικονικής πραγματικότητας
Οι άνθρωποι καθημερινά διαπιστώνουν είτε την ανημποριά της ηγεσίας τους να αντιμετωπίσει την πανδημία είτε τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις εκλεκτικές συγγένειες και τις ιδεολογικές εμμονές που επηρεάζουν...
Πανδημία στη χώρα της εικονικής πραγματικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει, με όρους επικοινωνιακούς, ότι το σχέδιο της έχει συνοχή, γεγονός είναι ότι επιχειρεί να «καρπωθεί» πολιτικά ακόμα και ευρωπαϊκές πολιτικές, τις οποίες όμως...
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εμβόλια - Η τέλεια καταιγίδα
Τεράστια τα ζητήματα, πολλά τα σκάνδαλα, ανοιχτός ο διάλογος. Η οργή του λαού πρέπει να γίνει ανατρεπτική δράση. Ο καπιταλισμός είναι πλέον ασύμβατος με τις ανάγκες της ζωής.
Πανδημία και εμβόλια - Η τέλεια καταιγίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας