• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 15.0°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.3°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τράπεζες παίρνουν σπίτια και αποζημιώσεις…

 • A-
 • A+

Πριν από την κρίση (2008-18) οι τράπεζες έδιναν αφειδώς δάνεια. Συνήθως χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, όχι σπάνια αδιαφανώς ή προς οικογενειακό πλουτισμό.

Την 30ή Ιουνίου 2020 λήγει η προθεσμία προστασίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Χιλιάδες ακίνητα, ίσως και πάνω από 100.000, θα βγουν στο σφυρί μέχρι τα τέλη του 2021. Τα funds αναμένεται να τα αποκτήσουν κάτω από 20 ή 25 σεντς ανά ευρώ χρέους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήρθε και τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα. Στο εξής οι τραπεζίτες, και μόνον αυτοί, θα ελέγχονται ποινικά έπειτα από μήνυση (έγκληση) της ίδιας της τράπεζας. Αλλά «τραπεζίτης, τραπεζίτη δεν βγάζει μάτι».

Την ίδια περίοδο την κρίση πλήρωσαν οι εργαζόμενοι. Εχασαν τις δουλειές τους, καταπατήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, υποχρεώθηκαν σε μερική απασχόληση και μισή αμοιβή, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν προς αναζήτηση εργασίας, «φαγώθηκαν» δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, οι νέοι δεν κάνουν οικογένεια, δεν έχουν όνειρα. Κοινώς χάθηκε μια γενιά.

Και έρχεται η στιγμή που ορισμένοι εργαζόμενοι βλέπουν μια ευκαιρία να λάβουν το 1/5 από όσα τους οφείλονται από την εκποίηση ενός ακινήτου. Πρόκειται για τους 850 εργαζόμενους στην (πρώην) «Ελευθεροτυπία». Και τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί ο πίνακας διανομής, αίφνης παρεμβαίνουν δύο τράπεζες, η Alpha και η Πειραιώς, και ζητούν τη μερίδα του λέοντος.

Καίτοι όταν επήλθε η πτώχευση (2013) ίσχυε το προβάδισμα των εργαζομένων (μαζί με το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) στην ικανοποίηση των πιστωτών.

Βεβαίως, τα νομικά τμήματα των επιχειρήσεων εισηγούνται κάθε φορά την «εξάντληση των νομικών δυνατοτήτων». Ας βγάλει το φίδι από την τρύπα ο δικαστής, ο Αρειος Πάγος. Μόνο και μόνο αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια Δικαίου. Οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες ουσιαστικά ακυρώνουν τη Δικαιοσύνη. Ακυρώνουν το δίκαιο του αδυνάτου.

Το θέμα της ικανοποίησης των εργασιακών υποβιβάστηκε απαράδεκτα το 2015 με το 3ο Μνημόνιο. Οι εργαζόμενοι κατατάχτηκαν πίσω από τις διεκδικήσεις των τραπεζών. Το λάθος αυτό δεν το διόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το 2018 όταν, ναι μεν προέταξε και πάλι τους εργαζόμενους, αλλά μόνο για έξι μισθούς και έως 10.000 ευρώ. Εβαλε δηλαδή διατίμηση στο Εργατικό Δίκαιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», ακριβώς γιατί η πτώχευση προηγήθηκε του 3ου Μνημονίου (2015), είναι δεδομένο ότι θα δικαιωθούν. Αλλά μετά από 3-4 χρόνια. Για ορισμένους, πιθανόν μετά θάνατον.

Με αυτά τα δεδομένα οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να μεταθέτουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στους δικαστές. Πόσο μάλιστα όταν οι ίδιοι, ίσως και λόγω δικών τους αδυναμιών, δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια η πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων (Καρελιάς, Παντελάκης) και να ανακοινώσει την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή, δίνει διέξοδο στο θέμα. Για το σύνολο των εργαζομένων κάθε πτωχεύσασας επιχείρησης, αδιαίρετα χρονικά. Τα χρήματα των εργαζομένων είναι ιερά και δεν μπορεί να έπονται των τραπεζικών απαιτήσεων. Γιατί όταν δανείζουν έχουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία και τους ισολογισμούς των εταιρειών και δύνανται να βάλουν όσους όρους και προϋποθέσεις (διασφαλίσεις) επιθυμούν.

Την πρωτοβουλία αυτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορεί να μην τη συντρέξουν τα υπόλοιπα κόμματα. Και κυρίως η κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι σε 3-4 χρόνια, που θα δικαιωθούν οι εργαζόμενοι της «Ε», ναι μεν θα είναι αργά για ορισμένους συναδέλφους, αλλά θα είναι πια αργά πολιτικά και για την ίδια…

*Δημοσιογράφος, γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Στεγαστικά δάνεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Λύκοι», «αμνοί», ερίφια» και «κόκκινα» δάνεια
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αυτή όμως είναι η μία οπτική. Οταν ο λύκος τσακώνεται με το πρόβατο δεν μπορεί να υπάρχει λύση που...
«Λύκοι», «αμνοί», ερίφια» και «κόκκινα» δάνεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί πλειστηριασμών
Η αδυναμία των πολιτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους οδήγησε τους κυβερνώντες να υιοθετήσουν το γνωστό μέτρο των πλειστηριασμών. Η αντίσταση του λαού ήταν αναμενόμενη και μεγάλη. Η κυβέρνηση για να λύσει το...
Περί πλειστηριασμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «επενδυτές» με την κουλτούρα των αρπακτικών
Η κρίση κατασχέσεων που ξέσπασε στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους. Η εποχή των πλειστηριασμών προκάλεσε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, καθώς...
Οι «επενδυτές» με την κουλτούρα των αρπακτικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ιδιωτικό χρέος και το αλλήθωρο κράτος
Αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις στις οποίες το ελληνικό κράτος και οι φορείς του έχουν αγνοήσει επιδεικτικά...
Το ιδιωτικό χρέος και το αλλήθωρο κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στα υπόγεια, στις τρώγλες και στα παγκάκια
Ολο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες διάφοροι «ειδικοί» εμφανίζονται να προεξοφλούν την «ανάσταση» της αγοράς ακινήτων. Μιλούν για άνοδο των τιμών πώλησης, για έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος εγχώριων...
Επιστροφή στα υπόγεια, στις τρώγλες και στα παγκάκια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο Νίτσε
Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία οχτώ χρόνια είναι ότι οι τραπεζίτες -με τη βοήθεια των ηγεσιών- έχουν ενδυθεί τον μανδύα της ηθικής και αυτοί που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους...
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο Νίτσε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας